Військові помирають через нестачу ліків: яка ситуація в Маріуполі 7 травня

Маріуполь залишається найгарячішою точкою на Донеччині. Місто зруйноване та заблоковане російськими окупантами. Вони знущаються над місцевими жителями, посилюють заходи фільтрації і впровадили інформаційну блокаду.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost 

ТСН.ua зібрав усе, що відбувалося в Маріуполі за минулу добу, 6 травня.

  • Окупанти продовжують штурмувати “Азовсталь” – Генштаб 

В місті Маріуполь російська армія продовжує блокування підрозділів Сил оборони в районі “Азовсталь”. Окупанти Здійснювали штурмові дії з метою взяття під контроль території заводу, повідомили в Генштабі ЗСУ вранці 7 травня, пише ТСН

Президент Володимир Зеленський зазначив, що за посередництва ООН і Міжнародного комітету Червоного хреста протягом дня, 6 травня, було організовано порятунок для більш ніж 40 цивільних людей з Маріополя – жінок і дітей.  За його словами, триває робота над дипломатичними варіантами для порятунку наших військових, які залишаються на “Азовсталі”. 

“Залучені впливові посередники. Впливові держави”, – підкреслив президент. 

© Associated Press
Associated Press
  • Шмигаль про ситуацію в Маріуполі: “Знищені понад 95% будівель, будуть десятки тисяч жертв”

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, у Маріуполі надзвичайно важка ситуація, знищено понад 95% всіх споруд, “Азовсталь” залишається оточеною. Він зауважив, що не володіє точною інформацією щодо кількості жертв серед мирного населення у Маріуполі – це будуть десятки тисяч.

“У Маріуполі надзвичайно важка ситуація. Як казав мер Маріуполя: “Якщо десь є пекло на землі, воно сьогодні у Маріуполі”. Там дійсно знищено понад 95% всіх споруд, у тому числі цивільних, житла людей. “Азовсталь” залишається оточеною, ідуть важкі бої. Вчора-сьогодні російські війська намагалися прорватися і заходили вже у периметр заводу”, – заявив Шмигаль.

  • “Вони помирають, немає ліків”: дружина азовця розповіла про ситуацію з захисниками Маріуполя

Українським захисникам Маріуполя дуже складно. Насамперед тому, що у них немає можливостей надавати медичну допомогу пораненим бійцям. Окрім того, в рідних українських військових з Маріуполя немає з ними зв’язку і всю інформацію вони дізнаються з новин. Про це розповіла дружина одного з бійців полку “Азов” Ярослава Іванцова.

© Associated Press
Associated Press
  • У Кремлі нібито передумали проводити парад 9 травня у Маріуполі

У Росії заявили, що нібито не будуть проводити парад 9 травня у заблокованому окупантами Маріуполі. За словами речника російського диктатора Дмитра Пєскова, “святкові заходи неможливі зі зрозумілих причини”.

  • Окупанти розстріляли бійців “Азову”, які мали евакуювати цивільних з “Азовсталі” в Маріуполі

На території заводу “Азовсталь” в Маріуполі під час припинення вогню російські окупанти з ПТРК підбили автомобіль, який рухався, щоб евакуювати цивільних. У результаті один боєць загинув, шестеро поранені. Про це повідомив полк “Азов”.

© Getty Images
Getty Images
  • Масово роздають “георгіївські стрічки”: у мерії Маріуполя розкрили плани окупантів “побєдобєсія” на 9 травня

Російські окупанти, як раніше публічно заявили про відмову від проведення параду в заблокованому Маріуполі, роздали людям георгіївські стрічки та “привели до ладу” радянські пам’ятники. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

  • “Кремль вирішив повторити виставу”: Подоляк розповів про плани Путіна на 9 травня в Маріуполі

Кремль вирішив повторити “виставу” 9 травня в заблокованому українському Маріуполі через вісім років після “параду полонених” в Донецьку. Для цього, крім військовополонених, планують перевдягати у форму цивільних. Про плани очільника країни-агресорки Володимира Путіна розповів радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк.

“24 серпня 2014 року в Донецьку відбувся “парад полонених”. Тоді 50 бійців ЗСУ провели вулицями міста, закидаючи сміттям. Через 8 років Кремль вирішив повторити “виставу” 9 травня в Маріуполі. Для цього, крім військовополонених, планують перевдягати у форму цивільних”, – написав він.

© Getty Images
Getty Images
  • “Фільтраційні процедури починаються вже усередині міста” – радник мера Маріуполя про життя людей в окупації

Російські окупанти масово депортують мешканців Маріуполя на територію РФ. Ті люди, які продовжують залишатися в обложеному загарбниками місті, зазнають нелюдських знущань – окупанти ставляться до них як до худоби.

У влади Маріуполя є підтверджені дані, що в російському селищі Врангеля, що біля Владивостока, нині перебуває близько 300 маріупольців, яких окупанти незаконно вивезли. Зв’язку з цими людьми немає, у них відсутні фінансові засоби для існування, роботи там також немає, лише – фізична. Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост