Чи готові закарпатські школи до оновлених норм харчування

Понад 100 шкіл на Закарпатті не готові повністю перейти на харчування за новими нормами. Тобто робити меню без сосисок, ковбас, рибних консерв, із меншими вмістом солі й цукру. Такі підсумки перевірок від початку навчального року, — каже виконувачка обов’язків начальника обласного управління Держпродспоживслужби Сніжана Локес.

З 1 вересня в Україні запровадили оновлене меню у понад чотирьох тисячах школах. А з 1 січня нові норми мали запрацювати у всіх навчальних закладах. До раціону учнів мали додати більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних і м’ясних продуктів, пише Суспільне.

Обід в Ужгородській школі № 19. Іванна Титик відносить пусту тарілку.5-класниця каже: брала рис з м’ясом і салат.

“Це уже було смачно. З минулого року меню стало краще. Тепер ми не будемо купувати всяку різну іншу їжу, адже від неї може бути погано, а це їжа смачна і ми бачимо, як її готують. Того року був буфет, він там стояв, там продавали сосиски в тісті, бургери, води”, — розповіла дівчина.

Перша страва під час обіду у школярів — суп із фрикадельками, — каже кухарка Ольга Чугунова.

“Нам оновили обладнання: надали нові прилади, нові каструльки, купили машинку, яка ріже овочі”, — розповіла жінка.

Читайте також: Менше цукру і хліба. Що включає нове меню у школах

Оновили обладнання та меню в цій школі на початку навчального року, розповідає заступниця директорки Ольга Муріна. Зараз вартість обіду тут 22 гривні, сніданок коштує 12.

“Ми намагаємося вміститися у ці кошти, вкластися, передбачити енергетичну цінність, поживність, так і вкластися у кошти, які передбачені для кожного учня, — сказала Ольга Муріна. — Сьогодні у нас страва зі збірника Клопотенка рис Паелья з курячим м’ясом, а також лимонад, який рекомендує Клопотенко. На 90 відсотків наш заклад готовий реалізовувати норми харчування та дотримуватися рекомендацій. Але ремонт та покращення умов буде дуже нам сприяти у цьому”.З новим меню та обладнанням: чи готові закарпатські школи до оновлених норм харчуванняСуспільне Закарпаття

З вересня минулого року за новим меню у цій школі року харчуються сини Тетяни Юсиби.

“У мене двоє дітей навчаються у цій школі: старший у восьмому класі, молодший у другому, — каже жінка. — За їхніми словами, все дуже смачно, різноманітне. Збільшилася кількість риби, щодня дають фрукти, йогурти».

А в Хмільницькій гімназії у Берегівському районі понад 10 років їдальня не працює. Учні беруть їжу з дому. Бутерброд та воду взяв з собою у школу 4-класник Андрій Маргітич.

Директорка гімназії Наталія Золтан розповіла: аби привести їдальню до ладу треба зробити дуже багато.

“Вона (їдальня, — ред.) в аварійному стані знаходиться. Нам повністю потрібно робити реконструкцію цього приміщення, коли будуть запроваджувати харчування. Я думаю, якщо будуть кошти, то харчування запустять як і в інших школах”, — пояснила директорка.З новим меню та обладнанням: чи готові закарпатські школи до оновлених норм харчуванняСуспільне Закарпаття

В шкільній їдальні в селі Залужжя Мукачівського району харчуються 37 дітей. У цій школі готують для початкових класів, — каже кухарка Тетяна Маляр.

“У нас на обід суп квасолевий з і сметаною. Друга страва у нас — гречка зі сметанковою підливою та салат”, — розповіла вона.

Вартість харчування учнів у цій школі — 37 гривень на день, каже підприємиця Наташа Маркулин.

“Палички курячі, які запечені у духовій шафі — вони дуже смачні та корисні для дітей. Потім буде у нас салат з зеленим горошком, який теж дуже корисний. Для того, аби харчування відповідало нормам, у нас трохи не вистачає технологічного обладнання: марміти, щоб діткам роздавати тепленьке, і підтримувати температуру, нові плити, також потрібно доробити витяжку, столи професійні”, — пояснила підприємиця.

“Ми намагаємося дотримуватися у шкільному харчуванні всіх санітарних норм, — каже директорка Залужанської ЗОШ I-III ст. Ольга Кобаль, — діти харчуються згідно графіку. Для того, щоб наш харчоблок якісно працював нам, звичайно, потрібно придбати деяке обладнання: і газову плиту, і у раковину, і стіл для підігріву їжі”.

Загалом на Закарпатті харчування організоване у майже пів тисячі школах, — каже директорка департаменту освіти ОДА Мар’яна Марусинець. Вартість меню — від 20 до 100 гривень, залежно від того, скільки разів дитина харчується в школі. На цей рік для територіальних громад із держбюджету передбачили близько 55 мільйонів гривень.З новим меню та обладнанням: чи готові закарпатські школи до оновлених норм харчуванняСуспільне Закарпаття

“Це тільки для харчування, придбання обладнання буде йти через субвенцію з державного бюджету на місцеві бюджети, пояснила вона. — Ми вже подали проєкт на 22 такі харчоблоки”.

4-тижневе сезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах дозволили використовувати після погодження з Держпродспоживслужбою. Працівники обласного управління від початку навчального року перевірили 250 шкіл на Закарпатті.

В.о. начальниці Держпродспоживслужби на Закарпатті Сніжана Локес сказала: 103 школи мають певний перелік порушень.

“Найбільше порушення – це старе обладнання, стара матеріально-технічна база, старі холодильники та вентиляційне обладнання, витяжки тощо. Це все застаріле на сьогоднішній день”, — пояснила вона.

За словами Сніжани Локес, 103 школи, які наразі не готові перейти на харчування за новими нормами, мають на підготовку три місяці.

ЗакарпатПост