Буряти під Києвом їли собачий корм і говорили, що дуже смачно – волонтер

Правозахисник розповів, як поводилися російські окупанти в передмістях столиці.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost 

Російські військові під час окупації передмість Києва місцями не дозволяли волонтерам провозити їжу для місцевих жителів, деяким окупантам при цьому полюбився хліб і собача їжа.

Про це розповів в інтерв’ю сайту “Гордон” волонтер, журналіст і правозахисник Костянтин Гудаускас, інформує UAINFO.org.

“Перший час орки не пускали нашу допомогу і забирали все. Це були буряти. Я б сказав, вони виглядали, як бомжі. Коли я їх побачив вперше, не повірив, що вони солдати. Єдине, що на це вказувало, – зброя і наявність колорадських стрічок, якими вони були обв’язані з ніг до голови. Після того, як я бачив українських хлопців на блокпостах, дивлячись на росіян, думав, що потрапив кудись в чистилище. Вони були такі брудні, немов у Ворзелі років зо два стояли і не милися, і дуже голодні”, – зазначив Гудаускас.

За його словами, гарячий хліб в перший час був “перепусткою” на окуповані території.

“Одного разу я віз собачий корм. Там були німецькі консерви. Буряти забрали цілу упаковку, а потім ще сказали, що консерви смачні дуже. В принципі, оскільки вони були голодні, я щоранку заїжджав в “Сільпо” і купував гарячий хліб. Цей хліб був моїм пропуском. Вони мліли від нього, говорили, що такого смачного ще не їли”, – повідомив волонтер.

За його словами, нерідко окупанти погрожували волонтерам розстрілом і забороняли евакуацію людей.

“Я так розумію, вони просто прикривалися мирними жителями, тримали людей, як живий щит, і навіть їжу туди передавати не дозволяли”, – розповів Гудаускас.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост