Окопані на передовій. Воїни 128-ї Закарпатської бригади на передовій б’ються, як леви

Окопані на передовій. Воїни 128-ї Закарпатської бригади на передовій б’ються, як леви

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації на нашому каналі у Telegram https://t.me/zakarpatpost та Інстаграм  @zakarpatpost

Посилання на статтю про 128 Закарпатську бригаду в The New York Times

Перший лейтенант Олена Петяк із 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади у п’ятницю розмовляла з іншими військовослужбовцями біля лінії фронту в Запорізькій області України.
Перший лейтенант Олена Петяк із 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади у п’ятницю розмовляла з іншими військовослужбовцями біля лінії фронту в Запорізькій області України.Кредит…Лінсі Аддаріо для The New York Times
Перший лейтенант Олена Петяк із 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади у п’ятницю розмовляла з іншими військовослужбовцями біля лінії фронту в Запорізькій області України.
32-річний молодший лейтенант Антій Задорожній та 51-річний майор Ярослав Галас, українські офіцери, чекали в будинку в селі Запорізької області, коли російський безпілотник пролетів над ними у п’ятницю.
32-річний молодший лейтенант Антій Задорожній та 51-річний майор Ярослав Галас, українські офіцери, чекали в будинку в селі Запорізької області, коли російський безпілотник пролетів над ними у п’ятницю.Кредит…Лінсі Аддаріо для The New York Times
32-річний молодший лейтенант Антій Задорожній та 51-річний майор Ярослав Галас, українські офіцери, чекали в будинку в селі Запорізької області, коли російський безпілотник пролетів над ними у п’ятницю.
Капітан Віталій Невінський, 25 років, у складі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади на позиції поблизу лінії фронту.
Капітан Віталій Невінський, 25 років, у складі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади на позиції поблизу лінії фронту.Кредит…Лінсі Аддаріо для The New York Times
Капітан Віталій Невінський, 25 років, у складі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади на позиції поблизу лінії фронту.

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ, Україна — Наступного дня після початку війни, після того, як їхній підрозділ було майже знищено в результаті ракетного удару, український сержант. Олександр Горват подарував своїй дівчині та командиру, першому лейтенанту Олені Петяк перстень, який скрутив із дроту та попросив її руки.

«Офіційно ми не повинні служити разом, але ми офіційно не одружені», — пояснив він у п’ятницю на тлі шуму ракет «Град», які обстрілювали сусідні російські позиції. «Це після війни. Як тільки ми переможемо».

Разом зі своїм підрозділом, 128-ю окремою гірсько-штурмовою бригадою, подружжя, обом по 25 років, зайняли передову позицію в Запорізькій області південно-центральної України, на схід від річки Дніпро і лише приблизно в двох милях від місця спроби російських військ. щоб захопити більше території.

У п’ятницю в районі південно-східної України, у великих містах, таких як Пологи, Оріхів та Василівка, що на березі Дніпра, тривали запеклі бої. Воно впало на долю військ 128-ї, щоб не дати російським силам просунутися далі на північ до важливого промислового міста Запоріжжя, лише за 20 миль на північ від Василівки на річці.

Кремль досяг однієї зі своїх стратегічних цілей, захопивши смугу землі вздовж Азовського моря, з’єднавши регіон Донбасу на сході, який зараз є центром війни, з Кримом, півострів, який президент Володимир Путін захопив і анексував у 2014 році. Єдиним значним осередком опору, що залишився, є розгалужений металургійний комбінат у зруйнованому портовому місті Маріуполь, де українські бойовики та мирні жителі перебувають у підземних бункерах під потужним бомбардуванням.

Наші камери зафіксували життя на передовій на південному сході України, де російські обстріли невпинні, і здається, що війна з кожним днем ​​наближається.КредитКредит…Юсур Аль-Хлоу, Маша Фроляк, Марк Бойєр та Бенджамін Фолі

Але цього тижня росіяни намагалися розширити цю територію, просуваючись на північ від узбережжя до Запоріжжя. Інші російські сили просувалися на захід через Донбас, де в п’ятницю велись найжорстокіші бої навколо міста Сєвєродонецьк та міста Попасна. Московська армія також наступала на південь від міста Ізюм. Загалом лінія фронту становить близько 300 миль.

Сепаратисти Москви на Донбасі за підтримки російської техніки та військ утримують частину регіону з 2014 року, і Росія заявила, що має на меті розширити там свою територію. Наскільки далеко зайде пан Путін, неясно, але, схоже, Кремль має намір затиснути значну частину українських військових у кліщі та знищити їх.

Лейтенант Петяк, який є другим командиром бригади, сказав, що мета в Запорізькій області — південно-західній частині цієї лінії фронту — полягала не просто в тому, щоб утримати росіян у глухому куті, а й відтіснити їх.

“Ворог постійно веде вогонь з артилерії, танків, “Градів”, авіації в нашому напрямку”, – сказала вона. «Вони хочуть вибити цей розділ, але вони не зможуть цього зробити, тому що ми тут. Навпаки, їм доведеться відмовитися від своїх позицій, тому що я впевнений, що незабаром ми просунемось вперед і займемо решту землі, яку вони змогли тимчасово зайняти».

Це випало на долю військ 128-ї, щоб не дати російським силам просунутися далі на північ до важливого промислового міста Запоріжжя.
Це випало на долю військ 128-ї, щоб не дати російським силам просунутися далі на північ до важливого промислового міста Запоріжжя.Кредит…Лінсі Аддаріо для The New York Times
Це випало на долю військ 128-ї, щоб не дати російським силам просунутися далі на північ до важливого промислового міста Запоріжжя.

Це може виявитися викликом навіть для українських сил, які здивували військових аналітиків і професійних солдатів своєю запеклою та ефективною обороною з початку війни.

Після того, як пан Путін віддав наказ про вторгнення в Україну, російські війська, що базувалися на Кримському півострові, одні з найбільш кваліфікованих і добре оснащених в країні, кинулися на північ, поглинаючи територію на півдні України як у напрямку Херсона, на захід від Дніпра, і на схід у напрямку Маріуполя.

Рано вранці 24 лютого бійці 128-ї бригади дізналися, що війна почалася, коли російська крилата ракета влучила в їх базу, пропустивши казарми, де вони спали. Військовослужбовцям вдалося втекти в найближчий ліс.

Сержант Горват запропонував наступного дня, коли вони намагалися перегрупуватися і вступити в бій проти росіян, які вторглися.

Спочатку бригада була розгорнута в околицях Мелітополя, південного міста приблизно на півдорозі між Кримом і Запоріжжям. Але їх відкинули майже на 70 миль на північ. Тепер вони закріпилися на ділянці лісу, затиснутої між пшеничними полями, які яскраво-зелені від весняного росту.

Українці, які живуть на прибережній території, яку захопила Росія, продовжують йти на північ, шукаючи притулку на територіях, які контролюються українцями. На стоянку магазину товарів для дому в Запоріжжі регулярно прибувають колони автомобілів і автобусів, навантажених валізами. Багато хто приїжджає з тривожними розповідями про російську окупацію.

«Це повне беззаконня», – сказала Наталя Горбова, яка приїхала до Запоріжжя у четвер разом зі своїм 17-річним сином Єгором. Вони втекли з Мелітополя, мера якого викрали російські війська і витягли з офісу з мішком на голові. Його звільнили лише після того, як Україна погодилася на обмін полоненими.

«Якщо ви залишитеся вдома, це добре, — сказала пані Горбова, — але тут ходять ці хлопці зі зброєю, які роблять, що хочуть».

На території України, за її словами, «легше дихається».

Жінка прибула до Запоріжжя у п'ятницю після чотириденної подорожі з обложеного Маріуполя.
Жінка прибула до Запоріжжя у п’ятницю після чотириденної подорожі з обложеного Маріуполя.Кредит…Лінсі Аддаріо для The New York Times
Жінка прибула до Запоріжжя у п'ятницю після чотириденної подорожі з обложеного Маріуполя.

Українські позиції на передовій кишать безпілотниками спостереження, які російські війська використовують для націлювання на свою артилерію. Одного разу в п’ятницю командир 128-ї капітан Віталій Невінський розігнав групу солдатів, які розмовляли близько один до одного біля багаття, щоб безпілотник не наніс артилерійського удару в середину їхнього збору.

Перші тижні війни були бойовим хрещенням для 128-го. У якийсь момент, як пояснив капітан Невінський, його сили потрапили в оточення і їм довелося пробивати собі шлях через російські лінії. 25-річний капітан Невінський розповів, що їхав на танку, прикриваючи втечу підрозділу, коли в нього потрапив снаряд. Він отримав осколкові поранення та струс мозку, але через два тижні повернувся на передову.

За його словами, зараз його бригада краще оснащена протитанковими ракетами, наданими американцями та англійцями, а також зенітними ракетами Stinger та іншими передовими системами озброєння. За його словами, це допомогло уповільнити роботу російських військ. За його словами, цього тижня бригада знищила два російські танки Т-72, ​​які підійшли занадто близько до своїх позицій.

«Ми на власній землі», — сказав він. «Ми захищаємось і вибиваємо цю орду, це вторгнення на нашу територію».

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост