Про зникнення військових із Сибіру повідомляють їхні рідні – на відео солдати кажуть, що потрапили в полон в Україні

Українське видання УНІАН 26 лютого опублікувало відео з полоненим 19-річним солдатом Павлом Кравченком із села Новочеремхово Іркутської області Росії. Документи на його ім’я були опубліковані раніше, на відео, знятому біля підбитої техніки в районі українського міста Охтирка, інформує телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю «Голосу Америки».

Редакції проєкту Радіо Свобода Сибір.Реалії вдалося поговорити з рідними ще одного військового з 11-ї десантно-штурмової бригади Улан-Уде Амгалана Алсуєва – його сестра припускає, що він потрапив у полон, як і ще двоє військових з цієї ж бригади, Вадим Міхоєв і Натан Касаткін. Відео з ними 25 лютого головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний опублікував на своїй сторінці у фейсбуці, повідомивши, що обоє є полоненими, пише Радіо Свобода

На відео від 26 лютого солдат з Іркутської області Росії повідомляє, що його звати Кравченко Павло Тимофійович, він 2002 року народження, служить механіком-водієм і називає адресу своїх батьків у селі Новочеремхово. В адміністрації села за єдиним телефоном, вказаним на сайті, редакції відповіли, що до них уже звернувся батько солдата Тимофій Кравченко щодо «його зникнення». Підтвердити, що Павло Кравченко служить в армії та зараз перебуває в Україні, в адміністрації відмовилися. Батько солдата Тимофій Кравченко на запитання у соцмережі не відповів.

На відео зі сторінки Залужного військові називають свої прізвища – гвардії капітан Вадим Міхоєв та єфрейтор Натан Касаткін із 11-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади, Улан-Уде (Бурятія). На запитання українського військового, яке вони отримали завдання, Міхоєв відповів, що вони брали участь у навчаннях у Криму. Залужний прокоментував, що обидва військові самі здалися у полон.

«Відпрацьовували відтягування поранених і всякі такі моменти за командою, яку нам доносили», – говорить на відео військовий, який назвався Міхоєвим. За його словами, десант завантажили «у полі» у Криму, але вони не знали, куди летять, думали, що беруть участь у навчаннях. «[Після висадки в Україні] ще години чотири не розуміли, де ми», – каже на відео військовий, який представився як Касаткін.

Четверо друзів зі сторінки повного тезки Натана Касаткіна підтвердили, що на відео – він, але багато з них не знали, що він став військовим. «Він виріс у Читі, вже пізніше переїхав до Бурятії. Тут у нього залишилася сестра. Добрий, чуйний, зовсім неагресивний, я здивований, що він став військовим. Захоплювався футболом, ми разом грали», – розповів В’ячеслав Галсанов із Забайкалля.

Пізніше до редакції звернулася сестра одного з військовослужбовців 11-ї десантно-штурмової бригади. Вона повідомила, що її брат Амгалан Алсуєв відучора не виходить на зв’язок, вона боїться, що він також потрапив у полон. «Він їхав на навчання до Білорусі. Як вони опинилися в Україні – я не розумію», – повідомила Селмег Алсуєва.

Пізніше сім’я ще одного військовослужбовця 11-ї десантно-штурмової бригади з Улан-Уде повідомила про те, що він вийшов на зв’язок 26 лютого ввечері і підтвердив, що Касаткін і Міхоєв, а також ще кілька військових бригад потрапили в полон, але решта на волі. «Амгалан неподалік, і ми з ним ще не там [не в полоні]», – написав він.

ЗакарпатПост