В Ужгороді можливо, будуть вулиці Кузьми Скрябіна, Мирослава Скорика та Віллі Паппа

Нові назви ще 11 вулиць Ужгорода розглянули у міськраді на черговому засіданні комісії з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів тощо.

Читай тільки перевірені новини на сайті zakarpatpost.net

Спочатку заслухали ужгородців, які прийшли зі своїми пропозиціями, чимало з них урахували вже на цьому засіданні, повідомляє Ужгородська міська рада.

Далі перейшли, як запланували, до обговорення нових назв замість вулиць на честь діячів російської культури, науки поруч із вулицями Минайською та Юрія Гагаріна.

Депутат міської ради Сергій Личов розповів про обговорення жителів багатоповерхівок на вулицях біля Минайської, люди пропонували створити там своєрідний «квартал» на честь діячів музичної культури. Члени комісії з цим погодилися і проголосували за такі пропозиції зміни назв вулиць:

Василя Сурикова – на Мирослава Скорика (композитор, музикознавець, Герой України, народний артист України, лауреат премії ім. Т.Шевченка). Підтримали також ідею вулицю Петра Чайковського, яку на одному із попередніх зібрань комісії планували назвати на честь Мирослава Скорика, назвати вулицею Віллі (Вільгельма) Паппа (представник ромської династії музикантів, який започаткував Міжнародний ромський фестиваль джазового мистецтва «Пап-Джаз-Фест»,  що проводиться в Ужгороді вже понад два десятиліття); 

Декабристів – на Михайла Вербицького (композитор, хоровий диригент, священник, громадський діяч, автор музики державного гімну «Ще не вмерла Україна»);

Антона Макаренка – на Естонську (держава, яка зараз, під час війни, дуже допомагає Україні);

Олександра Бородіна – на Павла Чубинського (фольклорист, етнолог, поет, автор тексту Гімну України);

Павла Пестеля – на Латвійську (країна, яка зараз теж дуже допомагає Україні); 

Челюскінців – на Кузьми Скрябіна (поет, композитор, співак, письменник, продюсер, телеведучий, Герой України); 

Миколи Вавилова – на Михайла Кречка (композитор, хоровий диригент, народний артист України, керівник Закарпатського хору).

Узгодили від комісії і нові назви кількох вулиць біля вулиці Юрія Гагаріна:

Василя Верещагіна  – на Волонтерів;

Олега Кошового – на професора  Чучки (мовознавець, професор УжНУ, дослідник закарпатських прізвищ);

Івана Лобачевського – на Івана Лошака (1913-1990, скульптор, живописець і культурний діяч, заслужений працівник культури Чехії);

Миколи Огарьова – на Промислову.

До слова, члени комісії взяли до уваги і пропозиції, підтримані на минулому засіданні, про що ми писали, тому деякі вулиці будуть мати два варіанти на обговорення, а саме:

вулиця Миколи Вавилова на Миколи Аркаса або Михайла Кречка,

вулиця Декабристів – Михайла Вербицького або Володимира Гнатюка,

вулиця Василя Сурикова на Юрія Бадзьо або Мирослава Скорика.

Наступного засідання, за тиждень, планують розглянути нові назви поруч із вулицею Другетів, зокрема, нинішніх вулиць Олексія  Мересьєва, Івана Мічуріна, Миколи Чернишевського, Модеста Мусоргського, Івана Сеченова, Олександра Столєтова, Івана Тургенєва.

У міськраді нагадують, що всі пропозиції комісії мають лише рекомендаційний характер, перейменування вулиць повинно ще пройти громадське обговорення, громадські слухання, кінцеве рішення – за депутатами Ужгородської міської ради.

Закарпатпост