Сьогодні наші друзі поляки відзначають День Конституції

3 травня наші друзі поляки святкуєть День конституції. Ми вирішили розповісти вам про цікаві факти про Конституцію Республіки Польща, країну, яка з перших днів війни Росії проти нашої країни підтримує Україну не лише словом, а й справою.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost 

1. 3 травня 1791 року була ухвалена перша конституція сучасної Європи та друга у світі після американської. Третьою була Конституція Франції. Конституція була ухвалена Великим Сеймом, скликаним у жовтні 1788 року, пише ТСН

2. У Польщі цей день називається Національне свято Третього Травня та офіційно є вихідним днем. У календарі Польщі День Конституції з’явився 3 травня 1918 року, а оголошений державним святом був 29 квітня 1919 року.

3. Після Другої світової війни святкування 3 травня призводило до кривавих зіткнень. Від 1946 року святкування було заборонено владою. А через сорок років 1990 року свято відновили у тому вигляді, в якому ми його знаємо сьогодні.

4. Багатогранність та своєрідність польської Конституції 3 травня стали частиною європейської історії. Оскільки Конституція 3 травня була, як ми вже сказали, першим основним законом у Європі та другим у світі, 2015 року Єврокомісія надала їй Знак Європейської Спадщини.

5. Конституція 3 травня є одним із основних елементів багатовікової спадщини польсько-литовських відносин. Сьогоднішню Польщу та Литву об’єднують спільні зусилля щодо зміцнення безпеки у світі. Обидві вони підтримують сьогодні й Україну, яка стоїть на сторожі свого суверенітету та територіальної цілісності у боротьбі проти російської агресії та окупації.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост