Site icon zakarpatpost.net

Мавпяча віспа може дійти до України, але спалаху хвороби не очікують

Про це повідомив головний санлікар України Ігор Кузін.

Передплати на своїй пошті!

За словами Кузіна, як повідомляє телеканал Прямий з посиланням на Суспільне, натепер у світі зареєстровано 170 випадків інфікування мавпячою віспою. Вірус не передається так швидко, як COVID-19, оскільки для зараження потрібний тісний контакт з хворим.

«Недостатньо поспілкуватися з людиною поруч, потиснути їй руку, треба мати доволі тривалий близький контакт, як з виділенням цієї людини, або з, наприклад, кров’ю, або з якимись біологічними матеріалами. Такий тип контакту буває переважно в побуті. Тому швидкість передачі цієї інфекції не є така велика, як при ковіді», — сказав Кузін.

Він зазначив, що лікарі-епідеміологи в Україні й у світі отримали чіткі інструкції в разі виявлення випадків інфікування.

«Алгоритм дуже схожий за ковідом. І впродовж інкубаційного періоду, і впродовж самої хвороби ці люди повинні перебувати в закладі охорони здоров’я. Це по суті лікування і дорівнює невеличкому карантину. Після того як людина одужала, вона вже не представляє ніякої загрози для навколишнього середовища, для людей і в тому числі вона не є інфекційна для них», — розповів санлікар.

Кузін додав, що натепер у світі не планують проводити масову вакцинацію проти мавпячої віспи.

«Захворювання доволі рідко протікає у важкій формі, тому швидкість передачі його є мінімальною, тому ризики його епідемічного поширення для світу також мінімальні», — пояснив він.

Водночас Кузін вважає, що в Україні також виявлять мавпячу віспу.

«Але ми дійсно точно знаємо, яким чином проводити епідеміологічне розслідування, ми точно знаємо чим лікувати, як лікувати. І що треба застосовувати, щоб цей випадок був локалізований. Тому я не впевнений, що буде спалах», — констатував він.

Віспа мавп – рідкісне віспоподібне захворювання, яке спричинюють віруси родини поксвірусів. До основних симптомів належать: лихоманка, головний біль, набряки, біль у спині й у м’язах, висип. Інфекція зазвичай триває від 14 до 21 дня. Хвороба передається через тісний контакт з інфікованою людиною. В організм вірус може потрапити через пошкоджену шкіру, очі, ніс чи рот. Крім того, може передаватися в разі прямого контакту під час сексу. Вірус мавпячої віспи можна підхопити й від інфікованих тварин або через заражені вірусом предмети – постільну білизну й одяг.

Закарпатпост

Exit mobile version