Марс у фазі «закрий рота». Чому астрологам у новинах краще помовчати

Екстрасенси в новинах — це давня травма українського телебачення. Та якщо раніше за журналістів було просто дуже соромно, то під час війни подібна магія рейтингів відверто шкідлива.

Передплати газету ЯСНО на своїй пошті • індекс 76076

• Більше коротких новин, відео, мемів, жартів, фото у Telegram https://t.me/zakarpatpost та Інстаграм @zakarpatpost

Візьміть, наприклад, інший матеріал «ТСН» — гороскоп на 28 березня — та уявіть, хто може бути серед його 45 тисяч читачів. «Небажано нічого купувати та сплачувати рахунки: все придбане виявиться непридатним» — дуже мотивує волонтерів. «Від активних дій, які є вашим фірмовим стилем, сьогодні краще відмовитися: користі від них все одно жодної» — дуже мотивує військових. «Навіть лотерейні квитки купувати не варто  вам все одно не вдасться нічого виграти» — мотивує військових ще більше. «Сьогодні небажано вирушати в поїздки, навіть якщо йдеться про переміщення до сусіднього населеного пункту» — це спеціально для людей, які роздумують про евакуацію. «Утримайтеся від порад навіть тоді, коли вас про них наполегливо запитуватимуть: люди із задоволенням перекладуть на вас провину за свої помилки» — а це, мабуть, для армійських командирів, пише Детектор медіа

Небезпека робить людей більш забобонними. Але навіть якщо цього не читав хтось із тих, хто перебуває в небезпеці, або якщо хтось сам не вірить у гороскопи — все одно є рідні, які хвилюватимуться. Серед 45 тисяч людей обов’язково знайдеться якась Діва, якій сьогодні «небажано вирушати в поїздку», а отже вона не поїде, попри можливість,  необхідність та заклики влади. Постає питання, навіщо «ТСН» публікує настільки демотивуючі передбачення, якщо ці тексти все одно вигадують?

Найлегший спосіб переконатися, що у «Плюсів» проблеми в комунікації з духами, — подивитися передбачення 24 лютого. Наприклад, ось цей матеріал вийшов за чотири години після повномасштабного нападу Росії з балістичними ракетами, танковими колонами та проривом кордону з трьох боків: «День морального та фізичного спокою, зірки рекомендують провести його на самоті. Якщо через будній день такої можливості не буде, необхідно хоча б максимально скоротити спілкування з оточенням. Так вдасться зберегти внутрішню тишу і зосередитися на своєму внутрішньому світі».

Другий прогноз цього дня обіцяє «день позитивної енергетики, яка сприятливим чином позначиться на всіх сторонах життя […] про сварки та конфлікти, хоч і ненадовго, можна буде забути». У третьому прогнозі Козерогам радять відвідати симфонічний театр. І якщо ви запитуєте, чому редакторам не вистачило розуму змінити чи краще видалити ці матеріали, то о 12:00 вони ще випустили «Місячний календар стрижок»: «Положення Місяця на небі підкаже, коли варто стригти волосся».

Так, це смішно. І насправді гумор — єдине, що вдається воєнним шаманам. Ось якийсь мужик із трендів ютубу розповідає програмі «Зірковий шлях», що Гітлер відрізняється від Путіна, бо «никогда бы не начал полномасштабную операцию на убывающую Луну». Ось фанат серіалу «Друзі» переконує «Апостроф TV», що наша держава вистоїть, тому що «в натальной карте рождения Украины Луна находится в свободолюбивом знаке Водолея». Це цитата УНІАН: «Ядерного удару, я думаю, не буде. Тому що за ядерну війну, за ядерний удар, відповідає Плутон». «Факти» дають поради військовим: «Немає кращого моменту, щоб застати ворога зненацька. Потрібно лише “відчути” ситуацію та бути у відповідній фізичній формі. Розгін психічної енергії обов’язковий». 5 канал вражає аналітикою: «Отже, судячи з двох прогнозів [астрологині та нумеролога. — “ДМ”], можна бути впевненим, що квітень буде дійсно переломним»…. «Фокус» смішить уже назвою матеріалу: «Влиятельные астрологи и тарологи дали свои прогнозы…» А у «Нового времени» існує рубрика «Прогноз», де підряд ідуть прогнози заслуженого професора воєнних досліджень Королівського коледжу Лондона, американських військових експертів з Інституту вивчення війни та оце: «Відомий екстрасенс та астролог у своєму Instagram зробив розклад на картах Таро».

Так, як бачите, на магічну тему підсіли багато різних медіа. І все ж навіть на їхньому фоні ютуб-трансляцію каналу «Україна 24» варто виділити окремо.

Вона відбулася 27 березня, тривала чотири години та називалася «Полювання на Путіна. Чаклуни проти сатани». Шоу вийшло настільки безглуздим, що на третій годині ефіру один із ведучих розсміявся та поспішив зняти з себе відповідальність: «Я тут просто в статусі глядача, більше нічого». Його колеги виявилися менш… скептичними. Коли перша мольфарка ефіру розповіла, що всі екстрасенси України об’єдналися та за графіком моляться за нашу державу, модератори поставили їй два запитання: а) чи не ефективніше молитися одночасно, б) чи не заважають одна одній біла й темна магія під час цього об’єднання. Пізніше ведуча Олена Цинтила (ми зберегли ефір на випадок видалення) запитала в мольфарки: «Як вібрує Путін?»

Незважаючи на такий яскравий початок, із кожним наступним паранормальним гостем ситуація на «Україні» ще гіршала. В ефірі була жінка, яка влаштувала шторм і не дала росіянам висадитися в Одесі. Чоловік, який збирає «променисту енергію» під час стримів. Геній, який помітив, що Ленін, Сталін та Путін мають однакове закінчення в прізвищі, — не треба, не розчаровуйте його. Персонаж, який заявив, що магічно атакує лише Путіна, бо інші для нього «занадто легка здобич». Астрологиня, яка доводила, що астрологія справжня, бо «планети існують». Чорнокнижниця, що не радила пересічним людям лізти в енергетичне поле Путіна: «Лікувати має лікар». А ще в ефірі був момент, коли гостя й ведуча погодилися, що справжнього Путіна не існує. Коли ця баба Яга визнала Крим російським, модератори просто промовчали.

Проте вони не мовчали весь інший час. Четверо ведучих чотири години ставили «особливим людям» питання про те, чи вони вбили Шойгу, в чому феномен Чорнобаївки, чи можна вивести з ладу тридцять трьох шаманів, які охороняють астрал Путіна. Якщо ви раптом не в курсі, то ці шамани — спільне пояснення всіх екстрасенсів, чому вони не передбачили війну.

Ще одна спільна риса друїдів — зловживання словом «енергія». Знаєте, як у дешевій фантастиці до всього додають слово «квантовий», щоб звучало «по-науковому»? Зустрічайте: «я взяв на себе енергетичну відповідальність», «я енергетично відчуваю», «капітуляція по енергіям не йде», «повалимо Путіна не енергетичному рівні», «енергетична свідомість», «енергетична підсвідомість», «енергетичні діти», «енергетична коло», «енергетичний купол навколо Києва», «енергетична війна», «енергетичні міни». А це цитата ведучого Максима Сікори: «Ми не будемо казати, який у нас оберіг. З точки зору безпеки власної, енергетичної». Закінчився ефір «України 24» як зазвичай: включенням Фонду Ріната Ахметова. Але, мабуть, найпрекрасніша цитата належить все ж нумерологу Владиславу Грицаю: «Я бы хотел отвлечься от нумерологии. У меня был опыт политтехнологии тоже».

На жаль, не всім медійникам цікаво полювати на горокракси Путіна й деякі з них ставлять духам серйозні питання. Найпопулярніше — коли закінчиться війна? Воно ж найнебезпечніше, адже стабільно формує невиправдані очікування. Наприклад, у цьому відео «Апостроф TV» 4 березня знахарка прогнозує, що бойові дії на території України можуть закінчитися вже 12 березня. Ось кілька заголовків «Української правди» за 12 березня: «У Харкові окупантам дали команду стріляти у цивільних», «Росіяни розстріляли колону жінок та дітей на Київщині», «”Азов” у Маріуполі просить командування надіслати “байрактари”». Розбиті надії, розчарування та емоційне виснаження — найпопулярніші дари «обдарованих». І в часи війни вони особливо небезпечні.  

Також хочеться особисто подякувати «екстрасенсу» Максиму Гордєєву, який в ефірі «України 24» заявив: «Запомните, души мертвых, которых убили насильственно, — это неупокоенные души […] Нельзя ни в коем случае их оставлять в таких могилах». «Детектор медіа» собі такого не дозволяє, тому особисто від Ярослава Зубченка: пішов ти на**й, Максим Гордєєв. У країні з десятками тисяч загиблих, яких фізично не можна перепоховати та інколи навіть знайти. Родини яких і так відчувають через це провину. Останнє, що комусь потрібно, — це думати, що душі близьких «неупокоєні».

На щастя, з кожним днем війни впевнених у собі тарологів меншає. Не в тому сенсі, що їх менше показують (навпаки). А в тому, що їм доводиться починати нові прогнози з виправдань за попередні. Наприклад, ворожка Магдалена на «Апостроф TV» якось помилилася з чотирма тижнями війни, але пояснила, що могла бачити просто інші четвірки: чотири місяці, чотири роки, четверте число, чотирнадцяте число, двадцять четверте число. Загалом, ви зрозуміли, що хоч коли війна закінчиться, виявиться, що Магдалена саме це й передбачала.

Одне з найкреативніших виправдань вигадали собі нумерологи: вони не передбачили війну, бо відштовхувалися від дати народження України 24 серпня, але ж це не дата народження, а просто день проголошення незалежності. Крім усіх очевидних запитань, тут виникає ще одне: якщо ви помітили це лише тепер, то як ви передбачали щось попередні 30 років? Ці люди справді неосудні.

Та намагаються залишатися такими, даючи з кожним днем усе більш розмиті чи самоочевидні прогнози. Ви знали, що треба дотримуватися правил безпеки? А очікували, що втрат зазнають як український народ, так і агресор? Можливо, вас вразить, що ще в 2019 році, на п’ятий рік війни, було видно, що Зеленський буде президентом під час бойових дій? Дмитро Уранус для сайта «Obozrevatel» фактично процитував зведення Генштабу: «Украину в апреле ожидают ожесточенные бои с Россией  оккупанты попытаются взять в кольцо украинских защитников на Донбассе». А ось це аргументація екстрасенса на «Новом времени»: «Захід України перебуватиме у правильному потоці. Бомбити його не будуть. Слід розуміти, що там проходить кордон із Польщею, а що б там не говорили і не думали, Росія не нападатиме на Польщу. Незважаючи на те, як Росія себе позиціонує, вона побоюється конфлікту з Євросоюзом». Цей чаклун точно розкладав кістки тварин, чи він замість читачів глянув, що говорять розумні люди?

Мотивація журналістів, коли вони цитують та кличуть екстрасенсів, зрозуміла. По-перше, це нице бажання скористатися відчаєм людей та накрутити переглядів. По-друге, навпаки, розрадити народ позитивними прогнозами. Сільському магу (це реальний титул із каналу «Україна») легко пообіцяти хоч смерть Путіна у травні, хоч реінтеграцію Ростова в червні. А от людям, які сподіватимуться на це й потім житимуть із розчаруванням, буде вже не так легко. І то, це за умови, що ваш районний вудуїст робить позитивні прогнози. Так само легко журналісти можуть показати людину, яка заявлятиме, що всі ваші плани проваляться, а душі рідних страждатимуть. А що, вона ж не винна, це все голоси в голові.

Війна — час особливої відповідальності для журналістів, бо від інформації буквально залежать життя. Тому, будь ласка, залишмо передбачення астрологів на після перемоги. Урешті, цитуючи астрологиню з ITV, «війну передбачила лише розвідка Сполучених Штатів Америки».

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк

ЗакарпатПост