Українська історія “придністров’я”: як Україна й Молдова майже поріднилися, але влізли терористи московії

Слава Україні! Це – “Історія для дорослих”. Сьогодні про наших сусідів – Молдову, “придністров’я”, і, звісно, війну. Чи варто чекати нового фронту – з маленької самопроголошеної псевдореспубліки? Як Україна і Молдова мало не поріднилися, як “придністров’я” було Україною, стало Молдовою, та врешті перетворилося на гарячу проблемну точку? – пише 5.ua

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost 

Останніми тижнями в самопроголошеній “придністровській республіці” – “”пмр”” – стало гаряче. Вибухнули навіть тамтешні мегаватники – ні, не люди, а вежі для радянської пропаганди за кордон.

А ще у столиці так званої “”пмр”” Тирасполі невідомі обстріляли так зване МДБ – міністерство державної безпеки.

Обстріл цей був дуже дивний. По-перше, терористи атакували МДБ просто перед об’єктивами камер спостереження, по-друге, вибрали цікавий час: робочий час уже закінчився, тож ніхто не постраждав, але було ще достатньо світло. До того ж нападники демонстративно залишили на місці злочину тубуси гранатометів – зверніть на це увагу! Керівництво так званої “пмр” одразу звинуватило у безглуздому теракті Україну. Щоправда, ті ж тубуси довели нестиковку версій – стріляли з РПГ “Таволга”, яких ніколи не було на озброєнні в Україні, зате є в росії, самому “придністров’ї” та Габоні. Що одразу дало жартівникам нагоду заявити про агресивний Габон.

Серія провокацій у “придністров’ї” збіглася у часі з заявами російського командування про те, що воєнна мета ерефії – вихід до цього анклаву для уже звичного захисту російськомовних. Гарячі голови в Україні у відповідь закликали першими атакувати “придністров’я”. Холодні голови заспокоїли гарячих.

Мовляв, усе складно. Бо хоч фактично “придністров’я” – контрольований росією анклав, де-юре це територія Молдови і навіть в армії “пмр” служать громадяни Молдови!

Не менш складно усе з історією – як Молдови так і “придністров’я”. Бо ще до 1940-го року “придністров’я” було частиною України!

У давнину етнічним кордоном часто виступали річки. Так і з Дністром – на лівому березі жили переважно українці. Тож не дивно, що північна частина нинішнього “придністров’я” перебувала у складі Київської Русі, а згодом Галицької Держави. Потім настала черга Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського. З півдня на ці території претендувала то Золота Орда, то Османська імперія.

У 14 ст. на правому березі Дністра виникає Молдовське князівство.

Молдовське князівство займало і українські етнічні землі – наприклад, Покуття з Коломиєю та Хотин. І довгий час було васалом Туреччини.

Ще південніше та західніше утворилася Валахія або ж Волощина – цікава хоча б прапором – жовто-синім.

Українські козаки з волохами та молдованами жили по-різному. То в походи ходили – на те ж “придністров’я”, а Іван Підкова навіть на короткий час став господарем молдавської землі. То союзи укладали – як от Богдан Хмельницький. Він навіть одружив свого старшого сина Тимоша з донькою молдовського володаря Лупула Розандою.

Утім, проти Лупула піднялося повстання, до якого приєдналися Волощина та Трансильванія. Закінчилася та історія трагічно – у Молдовському поході Тиміш Хмельницький загинув.

Богдан Хмельницький після цього уклав угоду з правителем Трансільванії Юрієм Ракоці Другим.

В результаті усіх пертурбацій та воєн північна частина “придністров’я” відійшла до української Гетьманщини. Навіть після знищення Січі тут ще довго зберігалася козаччина – Чорноморське та Бузьке козацькі війська.

У 1917-му все “придністров’я” увійшло до складу УНР – був навіть створений окремий регіон – Подністров’я з центром у Могилів-Подільському.

На заході УНР межувала з Румунією, яка ще в 19 ст. об’єднала Молдову, Волощину та Трансильванію.

Коли більшовицька росія перемогла УНР у війні, то “придністров’я” увійшло до складу України радянської. Одним із володарів регіону став радянський розбійник-олігарх Котовський. Бандитська кличка – Кот. У 1920-х рр. він із Фрунзе офіційно відкраяв від УРСР “придністров’я” – і заснував там республіку МАРС. Це не на честь бога війни, а абревіатура – молдавська автономна радянська соціалістична республіка. Це було гібридне утворення, до якого в майбутньому Сталін хотів приєднати всю Румунію. В 1940-му за пактом Молотова – Ріббентропа це вдалось частково – приєднали Бессарабію – і автономія стала окремою республікою срср. Котовського до того часу, щоправда, вбили.

А далі вже і справді з’явилася та сама тінь.

Королівство Румунія під час Другої світової була союзником Гітлера. Після неї – відійшли до сфери впливу срср. Але хоча й була комуністичною диктатурою, зберігала часткову незалежність. Радянському союзу дістався лише її шматок – Молдова, до якої уже повноцінно приєднали “придністров’я”.

Ще до сьогодні у Молдові точаться суперечки – чи є молдовани окремою нацією, чи частиною одного румунського народу. Мова як мінімум – дуже-дуже схожа. Щоб хоч якось відділити молдован від румунів, в срср їм запровадили кириличний алфавіт. А ще – плодили сотні фактично расистських анекдотів.

“придністров’я” – як сповільнена міна. Воно було заселене у рівних частинах українцями, молдованами та росіянами – тих масово розселяли по всьому срср. Гримуча суміш.

Ще не почав срср розпадатися, як москва, смикаючи за нитки, спровокувала там конфлікт. За два дні до проголошення незалежності Молдови “придністров’я” проголосило свою. Невдовзі почалися бої, в яких придністровських сепаратистів активно підтримувала москва – як зброєю, так і живою силою. А коли цього виявилося замало – задіяла важку артилерію. Цілу армію, дислоковану на території “придністров’я” на чолі з генералом Лебедем.

Гірка іронія – українські націоналісти з УНА-УНСО тоді теж поїхали у “придністров’я” і спочатку були поруч з росіянами – захищали українські села. Але скоро цю геополітичну помилку росіяни виправили.

Де-юре “придністров’я” залишається невіддільною частиною єдиної Молдови. Де-факто – це територія окупована Росією. Чорна діра контрабандних потоків та криміналу. Насичена мегаватами пропаганди для мегаватників. І загроза – як для України, так і для Молдови. Хоча є велика надія, що уже незабаром разом з росією впадуть і всі її маріонеткові утворення.

Слава Україні!

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост