The Washington Post: новий пакет допомоги США передбачає передачу Україні ЗРК Patriot, що допоможе закрити небо від російських ракет

Президент Байден і Конгрес у четвер поглибили участь США у глобальних зусиллях щодо відмови від російського вторгнення в Україну, коли Сенат проголосував за завершення надання понад 40 мільярдів доларів нової військової та гуманітарної допомоги, а Байден і провідні законодавці твердо підтримали те, що може бути. найбільш значне розширення НАТО за майже два десятиліття,  повідомляє The Washington Post.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Вподобай нас в Інстаграм @zakarpatpost

Події відбулися, коли Америка та її союзники почали планувати тривалішу війну в Україні, масштаби якої звузилися після першого російського вторгнення три місяці тому, але тривалість якої здається дедалі тривалішою, оскільки бойові дії переходять у виснажливу нову фазу. Президент України Володимир Зеленський закликав Захід надати своїм військовим більш досконалий арсенал для ведення тривалої битви на сході та півдні країни проти сил президента Росії Володимира Путіна.

Тим часом, швидко рухаючись до підтримки прийняття Фінляндії та Швеції до НАТО, лідери США не чекають військової резолюції, щоб зробити вторгнення стратегічною поразкою для Путіна, про що було підкреслено у четвер під час візитів фінів до Білого дому та Капітолію. Президент Саулі Нііністо та прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон.

«Перед обличчям агресії НАТО не ослабло і не стало більше розділеним. Вона стала сильнішою, об’єднаною», – сказав Байден після зустрічі з двома лідерами, назвавши рішення Фінляндії та Швеції відмовитися від десятиліть неприєднання після російського вторгнення «перемогою демократії в дії».

В окремій письмовій заяві щодо пакету допомоги Байден подякував Конгресу «за те, що він надіслав світу чітке двопартійне повідомлення про те, що народ Сполучених Штатів стоїть разом із хоробрим народом України, захищаючи свою демократію та свободу».

Законопроект, ухвалений 86 проти 11 голосами в четвер, передбачає загальну військову допомогу в розмірі 20 мільярдів доларів, яка, як очікується, буде фінансувати передачу передових систем озброєння, таких як зенітні ракети Patriot і дальна артилерія. До законопроекту також включено понад 8 мільярдів доларів загальної економічної підтримки України, майже 5 мільярдів доларів глобальної продовольчої допомоги для подолання потенційного дефіциту продовольства, спричиненого крахом української сільськогосподарської економіки, і понад 1 мільярд доларів США спільної підтримки біженців.

Поки Сенат голосував у Вашингтоні, високопоставлені військові чиновники союзників зібралися в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, щоб виробити план щодо розміщення військових сил у Східній Європі. Очікується, що ці рішення будуть остаточно ухвалені наприкінці червня на саміті НАТО в Мадриді.

Генерал ВПС Тод Волтерс, верховний головнокомандувач об’єднаними силами НАТО, заявив у четвер, що зараз у Східній Європі базується 40 000 сухопутних військ НАТО, за підтримки понад 120 літаків підвищеної готовності та 20 кораблів, оскільки військова допомога продовжує надходити в Україну. «Україна мужньо та рішуче протистоїть цьому вторгненню», – сказав він. «Ми їх підтримуємо».

Після голосування в Сенаті держсекретар Ентоні Блінкен заявив у своїй заяві, що він санкціонує 10-ю передачу озброєння та обладнання українським військовим на суму близько 100 мільйонів доларів США від Міністерства оборони через повноваження, делеговані йому від Байдена. Ця цифра відображає те, що залишилося в грошах, затверджених Конгресом до четверга.

У Пентагоні речник Джон Кірбі заявив, що пакет вартістю 100 мільйонів доларів включатиме ще 18 артилерійських гаубиць, транспортні засоби для їх буксирування та ще три протиартилерійські радарні системи. Після передачі гаубиці приєднаються до 90 інших, які Сполучені Штати раніше направили Україні. Союзники, включаючи Францію та Канаду, також направили артилерію, і в майбутньому в Україну можуть бути відправлені додаткові американські гаубиці, сказав Кірбі. «Артилерія, — сказав він, — явно виявилася критичним елементом для українців у цій боротьбі».

Генерал Марк А. Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, який був присутнім на зустрічі в штаб-квартирі НАТО, у четвер розмовляв телефоном зі своїм російським колегою генералом Валерієм Герасимовим вперше з лютого напередодні російського вторгнення . Вони обговорили “кілька проблем, пов’язаних з безпекою”, – йдеться в заяві чиновників Пентагону, але відмовилися розголошувати більше деталей відповідно до угоди між двома генералами.

Після того, як минулого місяця Росії не вдалося захопити українську столицю Київ та більшість інших великих міст, Кремль звузив свої прагнення зосередитися на Донбасі в східній частині країни. Але навіть маючи в Україні понад 100 батальйонних тактичних груп, російські сили намагаються досягти прогресу.

Високопоставлений чиновник з оборони США, виступаючи на умовах анонімності згідно з основними правилами, встановленими Пентагоном, заявив у четвер, що українські сили продовжують відбирати територію, захоплену Росією навколо північно-східного міста Харкова. Російські війська також продовжують наступ на місто Слов’янськ, але наштовхуються на жорсткий опір українців у цьому районі.

Російські війська розділили деякі підрозділи на менші формування після попередніх невдач на полі бою та атакували менші села та села в регіоні, сказав другий чиновник оборони. Бої вже стали «дуже інтимними», коли росіяни та українці щодня обмінювалися ударами, а іноді й контролювали села. «Це ножовий бій», – сказав високопоставлений представник оборони.

Незважаючи на те, що підтримка нового пакету допомоги була сильно двопартійною, лідери Сенату були змушені долати процедурні перешкоди протягом тижня, які встановив сенатор Ренд Пол (Керусія), який висловив заперечення проти законопроекту з фіскальних і геополітичних міркувань. Його тактика затримки роздратувала лідерів обох партій, які намагалися прискорити ухвалення законопроекту минулого тижня, використовуючи процес, який потребує згоди всіх 100 сенаторів.

Хаус схвалив додаткові 40 мільярдів доларів допомоги Україні

Лідер більшості Чарльз Е. «Це вже мало бути закінчено, але це огидно, що один із членів іншої сторони» вирішив «влаштувати шоу та перешкодити фінансуванню України, добре знаючи, що він не може зупинити його проходження», – сказав лідер більшості Чарльз Е. Шумер (DNY) сказав у середу. «Для сенатора Пола відкладати фінансування України з суто політичних мотивів означає лише посилити руку Путіна».

Пол захистив своє заперечення у промові у вівторок, назвавши підтримку США Україні «безсумнівно благородною справою, справою, до якої я маю велику симпатію та підтримку, але справою, яку Конституція не санкціонує і не схвалює». Він додав: «Так, нашій національній безпеці загрожує не війна Росії проти України, а війна Конгресу проти американських платників податків».

Його погляди викликали відштовхування всередині його власної партії, в тому числі з боку республіканця з Кентуккі, лідера меншості в Сенаті Мітча Макконнелла, який у четвер стверджував, що зобов’язання щодо надання допомоги «виходять далеко за межі благодійності».

«Майбутнє безпеки Америки та її основні стратегічні інтереси залежатимуть від результатів цієї боротьби», — сказав Макконнелл, стверджуючи, що перемога Росії загрожуватиме іншим союзникам США і надихне Китаю. «Будь-хто, кого турбує ціна підтримки перемоги України, повинен подумати про набагато більші витрати, якщо Україна втратить».

У той час як лише Пол виступав проти швидкого відстеження законопроекту, 10 інших республіканців приєдналися до нього, щоб виступити проти нього під час голосування в четвер: сенатор Марша Блекберн (Теннессі), Джон Бузман (Аркадемія), Майк Браун (Інд.), Майк Крапо (Айдахо). ), Білл Хегерті (Теннессі), Джош Хоулі (Міжнародні), Майк Лі (Юта), Синтія М. Ламміс (Вайо), Роджер Маршалл (Кан.) і Томмі Табервілл (Алабама).

Багато говорили в інтерв’ю, що поділяють фіскальні заперечення з боку Пола. «Мені не подобається ідея, що ми там оплачуємо рахунок», – сказав Браун. «Європейці, це на їхньому подвір’ї, і вони зараз дуже скупі».

Принаймні дехто повторив риторику колишнього президента Дональда Трампа, який виступив проти законопроекту в заяві минулого тижня, в якій засуджується поточний дефіцит дитячих сумішей і оголошується «Америка перш за все!»

«Я хочу зробити все можливе, щоб допомогти українському народу, але те, що турбує людей вдома, це наші власні проблеми, наші власні виклики», – сказав Маршалл. «Я думаю, що Америка повинна бути першою».

Шумер різко дорікнув такому мисленню у промові в четвер, звинувативши 11 сенаторів-республіканців у тому, що вони «використовують ту саму м’яку поведінку щодо Путіна, яку використовував колишній президент Трамп». Хоча ключові законодавці заявили, що ще надто рано прогнозувати, які додаткові ресурси може знадобитися Конгресу для вирішення конфлікту в Україні, вони визнали, що майже напевно знадобиться більше.

Проте наступне питання щодо України, яке цього року досягне Капітолійського пагорба, може бути не фінансуванням, а вступом Фінляндії та Швеції до НАТО. Російське вторгнення спричинило сейсмічну переоцінку серед фінів і шведів, які тривалий час остерігалися приєднання до трансатлантичного альянсу, боячись спровокувати Росію, з якою обидві країни мають спільний кордон.

Незважаючи на те, що точний графік їхнього прийняття залишається незмінним, частково через заперечення, висловлені цього тижня членом НАТО Туреччиною, політичні та військові лідери США висловили чітку підтримку швидкому процесу. Якщо їх заявки будуть ратифіковані, альянс отримає найбільше населення з моменту прийняття в 2004 році семи колишніх держав Варшавського договору і найбільший валовий внутрішній продукт з моменту прийняття Чеської Республіки, Угорщини та Польщі в 1998 році.

Волтерс сказав, що чиновники НАТО «схвильовані» тим, що Фінляндія та Швеція потенційно приєднаються до альянсу, тоді як Шумер і Макконнелл запевнили Нііністо та Андерсона у швидкій ратифікації під час обіду в Капітолії, який відбувся відразу після ухвалення законопроекту про Україну в четвер.

Виступаючи в трояндовому саду Білого дому разом з Байденом і Нііністо, Андерссон сказав, що Швеція обрала свій новий шлях у момент, який нагадує «найтемніші дні європейської історії». Вона додала: « Я повинна сказати, що в темні часи чудово бути серед близьких друзів».

Алекс Хортон, Карун Демірджян та Міссі Райан зробили внесок у цю доповідь.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост