На річці Боржава утворився величезний пластиковий затор

Берегівський активіст звернувся до людей з проханням не викидати сміття до річок

У Закарпатській області у селі Верхні Ремети Берегівського району на річці Боржава утворився величезний пластиковий затор. Відповідні фото та відео масштабного засмічення річки показав у фейсбуці місцевий активіст та засновник громадської організації “Екологічний рух “Кольорові Баки”” Віктор Бучинський, пише ЕкоПолітика

Про пластиковий “острів” на річці Боржава берегівський активіст дізнався від місцевих. Коли він 8 січня приїхав на місце події, його зустріла жахлива картина: на десятки метрів (а того й більше) водоймище заповнили пляшки із пластику та скла, а також інше сміття. За його словами, відходів так багато, що ними можна ходити. с. Верхні Ремети, м. Боржава “Хочу нагадати, що проблема засмічення рік незабута, вона існує і дуже актуальна”, – зазначив Бучинський. Він додав, що його колеги в Угорщині з природоохоронної організації PET.KUPA у місті Вашарошнамін вже обирають наслідки такого засмічення закарпатських річок, адже річка Боржава зокрема впадає в Тису, якою сміття мчить до сусідньої країни. м. Вашарошнамін, нар. Тиса “Це знову міжнародний скандал. Я тут, щоб привернути увагу до цієї проблеми. Нам потрібно її вирішувати, і то якнайшвидше. Проблема поводження з твердими побутовими відходами та засмічення річок — катастрофа № 1”, — сказав Бучинський. Активіст звернувся до людей із проханням не викидати сміття до річок, а звертатися цивілізовано зі своїми побутовими відходами. А також закликав владу до співпраці для ліквідації та запобігання пластиковим пробкам на річках.

Зазначимо, що Віктор Бучинський є ініціатором приймального пункту вторинної сировини “Кольорові баки”.

Сміття з України до Угорщини пливе річкою зі швидкістю 100 пляшок за хвилину. Нагадаємо, що сміттєва проблема на Закарпатті не нова: сміття з України систематично потрапляє до Угорщини. Наприклад, у лютому 2021 року на Закарпатті внаслідок тривалих опадів суттєво піднявся рівень води у річках, тому з берегів змивало все сміття. Тисячі тонн пластику, скла та інших відходів паводковою хвилею річки Тиси віднесло сусідню країну.

ЗакарпатПост