Депутат Закарпатської облради Ірина Галай запропонувала зупинити будівництво вітряків на полонині Боржава

Обласні депутати зібралися втретє з початку війни аби розглянути понад 50 питань.

Читай тільки перевірені новини на сайті zakarpatpost.net

52 із 56 присутніх депутатів Закарпатської обласної ради підтримали пропозицію колеги Ірини Галай про припинення будівельних робіт зі спорудження вітряків на полонині Боржава у межах Закарпатської області, повідомляє пресслужба Закарпатської облради.

Справа Боржави – це не просто суперечка між місцевими мешканцями, екологами, інвестором та забудовником. Полонина Боржава належить до Смарагдової мережі Європи. Така зона створюється за рекомендацією Постійного Комітету Бернської Конвенції при Раді Європи для збереження біорізноманіття. Україна ратифікувала «Конвенцію про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі» у 1996 році, і тепер, за Конституцією, це частина нашого законодавства – ми зобов’язані зберігати ці території.

Бюро порекомендувало Уряду України призупинити проєкт ВЕС і попросило надіслати своє бачення розвитку подій. Але наразі Уряд не відреагував, кажуть захисники Боржави, які писали колективну скаргу у комітет.

Не так давно, і несподівано для всієї команди захисників Боржави стало відомо, що 13 квітня судді Верховного суду у складі касаційного адміністративного суду під головуванням судді Рибачук А.І. винесли постанову, якою залишили рішення 8 апеляційного адміністративного суду в силі, яким, у свою чергу було скасовано законне рішення Закарпатського окружного адміністративного суду про визнання незаконним висновку по оцінці впливу на довкілля проекту будівництва вітряків на Боржаві.

Про це в соцмережі фейсбук повідомив Іштван Цап. «Про це в соцмережі фейсбук повідомив Іштван Цап. «З огляду на прийняте днями рішення Верховним Судом, яким створюються передумови для початку будівництва на полонині Боржава вітроелектростанції з 34 вітряків, спільнота Save Borzhava  звертається до депутатів Закарпатської обласної ради з вимогою висловити, нарешті, свою позицію щодо варварського руйнування Перлини Карпат. Поки команда захисників Боржави разом з усіма українцями задіяна у боротьбі з окупантами – воює у лавах ЗСУ, волонтерить, щоб забезпечити тих, хто на фронті, всім необхідним – деякі судді в інтересах псевдоінвесторів дають зелене світло нищенню унікальних полонин України. Уже сім років наша команда, опонуючи Департаменту екології Закарпатської ОДА, захищає Боржаву у судах. Ця боротьба триває при мовчазній позиції Закарпатської обласної ради, яка за весь час так і не спромоглася сформулювати свою позицію щодо цього руйнівного проекту. Найвищий представницький орган Закарпаття має сказати, нарешті, своє слово у цій боротьбі!»,- наголосив політик.,- підсумував політик.

Закарпатпост