Україна має шанс стати членом НАТО без етапу ПДЧ: очільниця посольства США пояснила, як це можливо

Україна може вступити до Альянсу без етапу Плану дій щодо членства.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Вподобай нас в Інстаграм @zakarpatpost

План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО. Але цей механізм дозволяє державі-кандидату досягнути вимог, але якщо країна вже відповідає усім вимогам – то ПДЧ стає непотрібним.

Про це заявила очільниця посольство США в Україні Крістіна Квін в інтерв’ю “Європейській правді”.

“США – лише один з 30 членів Альянсу, тому можу говорити лише про американську позицію. Ми продовжуємо підтримувати політику відкритих дверей для усіх “держав-аспірантів”, включно з Україною, якщо вона прагнутиме приєднатися до Альянсу”, – сказала Квін.

Що ж стосується можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то, з її слів, План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО.

“А отже, Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Однак я би не називала це скороченою процедурою. ПДЧ – це механізм, який дозволяє державі досягнути вимог. І якщо якась держава вже відповідає усім вимогам – то ПДЧ стає непотрібним. Тому як Україна, так і будь-яка інша держава не має отримувати План дій щодо членства та виконувати його у разі, якщо ви загалом будете відповідати більшій частині вимог”, – пояснила Крістіна Квін.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост