94 грн на людину: на Закарпатті визначили купівельну спроможність за індексом боґрача

На Закарпатті визначили неофіційний спосіб купівельної спроможності відповідно до змін в економіці за індексом боґрача.

Зробила це громадська організація “Карпатський центр полінгових досліджень”, — повідомив Суспільному керівник Федір Шандор.

Федір Шандор пояснив: популярну на Закарпатті першу страву боґрач-гуляш готують у всіх районах краю. “Боґрач містить достатню кількість продовольчих компонентів — борошно, м’ясо, овочі, воду й спеції, — аби вважати його універсальним узагальненням продукту народного господарства. Таким чином, індекс боґрача станом на січень 2022 року становить 471 гривню на родину з 5 людей”, — розповів Федір Шандор. — Тобто, це виходить 94 грн на одну людину. Ми вираховували індекс протягом двох тижнів і брали до уваги середні ціни на продукти на ринку станом на січень”.94 грн на людину: на Закарпатті визначили купівельну спроможність за індексом боґрачаСуспільне Закарпаття

Відповідно до індексу боґрача на родину з 5 людей потрібно 250 г сала, кілограм свинини, 500 г цибулі, кілограм помідор, 5 літрів води, кілограм солі, 100 г паприки, 20 г спеції, кілограм муки, пучок петрушки, моркви, 2 кг картоплі та кілограм паприки.

Керівник центру додав: проєкт триватиме щомісяця, аби можна було скласти порівняльну таблицю.

ЗакарпатПост