Подалі від війни: із Закарпаття у Чехію поїхав гуманітарний поїзд із біженцями

Нерегулярний поїзд відправився у напрямку Чехії 28 лютого з міста Чоп. Про це повідомила журналістка Суспільного з місця події.

До України потяг привіз гуманітарний вантаж. Назад він безкоштовно повезе пасажирів з внутрішніми паспортами, до Словаччини та Чехії, — повідомила речниця Чопського прикордонного загону Олена Трачук.

Історії вимушених переселенців

Тетяна їде з-під Києва разом з онуками. Її донька з України поїхала напередодні, вже чекає на них у Празі. “Нам сказали, що зараз прийде волонтер, перепише нас, і на гуманітарному поїзді, без квитків, без нічого поїдемо. Аби лиш будь які документи були, і відправлять на Прагу. Сказали, що митників не потрібно проходити — оглянуть нас волонтери”, — розповіла жінка.

Аліна з дітьми з-під Харкова виїжджали під обстрілами, каже не знала куди піти, головне — у безпечне місце. Вдома залишилися батьки. В Празі на них чекає сестра. “Дали квиток, ой номерок і все, чекаємо свою чергу”, — каже жінка.

Еліна з Краматорська. Каже: дехто на вокзалі вже другу добу. Адміністрація вокзалу пасажирам запропоновала створити чергу. Для цього люди записалися у список.

“Я роздала 79 номерків. Проте на одному номері може бути і 10 людей, ціла сім’я, на котромусь і 7, і 6. Багато хто хоче поїхати”, — пояснила Еліна.

Волонтер Михайло Архангел привіз людей з Ужгорода на потяг і почав допомагати людям організовувати чергу. За його словами, охочі виїхати не знали, як проходити оформлення, та у які віконця звертатися. “Я побачив, що люди не знають як будуватися і що робити. Я максимально допомагаю. Буде прибувати потяг і сказали будуватися в чергу. На нього квиток не потрібен”.

За словами речниці Чопського прикордонного загону Олени Трачук, графік поїздів через пункт пропуску Чоп (Дружба) зараз змінився. “Щодоби курсує 8 потягів. І плюс зараз введений додатковий потяг, який прямує з Чопа, через Словаччину у Чехію. Всього впродовж останньої доби на виїзд з України нами було оформлено понад 13 тисяч громадян України, з них 909 — через залізничну станцію”, — за словами речниці, потяги відбувають, після того, як їх заповнюють люди.

ЗакарпатПост