Держсекретар Словаччини відвідає Ужгород, щоб обговорити будівництво європейської залізничної колії з Ужгорода до Чопа

Про це виданню Infopost.media повідомив радник з міжнародної співпраці прем’єр-міністра Словаччини Едуард Бураш.

“Днями у мене була зустріч з держсекретарем Ярославом Кметєм, який курує, зокрема, і питання залізничного сполучення. Я проінформував пана Кметя і про плани українського уряду відновити європейську залізничну колію від Ужгорода до Чопа, що дасть можливість залізничного сполучення між Ужгородом та Кошице. Наразі курсує потяг Кошице-Мукачево і якщо проект буде реалізовано, то буде налагоджене пряме залізничне сполучення Ужгород-Кошице. Це однозначно спрятиме покращенню міждержавних зв’язків і значно розвантажить автомобільний пасажиропотік на наших пунктах пропуску”, – розповів Едуард Бураш.

бураш кметь

Бураш також нагадав, що наразі Євросоюз робить ставку на розвиток саме залізничного сполучення.

“Не виключено, що нам вдасться залучити європейські фонди для реалізації спільних проектів щодо залізничного сполучення. Також потрібно промоніторити можливість відкриття пасажирського залізничного сполучення між Ужгородом та Матьовце. Можливостей багато і саме ці питання ми плануємо обговорити в Ужгороді. Пан Кметь попередньо повідомив мені про намір відвідати Ужгород для обговорення цих питань у перших числах березня”, – розповів Едуард Бураш.

Він також сказав, що працюватиме над зустріччю керівників залізниць України та Словаччини.

Нагадаємо, що в бюджеті на 2021 рік було закладено виділення 5 млн. грн на відновлення європейської колії 1435 мм від Ужгорода до Чопа. Цю інформацію підтвердив і глава українського уряду Денис Шмигаль.

Європейська колія існувала між цими містами, але поки з невідомих причин була демонтована у 1991 році.

ЗакарпатПост