Скандал довкола Євробачення: «Калуш – герої. Судді від України – зрадники!»

Від національного журі України Польща не отримала жодного бала Євробаченні-2022. Це сколихнуло соціальні мережі. А в журі відповідають, що голосуванням жодним чином не хотіли образити країну, яка нам зараз найбільше допомагає.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost 

До складу журі від України на пісенному конкурсу «Євробачення» увійшло п’ять членів. Очолив його український продюсер, саунд-продюсер, аранжувальник, звукорежисер Вадим Лисиця, передає Укрінформ.

«Жодних можливостей впливати на рішення одне одного не мав ні один член жюрі, а тим більш головуючий. Тому Польща та інші країни отримали ті самі оцінки, що заслужили, на думку кожного з суддів. Платню за це ніхто не отримував. Ніяких преференцій, та інших заохочень ніхто не мав. Хто бажає наступного разу бути суддею – звертайтесь до Суспільного мовника. Як голова жюрі – я точно готовий нести відповідальність за демократичний вибір, зроблений цього року. За гуманітарну, воєнну, та фінансову допомогу Україні ми є і будемо вдячні Польському народу вічно! Але ж це ніяк не пов‘язані речі», – написав Лисиця у Фейсбуці.

Після чого отримав шквал несхвальних коментарів, яких на даний момент вже понад тисяча: «Сором не лише перед Україною та Польщею, але й перед всім світом», «Калуш – герої. Ви – зрадники!», «Ваші пояснення просто не тримаються купи!», «Ганьба» та ін.

Окрім Лисиці, до складу національного журі Євробачення -2022 увійшов Андрій Капраль – співак, соліст вокальної формації «Піккардійська терція», аранжувальник, автор пісень, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка в галузі музичного мистецтва, заслужений артист України. Він теж пояснив свою позицію у Фейсбуці, проте пост забажав залишити закритим, але Укрінформ отримав скріншоти.

«Мій вибір став моїм судилищем, хоча я дав Польщі 7-ме місце з 24-ох! Як обробляються бали, я не знаю. Вирок проти мене почав діяти миттєво. Навіть не уявляв, що з сьогоднішнього дня стільки людей почне мною цікавитися. Кожен в житті за щось несе відповідальність. Повірте, образити поляків я не хотів», – написав Капраль.

Представниця складу журі зі Львова – співачка Ірина Федишин – у свою чергу, каже, що Польщу не ображала, а віддала їй 10 балів із 12 можливих. На перше місце вивели Велику Британію. Але в коментарях зазначається, що на фото, яке вона оприлюднила, показано не бали, а місце.

Серед коментарів на адресу Федишин теж ажіотаж: «Якщо вас там було 5,то середнє арифметичне 0 не може бути. Бачу, що у жюрі не лише проблеми зі слухом, а й арифметикою», «Якщо ви віддали Польщі 10 балів, то чому офіційно не заявили про це, не оскаржуєте і не заявляєте, що бали погано порахували», «Ну і “професійне журі” у нас, яке не може розібратися, що за 10 поставила. Це не десять балів, а десяте місце».

Додамо, що національні журі кожної країни – учасниці Євробачення голосують під час генеральних репетицій за день до першого чи другого півфіналу та фіналу.

Також до складу національного журі увійшли Андрій Яцків — мультиінструменталіст, диригент, художній керівник Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» Львівської національної філармонії, отримав відзнаку Gremmy як продюсер за найкращий саундтрек 2019 року до серіалу «Чорнобиль» та Лук’ян Галкін — український кінознавець та кінокритик, викладач Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, виконавчий продюсер телеканалу UA: КУЛЬТУРА, головний редактор та співзасновник інтернет-медіа Moviegram». Вони поки не повідомили, чи віддавали свої голоси Польщі.

Водночас українські глядачі свої 12 балів віддали саме польському конкурсанту.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост