Ціни нас уб’ють! Через вартість газу насувається катастрофа! Що робити?

Усі виробники хотіли б отримати дешевший газ, проте розуміють реальність ринкових цін. Ситуацію могли б врятувати знижені податки та адресна допомога, але чи підуть на це в уряді? • Цілу статтю читай у газеті ЯСНО •

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Різні видання повідомляють, що на Банковій уже підготували постанову, яка може встановити ціну на газ для пекарів на рівні 25 гривень за кубометр. Як допоможуть іншим галузям – поки що незрозуміло.

ВВС News Україна цитує експерта з аграрних питань Дениса Марчука, який каже, що ціна на продукти буде суттєво зростати, але впреться у платоспроможність людей.

«Усі будуть балансувати на якійсь межі підвищення ціни і купівельної спроможності, йти на ріст більше 30% не будуть», – наголосив він.

А от експерт з питань енергетики Дмитро Маруніч вказує, що дешевий газ виробники харчів навряд чи отримають.

«Газ по 50-60 гривень за кубометр – це дуже дорого і непідйомно для харчової промисловості, це серйозний виклик для всієї промисловості», – констатує він і сумнівається, що держава зможе якось зарадити проблемі.

По-перше, газ, за законом, має продаватись усім за ринковими цінами. І ніякого газу “власного видобутку”, який би могли дешевше продавати харчовикам, офіційно не існує.

Падіння вартості газу не прогнозує ніхто. Це – взагалі нереально! Хоча за сприятливих умов ціна трохи могла б знизитися. Разом з тим, можна з упевненістю сказати, що попит на природний газ буде продовжувати рости, бо далеко не всі наважуються переходити на альтернативні джерела. Хоча вони є!

«З одного боку, перехід на альтернативні джерела — це не швидкий процес і для складного виробництва може займати більше року. З іншого — ціна вугілля теж б’є всі рекорди, як і рівень дефіциту. Тому аграрії активно закуповують вугілля або інші джерела енергії, якщо вже зробили реконструкцію в минулих періодах. При цьому у них економіка використання вугілля повинна бути кращою, ніж використання газу», – переконує керівник однієї з енергокомпаній Роман Кравець.

Якщо переходити на дрова, то тут ситуація аналогічна… Та й таке опалення може собі дозволити хіба що споживач, який закупить на зиму вантажівку-дві «зеленого золота», але не виробник, скажімо, автомобілів. Про масовий перехід на дрова мова не йде, бо так ми скоро можемо залишитись без лісів взагалі • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост