Свідомий злочин: директор аеропорту «Ужгород» прокоментував своє дострокове звільнення

Депутати Закарпатської обласної ради на сесії достроково розірвали контракт із керівником аеропорту «Ужгород» Олегом Коцюбою та не затвердили звіт його як керівника комунального підприємства.

Читай тільки перевірені новини на сайті zakarpatpost.net

Відповідне рішення депутати прийняли у четвер, 19 травня, під час сесії Закарпатської обласної ради. Як повідомляє прес-служба облради, рішення було прийняте більшістю голосів.

Причиною такого рішення, за словами керівництва облради, стала заборгованість аеропорту та «відсутність відповідей керівника аеропорту на запити депутатів». Зокрема, заборгованість аеропорту перед працівниками підприємства, перед Пенсійним фондом України та відсутність відповідей керівника КП на запити керівництва та депутатів обласної ради.

Олег Коцюба у коментарі ZAXID.NET заявив, що вважає рішення обласної ради незаконним, а звинувачення щодо невиплати зарплат і заборгованості перед Пенсійним фондом – безпідставними.

“Відреагував спокійно, очікував, що така буде реакція, рішення незаконне абсолютно. Одна з провин, в якій мене звинувачує голова облради, – дозвіл на розміщення на території аеропорту одного з підрозділів військових формувань, що нібито воно є незаконне. На комісії облради Володимир Чубірко з обуренням висловлювався щодо того, хто дозволив розміщення. Я вважаю, що зараз це свідома злочинна діяльність в умовах воєнного стану”, – сказав Олег Коцюба.

Також екс-керівник аеропорту заявляє, що направляв заяви до правоохоронних органів щодо блокування діяльності аеропорту та, зокрема, відсутність необхідного фінансування.

«Першого березня звернувся до СБУ щодо кримінального правопорушення за 279 статтею за блокування роботи аеропорту та щодо блокування фінансування програми підтримки аеропорту «Ужгород», якою забезпечується фінансування в тому числі й зарплат», – стверджує Олег Коцюба, додаючи, що жодної заборгованості аеропорт «Ужгород» щодо зарплат і перед Пенсійним фондом не має.

“Жодної заборгованості нема, це відверта фальсифікація. Станом на зараз аеропорт має 86 тисяч гривень переплати Пенсійному фонду. До того ж зарплата фінансується коштом програми підтримки аеропорту, яку фактично керівництво облради заблокувало. Тобто вийшло так, що із такою заявою облрада сама собі вистрілила в ногу», – вважає Олег Коцюба.

За його словами, на фінансування програми підтримки міжнародного аеропорту «Ужгород» у 2022 році було передбачено 24,5 млн грн, з яких 19 млн – на зарплату. До цього часу аеропорт, за словами Олега Коцюби, отримав тільки 4,6 млн грн.

“Навіть в умовах воєнного стану ми проводили роботу щодо сертифікації аеродрому, яку ми довгий час готували. Це дуже велика робота, пов’язана із купою документації, закупівлею необхідного обладнання і так далі. Проте, навіть в умовах воєнного стану вона проводилася», – додає Олег Коцюба.

За словами Коцюби колектив аеропорту «Ужгород» вже звернувся до правоохоронних органів з приводу незаконності розірвання контракту із Олегом Коцюбою. До якого саме органу звернулися працівники летовища, екс-керівник аеропорту не уточнив. Однак ні в СБУ, ні в поліції отримання не підтвердили.

На офіційній сторінці аеропорту «Ужгород» у Facebook вранці п’ятниці, 20 травня, опублікували відкритий лист колективу аеропорту до Кабміну, Державної авіаційної служби, Офісу Генпрокурора та до ДБР з проханням прийняти міжнародний аеропорт «Ужгород» у державну власність.

Також у листі, датованому 10 травня, йдеться про блокування фінансування аеропорту з 2022 року. Керівництво та працівники аеропорту «Ужгород» звинувачують обласну раду у невиконанні програми підтримки аеропорту, заявляють, що вона виконується тільки на 20-25% та додають, що звернення до керівництва Закарпатської облради та ОВА щодо необхідності фінансового забезпечення аеропорту залишилися без відповіді.

У листі також зазначається, що техніка, яку аеропорт «Бориспіль» восени 2021 року погодився передати «Ужгороду», залишилася там через затримки з тендером: «Через злочинне зволікання посадовців обласної ради з проведення в кінці 2021 року тендеру на доставку 32 одиниць аеродромної техніки аз міжнародного аеропорту «Бориспіль», яку за ініціативою керівництва передано нам розпорядженням Кабміну ще у вересні 2021 року, вказана техніка залишилася там, а ми працюємо на допотопних «Уралах» та «Зілах» виробництва 70-80 років минулого сторіччя, які розвалюються на ходу», – йдеться у відкритому листі.

На офіційній сторінці аеропорту «Ужгород» у п’ятницю, 20 травня, також оприлюднили довідку за підписом головного бухгалтера аеропорту Олександра Ігнаца, у якій зазначається, що станом на 19 травня 2022 року заборгованість із виплати заробітної плати працівникам летовища відсутня, а сума переплати нарахувань до Пенсійного фонду перевищує 735 тис. грн.

Нагадаємо, Олега Коцюбу призначили керівником міжнародного аеропорту «Ужгород» у травні 2021 року, контракт мав тривати чотири роки, він змінив на посаді попереднього керівника аеропорту Руслана Лііса.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост