Хорватія розкритикувала НАТО через падіння безпілотника

У Хорватії заявили, що це була очевидна загроза, на яку не відреагували.

Частину коштів від продажу газети буде перераховано на підтримку Збройних Сил України

Хорватські офіційні особи розкритикували НАТО через повільну реакцію на військовий безпілотник, який, очевидно, прилетів із зони бойових дій в Україні через повітряний простір трьох країн-членів НАТО, перш ніж розбився неподалік столиці країни, пише ТСН

Ми не можемо терпіти цю ситуацію, і так не повинно було бути. Це була чиста і очевидна загроза, і як НАТО, так і ЄС, які мали відреагувати. Ми будемо працювати над тим, щоб підвищити готовність не лише себе, а й інших”, – сказав прем’єр-міністр Андрей Пленкович під час відвідування місця катастрофи, пише Associated

Пленкович закликав угорську владу розпочати розслідування, чому її оборона, очевидно, не помітила безпілотний дрон, оскільки і Хорватія, і Румунія мали мало часу, щоб відреагувати на об’єкт, що швидко рухається.

Воно могло впасти на атомну електростанцію в Угорщині. Очевидно, не було хорошої реакції, а інші країни відреагували погано. Тепер у нас є випробування, на яких ми повинні вчитися і реагувати набагато краще”, – сказав він.

Він сказав, що тільки розслідування може визначити, хто запустив безпілотник — росіяни чи українці — після того, як літак буде витягнутий із великої воронки, утвореної після удару.

Нагадаємо, що безпілотний літальний апарат російського виробництва перетнув Румунію та Угорщину, перш ніж увійти в Хорватію та вдарити пізно в четвер у поле біля студентського гуртожитку. Близько 40 припаркованих автомобілів були пошкоджені, але в результаті гучного вибуху ніхто не постраждав.

У НАТО заявили, що інтегрована протиповітряна і протиракетна оборона альянсу відстежила траєкторію польоту об’єкта

Розвідувальний безпілотник Ту-141 “Стриж” радянських часів літав понад 40 хвилин над Угорщиною і шість-сім хвилин над Хорватією, перш ніж розбився. 

Раніше оборонні органи Румунії заявили, що безпілотник перебував у повітряному просторі Румунії лише три хвилини після перетину кордону з Україною, що ускладнювало його перехоплення.

ЗакарпатПост