Депутатський прайс. На яких хабарях ловили українських депутатів?

Наприкінці жовтня Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник повідомив, що в його відомстві — понад десяток заяв, у яких йдеться про можливе отримання депутатами парламенту зарплат «у конвертах». Чутки про те, що народні обранці можуть отримувати гроші за «потрібні» голосування, ходять уже давно. Але жодних офіційних підозр з цього приводу ніхто поки не отримував. 

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Проте в тій заяві йшлося лише про депутатів Верховної Ради. Але ж, окрім них, в Україні ще обрано декілька десятків тисяч депутатів місцевих рад, які теж нерідко потрапляють в корупційні скандали, пише газета ЯСНО з посиланням на Громадське

Після аналізу судових рішень за останні роки, сайтів обласних прокуратур та органів правопорядку вдалося сформувати прайс-лист ймовірних «розцінок» на потрібні рішення від депутатів різних рівнів.

Скільки треба віддати, щоб протягнути потрібну зміну до закону або ухвалити те чи інше рішення місцевої ради?

За скільки депутати готові передати у власність чи здати в багаторічну оренду десятки гектарів цінних земель?

В яку суму народні обранці оцінювали свою допомогу із закриттям кримінальних справ, невтручанням у бізнес, сприянні у закупівлях чи отриманні дозволів?

За версією обвинувачення, двоє народних депутатів 8-го скликання разом зі спільниками, отримали понад 300 тисяч доларів хабарів. Натомість вони нібито пропонували «пакет послуг» із лобіювання змін до законодавства, а також впливу на суддів, прокурорів та місцевих чиновників. Викрити схему вдалося завдяки спецоперації НАБУ із залученням жінки-детектива під прикриттям («агента Катерини»), яка готувалася до операції понад рік, переймаючи досвід у колег із американського ФБР.

Справа слухається у Вищому антикорупційному суді вже більш як два роки, але провести навіть підготовче засідання ніяк не вдається. Переважна більшість засідань «зривається» через неявку когось із боку захисту. Екснардепам загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією майна, однак із такими темпами є ризик закриття справи просто через збіг терміну давності.

За версією обвинувачення, Гвоздівський сільський голова з Васильківського району Київщини та його спільник, депутат сільради, вимагали й отримали понад 8,6 млн грн із місцевих бізнесменів, які хотіли орендувати 26 га землі з правом викупу. Нині справа розглядається Вищим антикорупційним судом. Якщо провину обвинувачених доведуть — їм загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

За версією антикорупційної прокуратури, голова Чернівецької облради просив у місцевого підприємця 200 тисяч доларів за орендування санаторію «Брусниця». Обвинувачення вважає, що чиновник встиг отримати 180 тисяч доларів і перед обшуком навіть намагався знищити частину документів: розірвав і змив їх в унітаз. Цікаво, що народні депутати Власенко, Івченко, Волинець, Крулько і Лабунська від парламентської фракції «Батьківщина» прийшли забрати його на поруки, але суд відмовив. Наразі справа розглядається Вищим антикорупційним судом. Обвинуваченому посадовцю загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Згідно з версією прокуратури, у 2016 році голова Битицької сільради із Сумської області  вимагав у підприємця 120 тисяч доларів за 600 га землі, які той волів отримати в користування. Обвинувачення стверджує, що в травні того ж року посадовець із спільником отримали понад 2,5 млн грн, після чого їх затримали. Наразі ця справа розглядається Вищим антикорупційним судом. Обом злочинцям загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

За версією обвинувачення, депутат Хмельницької обласної ради за 50 тисяч доларів обіцяв виконувачці обов’язків директора Кам’янець-Подільської школи-інтернату «Славутинка» (у неї саме добігав кінця контракт) забезпечити перемогу в майбутньому конкурсі на посаду директора та допомогти з поновленням фінансування на будівництво спортзалу з басейном — це більш як 20 млн грн.

Депутата затримали в готельно-ресторанному комплексі, зареєстрованому на його дружину. Нині справу розглядає Вищий антикорупційний суд — депутатові загрожує до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Депутата Одеської облради та заступника Ізмаїльського прокурора затримали у 2017 році під час отримання 40 тисяч доларів від керівника місцевої агрофірми. Прокуратура зазначає, що в обмін на гроші підприємцеві пообіцяли не чинити перешкод у бізнесі. Справа нині також розглядається у Вищому антикорупційному суді, обвинуваченим загрожує до 12 років ув’язнення із конфіскацією майна.

У вересні 2020 року народному депутату зі «Слуги народу» та його неофіційному помічнику детективи НАБУ повідомили про підозру через ймовірний хабар у 13 тисяч доларів. За ці гроші нардеп мав внести поправки до проєкту Закону України «Про управління відходами». Під час операції детектив під прикриттям (який вдавав із себе представника іноземної компанії) стверджував, що хоче побудувати сміттєпереробний завод на Київщині, але задля таких масштабних інвестицій нібито треба вносити зміни до законодавства. За версію прокуратури, під час зустрічей парламентар із посередником просили в «бізнесмена» гроші та обіцяли «закорумпувати» інших членів комітету. Пізніше посередник отримав 13 тисяч доларів (із них десять призначалися депутату). Далі нібито планувалося передавання ще 200 тисяч доларів з метою підкупу інших членів комітету, а на додачу депутат мав отримати 3% акцій сміттєпереробного заводу. Але через «злив» інформації спецоперацію довелося припинити.

Цікаво, що під час обрання запобіжного заходу правоохоронці озвучили ймовірні розцінки за лобіювання депутатами законопроєктів: у матеріалах справи йшлося про те, що народні депутати щомісяця могли отримувати від 5 до 10 тисяч доларів за підтримку в парламенті певних ініціатив. А керівники комітетів — близько 20 тисяч. 

Знову-таки, справу нині розглядає Вищий антикорупційний суд: корупціонерам загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. 

За версією слідства, голова Харківської обласної ради, а також його спільники — заступник і адвокат — отримали 1,05 млн грн за те, щоб керівник комунального підприємства, засновником якого є Харківська обласна рада, залишився на посаді. НАБУ зазначає, що хабар віддавали частинами, і під час передавання останньої підозрюваних затримали. Після цього голова облради подав у відставку.

Згідно з версією прокуратури, депутат Київської облради отримав від підприємця 5 тисяч доларів за вплив на поліцейських і допомогу з поверненням арештованого автомобіля «Урал». Втім, Вищий антикорупційний суд підтвердив хабар лише у 200 доларів, а решту коштів (які були несправжніми) визнав неналежним доказом. Зрештою депутата присудили до 2,5 року ув’язнення, однак згодом Верховний суд скасував вирок через нібито порушення підслідності та повернув справу на новий розгляд.

У червні 2019 року ДБР повідомило про затримання депутата Путильської райради Чернівецької області. За версією обвинувачення, чоловік змовився з чиновником сільської ради та місцевим інспектором поліції і обіцяв підприємцеві з Хмельниччини за 500 тисяч доларів виділити у власність 100 га землі. Власне ділянки нібито планували передавати за допомогою фіктивних заповітів померлих осіб.

Втім, після отримання 200 тисяч доларів посадовців затримали та повідомили про підозру в шахрайстві — через це справу вивели з підслідності НАБУ. Відтак у травні 2021 року Кам`янець-Подільський міськрайонний суд повернув обвинувальний акт прокуратурі через невідповідність вимогам закону, і в листопаді апеляція залишила це рішення без змін. Чи справа все-таки потрапить до суду, чи буде в ній винесено обвинувальний вирок — досі невідомо. Але якщо провину чиновників доведуть — їм загрожує до дванадцяти років з конфіскацією майна.

У травні 2020 року Офіс Генерального прокурора повідомив про затримання депутата Полтавської райради на хабарі у 160 тисяч доларів від місцевого підприємця. За ці кошти депутат нібито обіцяв вплинути на посадовців Держгеокадастру, щоб ті оформили 50 дозволів на виділення ділянок загальною площею майже 100 га. В одному з місцевих видань писали, що до цієї оборудки депутат залучив місцевого кримінального авторитета, а під час обшуків у підозрюваних вилучили 184 тисячі доларів та 244 тисячі гривень. Обвинуваченим загрожує до восьми років в’язниці з конфіскацією майна.

У лютому 2020 року прокуратура Вінницької області повідомила про викриття корупційної схеми з землею. За версією обвинувачення, депутат Гніванської міської ради заручився підтримкою міського голови та трьох інших людей (двоє з них були «кримінальними авторитетами») та обіцяв посприяти місцевому бізнесмену в отриманні 10 га землі. За 100 тисяч доларів змовники мали забезпечити голосування депутатів за рішення щодо передавання ділянки землі, а також гарантували, що міський голова це рішення підпише. Справу наразі розглядають у Вінницькому міському суді. Один із пособників — батько місцевого прокурора — пішов на угоду зі слідством й отримав просто 25,5 тисяч грн штрафу.

У серпні 2021 року ДБР повідомили, що викрили на шахрайстві начальника одного з управлінь Кіровоградській обласної податкової, а також депутатів Новгородківської та Олександрівської селищних рад. Слідство вважає, що вони вимагали кошти в директора приватного підприємства, яке займається розвитком альтернативної енергетики. За 60 тисяч доларів посадовці нібито обіцяли закрити справу про ухилення від сплати податків та не втручатися в діяльність компанії. Розслідування триває.

У березні 2021 року прокуратура повідомила про затримання голови та заступника однієї з територіальних громад Київщини. За версією слідства, посадовці вимагали від місцевого підприємця 1,4 млн грн — за ці гроші вони гарантували йому перемогу в аукціоні з оренди 12 га землі. На ділянці планувалося зводити багатоквартирні будинки.

У травні 2019 році ДБР затримало депутата Чернігівської міської ради, який, за даними слідства, разом із іншими особами вимагав у місцевого підприємця 50 тисяч доларів. За ці кошти йому обіцяли підписати договір суборенди земельної ділянки з метою будівництва житлового комплексу в Чернігові, а також погодити всі дозволи. Наразі обвинуваченому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.Фото: 

Unsplash

Вироки

П’ять років тому Transparency International Україна опублікувала аналіз 100 вироків українських судів стосовно хабарів, зокрема й отриманих депутатами місцевих рад. Результати аналізу показали, що лише п’ята частина обвинувачених отримувала реальне ув’язнення. Водночас у багатьох випадках ці вироки досі не набрали законної сили, адже різні судові інстанції переглядають їх роками.

За п’ять років мало що змінилося. Суди й нині не квапляться засуджувати депутатів за хабарі. А окремі рішення, які все ж показують реальність такого покарання, стосуються депутатів найнижчого рівня. 

***

У цій публікації наведені не всі випадки хабарництва серед депутатів — насправді їх було в рази (якщо не десятки разів) більше. Це лише невеличка частина посадової корупції, яка є в країні — чого вартує навіть прайс-лист українських суддів, де описано, за скільки в Україні купували потрібні судові рішення.

Менше з тим, навіть ці два десятки випадків із депутатами наочно демонструють, що проблема є спільною для всіх регіонів України — географія хабарів яскраво про це свідчить.

Попри те, що в Україні існує досить ефективна система органів, покликаних боротися із топкорупцією, це аж ніяк не вирішує проблему масової корупції (зокрема серед місцевих депутатів і чиновників).Тож очищення судової системи, зміна процедури відбору керівника ДБР та реформа органів прокуратури, поліції і СБУ й надалі лишаються критично необхідними для боротьби з хабарництвом. Саме це (в поєднанні з інститутом репутації, політичною відповідальністю та електоральною пам’яттю виборців) дозволить вельми ускладнити життя місцевим депутатам-корупціонерам • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост