Білоруські студенти протестували у Празі проти режиму Лукашенка

Неформальна асоціація білоруських студентів організувала акцію на підтримку білоруських політв’язнів. Протест відбувся в суботу на маломіській площі в Празі.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Вподобай нас в Інстаграм @zakarpatpost

«Ми хочемо привернути увагу європейського суспільства до проблеми політичних репресій у Білорусі. Ми хочемо сказати, що пам’ятаємо, ніколи не забудемо і не пробачимо», – зазначили в асоціації, пише novinky.cz

На захід студенти принесли понад 1400 фотографій білоруських дисидентів і запропонували жителям Праги на знак солідарності з білоруським протестом намалювати прапор вільної Білорусі або зав’язати на руках білу стрічку.

«У нелюдських умовах білоруської в’язниці катують активістів, журналістів, вчителів, лікарів, науковців, юристів, бізнесменів, студентів, літніх і хворих, жінок і дітей. «Від початку протестів у 2020 році загинуло понад 12 людей. Прості люди, яких режим Лукашенка позбавив прав і свобод», – наголосили студенти.

Спірні дії уряду 

Під час демонстрації студенти також зазначили, що зараз їм не комфортно в Чехії через війну в Україні, оскільки влада сприймає їх як громадян агресивної країни.

«Чеська влада призупинила видачу нових студентських віз, тому абітурієнти не можуть покинути країну та залишаються в небезпеці», – розповіли студенти Novinka. Вони зазначають, що ситуація в Росії сильно відрізняється від ситуації в Білорусі, тому їх не варто кидати в один мішок.

Білоруська правозахисна організація «Вясна», яку в країні називають екстремістською, оголосила 21 травня Днем політичних в’язнів. Минулого року дисидент Вітольд Ашурак помер за підозрілих обставин у білоруській в’язниці, де мав відсидіти п’ять років за участь у акціях протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів у 2020 році.

За даними «Вясны», наразі в білоруських в’язницях перебувають 1204 політичних в’язня. У п’ятницю авторитарний президент Олександр Лукашенко підписав закон, який дозволяє засуджувати його опонентів до смертної кари.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост