Професор МАРК ГАЛЕОТТІ досліджує божевілля та параної в ізольованому бункері путіна і порівнює його з Гітлером

  • Обидва лідери ігнорували поради та керували військовими маневрами, незважаючи на відсутність досвіду   
  • У Путіна є персонал, охоронці та дегустатори їжі, але старші міністри та помічники були віддалені місяцями 
  • Нові лазери Кремля для знищення супутників нагадали Володимиру Зеленському про нацистське вундерваффе
  • Берлінський бункер Гітлера, можливо, надихнув Путіна на щось подібне, оскільки він віддає перевагу відеоконференціям

 Кілька років тому я жив на Кутузовському проспекті, одній із широких радіальних доріг, що веде в центр Москви, і улюбленому маршруті кортежу президента Володимира Путіна до Кремля, пише британське видання Daily Mail.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost 

Путін ніколи не любив подорожувати на гелікоптерах, тому феєрія з 18 машинами, включаючи аутсайдери, швидку допомогу та низку блискучих чорних лімузинів з тонованим склом, була знайомою.

Приблизно за 45 хвилин до того, як вона пройшла, дорога була б закрита — я маю на увазі — закрита. У дверях мого житлового будинку стояв охоронець, який не давав мешканцям виходити.

Російський президент завжди піклувався про безпеку, але сьогодні, на боці програшу своєї «спеціальної військової операції» в Україні, в якій він винить тільки себе, Путін як ніколи параноїк.

Зараз він рідко заходить навіть до свого офісу в Кремлі, вважаючи за краще вести бізнес зі свого величного, пофарбованого в жовтий особняка із колонами в Ново-Огарьово, в ексклюзивному передмісті, популярному серед рок-зірок та олігархів на захід від Москви.

Люди приходять до нього, якщо і коли він хоче їх побачити. І все частіше він цього не робить.

У нього є свій персонал, його охоронці, його команда дегустаторів їжі тощо, але протягом місяців старших міністрів, радників і помічників, з якими він колись часто консультувався, тримали на відстані. Цьому сприяла пандемія, але він не показує жодних ознак бажання змінити статус-кво.надає перевагу відеоконференціям, а не зустрічам віч-на-віч, оскільки це дає йому контроль над тим, що він чує, а що ні

надає перевагу відеоконференціям, а не зустрічам віч-на-віч, оскільки це дає йому контроль над тим, що він чує, а що ні

Неможливо не згадати останні дні Адольфа Гітлера, коли проти нього також йшла розпочата ним війна. Звичайно, вороги Путіна не стоять біля воріт Москви, як вороги Гітлера в Берліні, але є паралелі у відмові обох лідерів прислухатися до порад і їх наполяганню на мікрокеруванні військовими маневрами, незважаючи на відсутність для цього досвіду.

Щодня Путін має звичку пізно вставати, скупатися, а потім приступати до роботи. Він не довіряє інтернету і наполягає на паперових брифінгах. Після вторгнення пріоритет мають військові звіти, а потім документи SFV, розвідувальної служби, які розповідають йому, що відбувається на міжнародному рівні; потім звіт ФСБ, федеральної служби безпеки, про те, що відбувається всередині Росії; і, нарешті, дайджест дій російської еліти — як його друзів-олігархів, так і ворогів — від ФСО, федеральної служби охорони.

Тоді він вирішує, з ким він хоче поговорити. Він віддає перевагу відеоконференціям, а не зустрічам віч-на-віч, оскільки це дає йому контроль над тим, що він чує, а що ні.

Візьмемо, наприклад, недавню зустріч з головою ЦБ Ельвірою Набіулліною. Вона пояснювала вплив вторгнення в Україну на економіку Росії і сказала: «Ця війна зливає економіку в каналізацію». Путін обірвав розмову.

Ми знаємо, що Валерій Герасимов, начальник Генштабу, тісно співпрацює з Путіним, але, здається, більше як помічник, ніж як радник. Герасимов — міцний ветеран танкових військ, він був на передовій — українці намагалися вбити його артилерійським ударом — і він точно знає, як погано йде війна для Росії. Але немає жодних ознак того, що він має якийсь вплив на президента.

Цікаво, що Пентагон підтвердив, що Герасимов у четвер вперше з початку конфлікту розмовляв з вищим офіцером американських військ генералом Марком Міллі. Крім того факту, що вони погодилися тримати «лінії комунікації відкритими», жодних деталей розмови не розголошується. Особисто я впевнений, що це не та війна, на яку би вів Герасимов.

Тим часом 66-річного міністра оборони Путіна Сергія Шойгу, якого широко вважають найбільшим політичним пережилим російську політику після розпаду Радянського Союзу, рідше зустрічають з президентом, що призводить до припущень, що він має стати лідером.

Віддані спостерігачі за Кремлем вважають, що Путін проводить більшу частину свого часу на самоті, замислюючись над війною та розмірковуючи про стратегію на місцях, що викликає тривогу для Росії, оскільки історія говорить нам, що це повна протилежність тому, що він повинен робити.

Путін не має абсолютно жодного значущого військового досвіду, незважаючи на те, що (як і багато політиків) він не може пройти повз танк чи винищувач, не зупинившись на фото. 

У молодості він ухилявся від державної служби, оскільки вступив до університету (він навчався на юридичному факультеті Ленінградського державного університету), де студенти проходили навчання офіцерів запасу.

Це «навчання» складалося з невеликого маршу та кількох літніх навчань, і Путін отримав звання лейтенанта артилерії. Післяуніверситетська підготовка резервістів вимагала щороку непарного тижня на військовій службі, але Путін негайно приєднався до тодішнього КДБ і міг претендувати на звільнення. У Путіна є персонал, охоронці, команда дегустаторів їжі, але протягом місяців він тримав своїх старших міністрів, радників і помічників на відстані (на фото) На фото, зробленому та оприлюдненому прес-службою президента Росії, у квітні цього року зображено президента Росії Володимира Путін (зліва) розмовляє з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу під час зустрічі в Кремлі в Москві

У Путіна є персонал, охоронці, команда дегустаторів їжі, але протягом місяців він тримав своїх старших міністрів, радників і помічників на відстані (на фото) На фото, зробленому та оприлюдненому прес-службою президента Росії, у квітні цього року зображено президента Росії Володимира Путін (зліва) розмовляє з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу під час зустрічі в Кремлі в Москві

Він наполягав, що «командував артилерійською батареєю», але правда в тому, що він нічим не командував. Він більше військовий фанат, ніж військовий натхненник.

Це підводить нас до відкриття російської системи лазерної зброї. Минулого тижня Кремль заявив, що його нове покоління лазерів дозволить йому за секунди знищити супутники, що обертаються на орбіті 900 миль над Землею.

У глузливій відповіді президент України Володимир Зеленський сказав, що це нагадує йому пошуки нацистами вундерваффе — чудо-зброї — під час Другої світової війни.

Справді, існує стара військова приказка: любителі говорять про тактику, професіонали — про логістику. Любителі думають, що війни виграють за допомогою винахідливої ​​зброї або хитрих стратегічних прийомів. Для професіоналів важливе значення має правильність нудних речей — забезпечення достатньої кількості палива та боєприпасів, а також хороше спорядження та гаряче харчування. У цьому Росія зазнала особливих поразок.

Гітлер дійсно брав участь у Першій світовій війні, але він не був військовим генієм. Не був і Йосип Сталін. Обидва почали свою участь у Другій світовій війні, втручаючись у розгортання своїх сил — у випадку Сталіна з катастрофічними наслідками.

Він був упевнений, що Гітлер не спробує вторгнення в Радянський Союз після укладення пакту про ненапад між двома країнами. Потім, коли в 1941 році хвиля війни змінилася, він відмовився вірити своїм генералам, які говорили йому, що напад неминучий. Він вважав, що це була британська змова з метою розпалювання проблем, і в результаті радянські війська були майже знищені на землі.

Сталін усвідомив свою помилку і з цього моменту дозволив своїм генералам зайнятися нею. Гітлер так і не засвоїв цього уроку. До самого кінця, у своєму бункері під вулицями Берліна, він мікрокерував своїми військами.

У дослідженнях розвідки ведуться давні дебати про те, чи мали британці вбити Гітлера, маючи шанс. Відповідь: до війни так. Але після початку війни ні — тому що хтось компетентний міг його замінити. У цьому плані на даний момент Путін є найкращим другом України.

Причина, чому військовий наступ Росії пішов так не так, полягає не в тому, що її сили марні, а в тому, що вони були використані так погано. Вони не змогли боротися так, як їм призначено.

У цьому винен Путін. Він був упевнений, що українці не збираються чинити опір, що його «спецоперації» закінчаться за пару днів. Він сказав своїм генералам, що їм не потрібні великі запаси боєприпасів, щоб підготувати землю чи встановити лінії постачання. В результаті запланована облога столиці Києва була припинена, а росіяни були витіснені з районів, які вони завоювали рано.Це одна з останніх фотографій, зроблених Адольфом Гітлером у своєму бункері в Берліні в 1945 році, коли він потискає руку генерал-фельдмаршалу Фердинанду.

Це одна з останніх фотографій, зроблених Адольфом Гітлером у своєму бункері в Берліні в 1945 році, коли він потискає руку генерал-фельдмаршалу Фердинанду.

Але що б не сталося в Україні, Путін стверджуватиме це як перемогу, тому що він повинен. Час збігає. У жовтні йому виповниться 70, і він явно погано почувається. Ходять чутки, що у нього може бути хвороба Паркінсона, рак щитовидної залози або рак крові. Я не лікар, але 25 років уважно спостерігаю за Путіним, і там щось дуже не так.

Дивно було бачити його — людину, яка заробила такий політичний капітал завдяки своєму чорному поясу в дзюдо, хокеї з шайбою та верховій їзді з голими грудьми — сидячи на святкуванні Дня Перемоги 9 травня в Москві. в оточенні десяти охоронців і з ковдрою на колінах. Поруч із ним були 90-річні ветерани з медалями на грудях, без яких зручно сиділи.

І зміни в ньому виходять далеко за межі фізичного. Молодий Путін — незрозумілий Путін — піднявся в лави КДБ і пострадянської політики як ідеальний сумок для кожного, розумний, стриманий партнер, який підтримуватиме зв’язок як з бізнесом, так і з шахраями та гангстерами. Людина, яка подбає про те, щоб його бос отримав свою виплату і все пройшло гладко.

Він досяг успіху в навичках роботи з людьми — не в образливому образі, а в тому, як розігрувати людей, як вразити чи залякати. Здається, це вміння він втратив.

На телевізійному засіданні його ради безпеки перед вторгненням я побачив Путіна, якого я очікував, зовсім іншого, ніж крутого керівника, який повністю володіє собою та тими, хто його оточує.

Це був чоловік, який був помітно емоційний і злий більшу частину часу. Поки його прем’єр-міністр Михайло Мішустін намагався розповісти йому про економічну ситуацію, було зрозуміло, що Путін не слухає – нахмурився та грав ручкою.

Його головний переговорник з українцями Дмитро Козак виступив із доповіддю, але коли він сказав, що хотів би додати свою особисту думку, Путін обірвав його. Він спробував ще раз. Путін його знову перерізав.

Коли голова Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін спіткнувся під час доставки, Путін почав знущатися над ним, гавкаючи, щоб він висловився більш чітко. Наришкін не друг, але він був вірним радником, але тут Путін явно любив його принижувати.

Якось Путін сказав про різницю між ворогами та зрадниками: вороги, з якими можна боротися, але колись ти сподіваєшся, що зможеш укласти угоду, сказав він. Зрадників, з якими ти нічого не вдієш, їх треба просто знищити.

Я думаю, що ця заява пояснює його ворожість до України. На його думку, Україна не є справжньою країною, це частина Росії, і тому те, що українці хочуть відірватися або воювати, є зрадою Батьківщини — тому вони заслуговують на те, що вони отримують.

Це страшна думка для його високопоставлених політиків. Путін чітко дав зрозуміти, що Росія перебуває у стані війни — навіть якщо вони це не називають, — тому тут немає місця для лояльної опозиції. У путінській Росії ти патріот чи зрадник — і зараз час вирішувати.

Ми знаємо, що Путін має бажання, майже одержимість, щоб його розглядали як одного з героїв державотворення Росії. Україна мала стати тріумфом, який закріпив його спадок. Можливо, це навіть дозволило йому піти з посади президента, тому що я думаю, що в душі йому нудно від щоденної роботи.Якось Путін говорив про різницю між ворогами та зрадниками: вороги, з якими можна боротися, але колись ти сподіваєшся, що зможеш укласти угоду, зрадники, з якими ти нічого не вдієш, їх потрібно просто знищити, – сказав він.

Білорусь уже є залежною від Росії, і об’єднання трьох великих слов’янських народів — Росії, України та Білорусі — під Москвою було б великим досягненням Путіна. Відхід у славу означав би втечу від нудьги передвиборної агітації 2024 року, прикидатися, що піклується про те, чи належним чином доглядають за пенсіонерами в Омську чи як.

Тепер він застряг. Він не може піти у відставку, тому що опортуністи, які його оточують, зробили б його цапом відпущення на війні в Україні. Він використовує тактику мікроменеджменту, тому що так, це весело, і він відчуває, що формує світ, але він знає, що в кінцевому підсумку його шия на кону.

Як би погано не йшли справи, я не бачу, щоб він прийшов до кінця Гітлера, від його власної руки — він занадто прагматик, і в цьому все ще є якась раціональність. Коли Путін зрозумів, що в Києві все йде не так, як у його військових, він скоротив свої втрати і подумав: «Добре, давайте зосередимося на іншому місці».

Чи міг він застосувати тактичну ядерну зброю? Три місяці тому я б сказав ні. Тепер він набагато менше контролює. У разі повної невдачі він міг би посилити конфлікт, але я сподіваюся, що в такому випадку інші сили візьмуть верх.

При всій його могутності немає ні путінізму, ні ідеології. Це принципово відрізняється від того, що відбувалося під час Другої світової війни. До самого кінця були люди, які були фанатичними нацистами, які вірили не тільки в Гітлера, а й у його ідеали.

Путін оточений безжальними прагматиками. Якби він хотів розстріляти НАТО, знайшлися б люди, які б подумали: «Так, бос стає занадто небезпечним».

Зараз дуже вражає те, наскільки Путін видається ізольованим. Навколо нього небагато тих, хто, на мою думку, прийняв би кулю за президента. Але коли Путін нарешті піде, ніхто не буде плакати.

Марк Галеотті — почесний професор Університетського коледжу Лондонської школи слов’янських і східноєвропейських студій і автор 24 книг про Росію, зокрема біографії Володимира Путіна.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост