Одразу шість закарпатських церков однієї громади вийшли з Московського патріархату

Рішення ухвалили шляхом голосування, з майже двохсот голосів «проти» були тільки три.

На Закарпатті одразу шість церков заявили про вихід з Московського патріархату. Піти з російської церкви зокрема вирішили у Солотвинській громаді – там понад тридцять тисяч жителів. На такий крок віряни зважилися після того, як очільник їхньої церкви – патріарх Кирило Гундяєв – благословив  російську армію на вбивство українців.

Купи свіжий номер газети ЯСНО або передплати на своїй пошті • індекс 76076

Про це йдеться в ТСН.

Помолитись за мир в Україні віряни Солотвина традиційно зібрались у своєму храмі. Канонічні молитви незмінні, проте за здоров’я російського патріарха Кирила, як було раніш, більше не моляться, його ім’я взагалі не згадують. Натомість палко моляться за Україну та наших захисників.

«Люди побачили, що сталася війна, проливається кров і вийшли із ініціативою, щоб ми вийшли із підпорядкування Московського патріархату», – каже настоятель Свято-Михайлівського храму Солотвина Дорин Білецький.

Це питання постало з початку російського вторгнення. Багато чоловіків громади пішли захищати свою землю, у той час як очільник російської православної церкви фактично благословив рашистів на вбивство українців. Це вкрай обурило селян, вони почали вимагати виходу з Московського патріархату. «Ми живемо на Україні. Давно треба було це зробити. Це дуже мудре і правильне рішення», – кажуть місцеві.

«Вони святкували 8 років доєднання Криму. Патріарх був присутній на тому торжестві, вручив ікону і сказав, що вони мають захищати свою країну. Побачили, що більше з боку патріархії нема ніякої підтримки нашої церкви, наших людей», – додає настоятель.

• Набагато більше інформації, коротких новин, відео, мемів, жартів у Telegram https://t.me/zakarpatpost

Вже наступного дня у всіх шести храмах Солотвинської територіальної громади заявили – Кирила зрікаються й з-під Московського патріархату виходять. Рішення ухвалили шляхом голосування. З майже двохсот голосів «проти» були тільки три. «Російська Федерація – це держава-агрессор, яка вторглася на нашу землю і принесла нам війну. Основна маса людей прийняла своє рішення, їх ніхто не примушував. Люди голосували добровільно», – пояснює перший заступник селищного голови Солотвина Юрій Тимків.

Найближчим часом збиратимуться знову. Тепер голосуватимуть за приєднання до Православної церкви України. Там вже відповіли- прийняти їх раді. Тож відповідні для цього документи вже готують. За місяць від початку російського вторгнення до складу Православної церкви України офіційно перешли вже кілька десятків громад з дев’яти областей. І щодня їх більшає.

ЗакарпатПост