Хто претендує на посаду керівника Ужгородського замку?

22 лютого в обласній раді керівництво облради та представники депутатських фракцій заслухали претендентів на посаду керівника Комунального закладу «Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького» Закарпатської обласної ради.

Реклама в газеті!

Відкриваючи захід, голова облради Володимир Чубірко, зазначив, що така установа повинна працювати і розвиватися. «Ми проаналізували роботу таких установ у інших областях та за кордоном і маємо бачення, якою би ми хотіли бачити  роботу музею. У багатьох містах такі заклади є прибутковими, вони повністю заробляють на себе. 

Тож було прийнято рішення організувати презентацію, аби зрозуміти яке бачення кандидатів щодо розвитку цієї музейної установи. Депутати обласної ради надали мені такі повноваження – призначити виконуючим обов’язки комунального підприємства. Це буде керівник, який подасть найкращу модель ефективного функціонування та розвитку закладу. У прийнятті рішення ми радитимося з представниками всіх фракцій ради та керівником Управління культури ОДА.

«Наше завдання — розвиток цієї установи, у тому числі і збільшення мізерних зарплат працівників, шляхом призначення премій за справедливою,  прозорою і зрозумілою системою», — зауважив голова облради.

Відтак своє бачення розвитку музею представили 6 претендентів.

Тезово подаємо їхнє бачення розвитку установи.

Михайло Делеган, виконувач обов’язків директора Закарпатського обласного музею імені Тиводара Легоцького

Як діючий керівник музею, пан Михайло прозвітував про пророблену роботу: «Створено реставраційну раду, яка відновила понад 1000 експонатів. Також минулого року музей заробив 4 млн 412 тис. грн. при порівняно невеликих зарплатах. До прикладу, платня керівника музею — 8200 грн, у той час, коли зарплата музею у Переяславі — 46 тис грн».

Він також розповів, що з початку року музей відвідало понад 10 тисяч відвідувачів. А минулий рік став рекордним за відвідуваністю — понад 200 тисяч відвідувачів. Попри все, Михайло Делеган каже, що бачить можливість скоротити видатки на утримання музею з 14 мільйонів майже удвічі.

Костянтин Куцов, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини управління охорони культурної спадщини, правового супроводу, організаційної та кадрової роботи Закарпатської ОДА звернув увагу на потребу оцифрування музейних фондів для можливості проведення віртуальних екскурсій. На думку претендента, музею потрібне, проведення повної інвентаризації експонатів та створення відділу з пам’яткоохоронної роботи, щоб надавати платні послуги і поповняти бюджет установи, тощо.

Мощак Маргарита, приватний підприємець, каже, що у музею є більший потенціал для заробляння коштів, ніж використовується наразі. Вона звернула увагу на аварійний стан частини замку — провалля в північно-східному бастіоні, яке потребує негайних ремонтних робіт. На її думку, в установі потрібно провести експертизу з переміщення культурних цінностей, на якій можна заробляти близько півмільйона гривень у рік.  Також варто активізувати роботу з проведення круглих столів з туроператорами та екскурсоводами та започаткувати проведення у музеї подій і заходів, як у європейських країнах, створити реставраційну майстерню та відновити співпрацю із музеями з близького зарубіжжя.

Андрея Ронаї, вчений секретар Закарпатського обласного музею імені Тиводара Легоцького наголосила на відновленні іміджу музею. Зокрема — черезе зміцнення міжнародних зв’язків. Нині музей має укладену 4 сторонню угоду про співпрацю з сусідніми країнами. Однак, працівники установи нікуди не їздять. Можна також організувати платні послуги за користування фондами музею. Але для цього, на думку пані Андреї, треба зробити порядок і належні умови. Кандидат пропонує попрацювати з таким міжнародним об’єднанням, як ЄОТС ТИСА та покращити туристичну складову музею через проведення нічних екскурсій, надання послуги «шлюб за добу» тощо.

Томаш Собко, начальник відділу охорони культурної спадщини управління охорони культурної спадщини, правового супроводу, організаційної та кадрової роботи Закарпатської ОДА повідомив, що наразі на музей виділено 13,4 млн грн за програмою Президента «Велика реставрація». Він, зокрема, зауважив, що для ефективного функціонування і заробляння коштів, відновлення потребує опалення експозиційних площ, відділ природи та інші приміщення музею. Також, на думку пана Томаша, при музеї доцільно створити структуру, яка б могла на платній основі займатися виготовленням специфічної експертної та дозвільної документації, що дало б можливість залучити додаткові кошти.

Мар’яна Собран, директор комунальної станови «Агенція розвитку Ужгорода» Ужгородської міської ради вважає, що треба залучити фахівців для створення концепції розвитку замку. Потрібно також попрацювати над доступністю виставкових фондів для митців. Музей, на її думку, можна використовувати для проведення офіційних заходів та прийому делегацій. У разі перемоги у конкурсі, учасниця планує писати проекти для участі у грантових програмах, як усередині, так і за кордоном, організувати промотур з операторами та блогерами з усієї України для популяризації установи та залучення більшого числа туристів. А також — скласти чіткий календарний план на рік для можливості планування туристами поїздок.

За словами голови Закарпатської обласної ради, керівництво області разом з представниками депутатських фракцій проаналізує пропозиції конкурсантів і повідомить усіх учасників про свій вибір, повідомила пресслужба Закарпатської облради.