Аліну Паш мали б дискваліфікувати з нацвідбору за підробку документів – Остапа

Організаційний комітет національного відбору на Євробачення мав би дискваліфікувати співачку Аліну Паш та укласти договір з тим, хто посів друге місце.

Про це в коментарі Укрінформу сказала голова наглядової ради НСТУ Світлана Остапа.

“Оскільки це підробка документів, це злочин. Це порушення правил, і вирішувати буде оргкомітет Євробачення. Я думаю, що оргомітет має дискваліфікувати Аліну Паш за такі діяння. Тоді, відповідно до положення, мають укласти договір з тими, хто посів друге місце на відборі, якщо вони погодяться і не буде ще якихось порушень”, – сказала вона.

Остапа пояснила, що іноді повідомлення про те, що той чи інший виконавець порушив закон чи положення про відбір, надходять постфактум. “Ми перевіряємо, і якщо це не підтверджується, то (виконавець – ред.) залишається, а якщо підтверджується, то дискваліфікується. Європейська мовна спілка, яка відповідає за проведення Євробачення на європейських суспільних мовниках, весь час закликає, щоб мовники не політизували цей конкурс, але в тій ситуації, в якій перебуває Україна, це просто неможливо зробити”, – сказала голова наглядової ради НСТУ, нагадавши, що “в нас є законодавство щодо країни-агресора, і певні поправки були внесені в саме вітчизняне положення про національний відбір”.

Вона зазначила, що на конкурс подалися 30 виконавців, і у мовника немає повноважень і можливостей перевіряти всіх виконавців, їхні поїздки та всі документи. За її словами, якщо є інформація у відкритих джерелах про те, що виконавець давав концерт на території країни-агресора чи на окупованих територіях, то заявки відхиляються.

“Тут була публічна інформація щодо Аліни Паш, з’явилася вона нібито з її інтерв’ю з Катериною Осадчою. Але вона не говорила, що вона виступала. Вона говорила, що була у Москві, їздила до Криму. Потім вона нам пояснила, що це були дві різні поїздки, не концерти. Що там просто сів літак, який летів зі Стамбула в Москву, а в Крим вона їздила на весілля. І вона про це сказала в ефірі нашого телеканалу. Коли компанія подала запит до ДПСУ, щоб перевірити, чи Паш потрапляла в Крим законним шляхом, нам прийшла відмова. Нам повідомили, що вони не мають давати таку інформацію, бо це персональні дані. І така інформація надасться тільки запитувачу Аліні Паш”, – сказала Остапа.

За її словами, довідку команда Паш надала вже протягом конкурсу, і компанія її оприлюднила після перемоги Паш. А після великої хвилі негативу через те, що співачка потрапила на конкурс, мовник знову звернувся до Прикордонної служби, надіслав їй довідку і попросив повідомити, чи вона справжня.

“І в результаті вони повідомили телефоном, що довідку цю не видавали, а завтра надійде нам офіційна відповідь”, – зауважила Остапа.

ЗакарпатПост