Скандал у Словаччині – новий закон дискримінує українських вчителів

Словацька влада хотіла полегшити ситуацію для українських вчителів і психологів, які після початку війни виїхали до Словаччини, але досягла протилежного результату.

ПОРАДИ – корисна газета для всієї родини

Як зазначає Європейська правда із посиланням на actuality, новий закон містить норми, що дискримінують українських спеціалістів.

Новий закон lex Ukraine діє у Словаччині від З березня. Він, мав полегшити отримання роботи українським вчителям та психологам.

Втім, як стверджують профільні асоціації: Словацька палата вчителів та Словацька палата психологів, закон виявився дискримінаційним і ставить українських вчителів у суттєве невигідне становище.

Основною проблемою є отримання необхідного сертифіката доброчесності та висновку клінічного психолога.

“Ми вважаємо, що проходження клінічного огляду словацьким психологом є дискримінаційним, оскільки психолог не має для цього ні дієздатності, ні правового регулювання. Крім того, він не знає української мови і навіть не має для цього українських інструментів тестування”, – описав процес президент Словацької палати вчителів Володимир Чермоман.

Як наслідок, через непрацюючий закон зараз у Словаччині працевлаштовано мінімум українських працівників. За даними, словацького Міністерства освіти, в цій сфері наразі працюють 34 українські співробітники. Проте в основному це прибиральники та інший непедагогічний персонал.

Проблема поглиблюється тим, що спрощення прийняття на роботу українських вчителів мало би спростити навчання у Словаччині українських школярів-біженців.

Zdroj: TASR – Roman Hanc

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: «Інформаційні послуги».

ЗакарпатПост