В Ужгороді замість зображень комуністичних ідолів створять українські патріотичні мурали

Представники громадських організацій, творчих і наукових установ Закарпаття, ЗМІ, які об’єдналися в Коаліцію організацій «Закарпаття за дерусифікацію», звернулися до ужгородської міської влади з вимогою сприяти негайній ліквідації графічних зображень більшовицького лідера та одного із засновників СРСР В. Леніна, а також ідеолога комунізму К. Маркса, що збереглися з радянських часів на фасадах багатоповерхівок навпроти і над торговим центром «Білочка» в Ужгороді на Проспекті Свободи.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost 

У попередні десятиліття робилися спроби з використанням різноманітних інструментів, щоб ці малюнки «замаскувати», однак нарешті є можливість позбутися цього назавжди.

Враховуючи численні запити ужгородців та гостей обласного центру Закарпаття, коаліція вважає, що рішення про ліквідацію даних об’єктів має бути прийняте без застережень, оскільки згідно з Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (закон № 317-VIII від 9 квітня 2015 року) комуно-радянські ідеологічні надписи та графічні зображення ідеологів комуно-тоталітаризму підпадають під негайну ліквідацію (зняття, заміну).

«Закарпаття за дерусифікацію» пропонує дати дозвіл на створення на вказаних місцях українських патріотичних муралів художниці Анастасії Худаковій, котра через російську агресію була змушена покинути Харків і наразі перебуває на Закарпатті. Художниця люб’язно підтримала пропозицію створити на вказаних об’єктах актуально­-тематичні мистецькі мурали, для роботи над якими просить владу забезпечити відповідні умови (деталі і пропоновані зображення будуть попередньо узгоджені).

Наголосимо, що така ініціатива також сприймається ужородцями як акт доброї волі й підтримки українців, які через агресію путінсько-рашистських військ були змушені покинути свої рідні домівки.

ПравдаЄ

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост