Чи матимуть змогу туристи та мукачівці ходити в «кущі»

У Мукачеві розробляють проєкт зелених громадських вбиралень.

Реклама в Мукачеві!

Проєкт публічних вбиралень дизайнери назвали «Кущі», планують дозволити оплачувати послугу через додаток.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів архітектор Андрій Луца.

«Це ініціатива команди небайдужих архітекторів, дизайнерів, маркетологів. Маємо ідею зелених вбиралень, які можна встановити у центрі та мікрорайонах міста. Наразі винесли її на громадське обговорення, а далі подаватимемо проєкт на містобудівну раду», – розказав Луца.

За його словами, це мають бути невеликі будівлі каркасного типу, провітрювані та напіввідкриті. Вбиральні матимуть зелені фасади (обсаджені зеленими кущами чи ліанами), які  гармонійно доповнюватимуть  навколишнє середовище міста.  Їх можна швидко побудувати.

Андрій Луца зауважив, що зараз у місті недостатньо громадських вбиралень. За містобудівними нормами передбачено один громадський туалет на 1000 мешканців.

Наразі громадські активісти залучають місцевих жителів  та владу до активного обговорення проєкту. Йдеться про те, як краще утримувати вбиральні, як будувати, аби не було неприємного запаху.  Також розглядають питання оплати, чи мають вони бути платними,  чи це буде пропуск за «квитками», або ж краще встановити турнікети, щоб сплачувати за вхід до вбиральні через додаток.

Раніше команда громадських активістів, до якої входить Андрій Луца, встановила на набережній Латориці дерев’яні громадські лавиці. Зараз там переглядають фільми під відкритим небом.

Фото: Андрій Луца