путін, Шольц і Макрон півтори години обговорювали війну в Україні

З володимиром путіним про війну в Україні телефоном поговорили канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Емманюель Макрон.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Вподобай нас в Інстаграм @zakarpatpost

Про це повідомляє пресслужба уряду Німеччини, пише t1.ua

Загалом розмова тривала 80 хвилин. Канцлер і президент Франції закликали путіна до негайного перемир’я та виведення російських військ з України, серйозних перемовин з Володимиром Зеленським та дипломатичного розв’язання конфлікту. Макрон та Шольц також говорили з путіним про глобальну продовольчу ситуацію. Російський президент запевнив, що нібито хоче дозволити експорт зерна з України морем. 

Водночас на сайті кремля пишуть, що путін під час розмови звинуватив у продовольчій кризі антиросійські санкції. Він запропонував зняти деякі обмеження, щоб росія могла постачати своє продовольство та добрива на світовий ринок.

До повномасштабної війни зерно з України допомагало нагодувати 400 мільйонів людей у всьому світі. Тепер ланцюжок постачань порушений, оскільки морський експортний шлях недоступний через блокаду українських портів росіянами.

До повномасштабного вторгнення рф Україна щомісяця експортувала Чорним морем понад 6 млн тонн зерна. Зараз через блокування портів Україна перенаправила експорт через залізничні та автомобільні шляхи, але вони мають нижчу пропускну здатність. Наприклад, у квітні залізницею вивезли лише 617 тисяч тонн продукції.

В Організації Об’єднаних Націй наголошують, що блокада військами рф українських портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду у світі, масової міграції та політичної нестабільності.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост