На Мукачівщині виявили сказ тварин

У міській раді відбулося термінове засідання протиепізоотичної комісії.

Передплачуйте та читайте!

У зв’язку з випадком виявлення сказу тварини у селі Ключарки Мукачівської територіальної громади, у Мукачівській міській раді відбулося термінове засідання протиепізоотичної комісії.

Заступник начальника – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Мукачівського управління ГУДПСС в Закарпатській області Костянтин Адаменко проінформував про реєстрацію випадку сказу в селі Ключарки Мукачівської міської ТГ та запропонував для затвердження «Комплексний план протиепізоотичних заходів з локалізації та ліквідації вогнища сказу тварини на території села Ключарки Мукачівської міської ТГ».

У громаді просять усіх власників свійських тварин: не нехтуйте основним правилом: щоб запобігти цьому небезпечному захворюванню – робіть профілактичне щеплення тварин від сказу! Для цього зверніться до працівників Мукачівської районної державної лікарні ветеринарної медицини, які проведуть безкоштовно щеплення. Обов’язково допускайте ветеринарів для проведення клінічного подвірного огляду тварин з метою виявлення хворих  або підозрілих у захворюванні тварин.

Нагадаємо, що сказ – гостра інфекційна (вірусної природи) хвороба, загальна для людини і тварин, з ознаками ураження центральної нервової системи, завжди зі смертельним наслідком, якщо у зараженої тварини або людини почали проявлятися зовнішні ознаки.

На сказ хворіють усі дикі і домашні тварини, а також гризуни, кажани і птахи. Найчастіше людина заражається від кішок, лисиць і собак.

Вірус сказу, який потрапив в організм тварини або людини, по нервових волокнах (зі швидкістю приблизно 3 міліметри на годину) проникає в спинний, а потім головний мозок, де розмножується, викликаючи дифузний енцефаломієліт (запалення головного та спинного мозку). З мозку по нервових шляхах вірус поширюється в різні органи і тканини, в тому числі потрапляє в слинні залози, інфікуючи слину.

На жаль, лікування від сказу не існує! Щеплення від сказу хвороби на стадії появи перших симптомів вже не дають результату. Смерть настає через кілька днів після появи перших симптомів.

Перші ознаки хвороби проявляються на місці укусу: рубець припухає, червоніє, на укушених ділянці тіла з’являються свербіж і болі. Далі з’являється температура, зникає апетит, людина відчуває загальну слабкість. Інкубаційний період сказу триває від 10 до 90 днів, в окремих випадках – до року.