В Ужгороді лікарі врятували чоловікові руку, яку розчавило деревом

В опіковому відділенні Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака проведено чергову операцію з реплантації кінцівки, повідомляють на сайті лікарні.

З одного з районів краю в обласну лікарню в ургентному порядку було госпіталізовано молодого чоловіка з важкою травмою. У потерпілого великим деревом було розчавлене ліве передпліччя. Під час огляду перед хірургами опікового відділення постало складне рішення: зробити операцію по відновленню кінцівки чи ампутувати її.

«Один з факторів, який посприяв тому, що ми наважилися зробити цю операцію — це молодий вік людини. І, як завжди у нас кажуть: своя рука набагато краще, ніж протез», – розповідає завідувач опікового відділення ЗОКЛ ім. А.Новака Андрій Погоріляк.

Як часто буває, такі операції проводяться пізно ввечері і виникає необхідність швидко зібрати бригаду хірургів та інших спеціалістів. Хочу подякувати усім колегам, які з порозумінням завжди ставляться до подібних ситуацій.

Операція була важкою, тривала понад 4 години. Вона була проведена хірургами опікового відділення у складі Андрія Погоріляка, Ростислава Кучінки та Віктора Мишанича, операційної медсестри Вікторії Півнюк та анестезіолога Миколи Кіш-Вайди.

Протягом всієї операції, в хірургів були сумніви, чи вдасться відновити кровообіг у руці, зважаючи на велику площу розчавлення м’яких тканин та судин.

«Нам потрібно було взяти додаткову судину, щоб відновити в кінцівці хоча б одну магістральну артерію, відновити нерви, м’язи і шкіряний покрив. Кістки були поламані на декількох рівнях. Ми їх склали і зафіксували спицями», – зазначає Андрій Погоріляк.

За словами завідуючого опікового відділення, процес одужання пацієнта у післяопераційному періоді проходив без будь-яких ускладнень і сьогодні можна сказати, що рука жива. Потрохи відновлюються її чутливість та рухи. Однак процес реабілітації буде довготривалим і, можливо, буде потребувати повторних коригуючих операцій.

ЗакарпатПост