На Закарпатті чехи будуватимуть оселі для переселенців

Сьогодні, 9 травня, в Закарпатській обласній раді відбулася зустріч очільника облради Володимира Чубірка із представниками  благодійного фонду «Карітас Чеської Республіки».

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Вподобай нас в Інстаграм @zakarpatpost

Це перша зустріч у рамках підписаного 26 квітня ц.р. Меморандуму про співпрацю між облрадою та благодійним фондом. Згідно із документом співпраця між Сторонами провадитиметься  в межах відповідних повноважень і наявних ресурсів для надання благодійної гуманітарної допомоги цивільному населенню, яке проживає на території Закарпатської області, у тому числі вимушено переміщеним особам з інших регіонів України, де ведуться активні бойові дії.

У ході зустрічі чеські партнери розповіли про свої наміри допомогти вирішити проблему із облаштуванням житла для переселенців.  

Мова йде про побудову модульних будиночків, у яких будуть належні умови проживання із дотриманням усіх санітарно-гігієнічних норм. Керівник чеської делегації Євген Дівіш, зазначив, що під реалізацію цього проєкту фонд готовий виділити та залучити кошти інших донорів, які готові допомагати українцям, зокрема Міністерства закордонних справ Чехії. Також наголосив, що як варіант для вирішення житлової проблеми – створення окремих центрів для потреб переселенців. Для цілей проекту чеські партнери готові відрядити у Закарпаття архітектора, який вивчить ситуацію на місці, запропонує актуальний варіант вирішення цього завдання, а також може провести навчання для спеціалістів, що безпосередньо займатимуться побудовою такого житла.  

Володимир Чубірко насамперед подякував благодійникам за допомогу нашому краю, у якому знайшли прихисток сотні тисяч евакуйованих співвітчизників та  який став своєрідним центром прийому гуманітарних вантажів із різних країн світу. Він наголосив, що наразі відчувається певний спад із надходженням гуманітарної допомоги, та переселенці продовжують прибувати у наш край щодня. Володимир Чубірко закликав допомагати українцям. Спікер крайового парламенту окреслив чітке бачення вирішення облаштування житла для переселенців. Він вважає, що  модульні помешкання розміщені стратегічно правильно, після війни можуть раціонально використовуватися для потреб соціальної, освітянської чи туристичної сфер області. Тобто, змонтовані такі помешкання біля навчальних баз УжНУ, згодом можуть пригодитися для проведення навчально-польових практик для студентів, а будівлі розташовані на територіях комунальних підприємств облради, у подальшому згодяться як додаткові приміщення тощо. Наголошувалося, що депутати облради, постійно надають свої конструктивні пропозиції, які аналізуються та використовуються у прийнятті управлінських рішень.

У ході зустрічі обговорили й можливість реконструкції та ремонту будівель, які мають комунікації, однак  через їх неналежний стан наразі не використовуються. Відремонтувавши такі приміщення область отримає й додаткові працюючі медичні чи соціальні заклади у майбутньому. За результатами зустрічі сторони домовилися опрацювати озвучені пропозиції та кожен на своєму рівні підготувати платформи для реалізації такого необхідного проєкту.

Участь у перемовинах узяли:  заступник голови Закарпатської облради  Василь Дем’янчук, начальник управління міжнародних та регіональних зав’язків виконавчого апарату  облради Василь Маковський, заступник начальника управління Уляна Гурчумелія та ін.

Пресслужба Закарпатської облради

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост