росія відмовила Туреччині щодо порятунку українських військових із Азовсталі

росія відмовилася від шансу навіть урятувати своїх військових із українського полону

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

Про зусилля Туреччини з порятунку захисників Маріуполя з меткомбінату “Азовсталь” розповів один з лідерів кримськотатарського національного руху, депутат від “Європейської солідарності” Мустафа Джемілєв на брифінгу в Києві 12 травня. Про це “Укрінформ”.

• Вподобай нас в Інстаграм @zakarpatpost

“4 травня сюди прилетів радник Ердогана, його речник Ібрагім Калин. І він говорив про те, що вони роблять для звільнення наших героїв–маріупольців. Ердоган двічі розмовляв з путіним. Крім того, сам Ібрагім Калин розмовляв з міністром оборони рф сергієм шойгу. Він йому сказав: “У нас у порту в Стамбулі стоїть корабель місткістю дві тисячі осіб. В будь-яку мить, коли ми з вами домовимося, він прийде в порт Бердянськ, на цьому кораблі будуть автобуси, які привозитимуть їх (захисників – ред.) з Маріуполя до Бердянська, тому що порт Маріуполя замінований. Вони проїдуть до Бердянська в супроводі турецьких спостерігачів, і ми, турецька сторона, зобов’язуємося, що до закінчення війни вони будуть гостями Турецької Республіки, тобто до закінчення війни вони не воюватимуть”, – розповів Джемілєв.

У відповідь на слова Калина “шойгу сказав, що вони згодні випустити цивільне населення, а щодо військовослужбовців, то вони (бійці) повинні здатися, їм гарантують нормальне поводження, і нехай Зеленський дасть команду, щоб вони здалися”.

Калин відповів: “Послухайте, жоден головнокомандувач у всьому світі не має права говорити своїм військовослужбовцям, щоб вони здавались. Ми вам пропонуємо, як турецька сторона-посередник, обмін: ваших військовополонених, а їх більше тисячі… на “азовців”.

Мустафа Джемілєв повідомив, що перемовини закінчилися нічим.

“Маріуполь – наш біль, наша гордість. Внесок воїнів Маріуполя в захист незалежності і свободи України є просто неоціненним. Зараз стоїть питання: вони виконали свій обов’язок. І треба вжити всіх заходів для їх звільнення”, – наголосив політик.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост