В Ужгороді та Дубовому відзначать 100-річчя відомого письменника Івана Чендея

20 травня на ужгородській садибі знаного українського письменника Івана Чендея відзначать 100-річчя від дня народження першого закарпатського Шевченківського лауреата-прозаїка.

Читай тільки перевірені новини на сайті zakarpatpost.net

Благодійний фонд імені Івана Чендея спільно із членами журі о 13-й годині оголосить переможців V Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея. Через війну більшість лауреатів не зможуть бути присутні особисто, тому підсумки конкурсу транслюватимуться онлайн на ютуб-каналі «Іван Чендей».

Також відбудеться презентація перших двох томів «Щоденників» Івана Чендея, що вийшли друком торік за програмою підтримки видання творів місцевих авторів Закарпатської ОДА, повідомляє Ужгородська міська рада.

Упорядником книжок є донька ювіляра Марія Чендей-Трещак, яка власноруч розшифровувала й набирала рукопис. «Ці записи, що охоплюють майже пів століття, є, по суті, хай і доволі суб’єктивною (а це, власне, й цікаво, бо автор має гострий розум, аналітичне мислення і принциповість характеру) хронікою Закарпатської України другої половини ХХ століття. Тут і розповіді про суспільні процеси становлення Закарпаття після возз’єднання, і літературно-мистецьке життя краю, особисті непрості та драматичні моменти, те, що з часом, тільки набуває цінності…», – коментує упорядниця.

У суботу, 21 травня, відбудуться урочистості на малій батьківщині письменника – у селищі Дубове на Тячівщині. Зокрема, заплановане відкриття пам’ятного каменя на горі Ясеновій, символічній горі Івана Чендея, описаній в десятках його творів, повідомляє благодійний фонд імені Івана Чендея.

21-22 травня у Дубовому відбудуться святкові заходи, приурочені 100-літтю від дня народження письменника, лауреата Шевченківської премії, нашого земляка Івана Чендея

У суботу, 21 травня, відбудеться урочисте зібрання з нагоди ювілею письменника.

О 13.00 – візит до кімнати-музею Івана Чендея, що знаходиться у приміщенні Дубівського ОЗЗСО І-ІІІ ст., та покладання квітів до барельєфу письменнику у фоє закладу.

О 13.30 –  у будинку культури смт Дубове відбудеться святковий концерт-вітання від учнів закладів освіти громади та школи мистецтв.

Участь у заході візьмуть  донька письменника Марії Трещак-Чендей з сім’єю, члени журі та лауреати Всеукраїнського конкурсу малої прози імені Івана Чендея, поціновувачі творчості літератора. 

У неділю, 22 травня, на стадіоні «Карпати» смт Дубове відбудеться товариський футбольний турнір на Кубок Івана Чендея за участі місцевих футболістів та зірок українського футболу.

У спортивному святі візьмуть участь футболісти Євген Селезньов, Олег Протасов, Анатолій Дем’яненко, Максим Шацький, Володимир Шаран, Володимир Аржанов, Сергій Кравченко, Андрій Новак та професійні гравці ФК «Минай».

О  12.30 – турнір між учнями шкіл Дубового, Красної, Калин та збірної Усть-Чорнянської ТГ.

О 16.00 – матч збірна команда «Зірки УПЛ» – ФК «Карпати-Дубове».

У перерві між матчами пройде благодійний аукціон футболок з автографами зіркових гравців. Фанати зможуть придбати футболки Андрія Ярмоленка, Романа Яремчука, Анатолія Нурієва, Маріу Жоау, Євгена Коноплянка тощо. Виручені кошти передадуть на потреби Збройних Сил України.

Закарпатпост