Чехи на фронті в Україні: Я не чекав дозволу чеської влади і хочу залишитися до кінця

Вони розташовані приблизно за 800-1000 метрів від російських позицій у Харківській області. Ворог про них знає, тому вони зазнають постійних обстрілів. Ян Гусар, інформаційний бюлетень «Новини в Україні», відвідав чеських волонтерів у першій черзі.

ЯСНО – газета, яку хочеться читати!

• Більше інформації у Telegram https://t.me/zakarpatpost 

(Від нашого спецдоповідача) Група з близько десяти чеських добровольців служить на передовій у Харківській області. З міркувань безпеки не можна назвати точне положення села та справжні імена вояків, які воювали проти російських військ, пише чеське видання novinky.cz

Як і багато інших сіл на Сході України, ця війна сильно постраждала. Мирних залишилося небагато, тим більше галасу в сирому підвалі однієї з будинків. Передову оперативну базу там створив добровольчий батальйон «Карпатська Січ», у лавах якого також воює група з десяти чехів.

Одна з кімнат уже кілька тижнів була домом для чеських солдатів. Брудні, затхлі, але вони захищені від ворожих обстрілів. Солдати приходять сюди відпочити, коли повертаються зі своїх позицій для охорони. Матраци котяться по землі, і, як зазначає один із солдатів, коли вона тягне, там можна дихати.

Один із волонтерів – 35-річний чоловік, назвемо його Петро. В Україні діє з початку квітня, останні два тижні на ворожих позиціях. До війни недовго служив у чеській армії, але бойового досвіду не мав.

Stejně jako jeho spolubojovníci, i Petr se vydal na Ukrajinu, protože nesouhlasí s ruskou agresí.

Як і його бойові побратими, Петро поїхав в Україну, бо не погоджувався з російською агресією.

Фото: Ján Husár

«Ми прийшли допомогти Україні, нам не сподобалося те, що тут відбувається», – каже він. Він категорично відмовляється мати щось особисте проти росіян. «Це звичайне явище. Те, що тут стріляють жінки та діти, це жахливо. Я не міг на це дивитися”, – пояснює він.

Він не дочекався дозволу чеської влади. «Я надіслав запит до Міноборони та Замку, але ніхто не коментував. Тому я зібрався і пішов. Зараз Земан дозволив це 103 особам, я не знаю, чи дійшло до мене”, – каже він. У подібній ситуації знаходяться й інші його партнери.

Найбільш відсутня ванна

Солдати не так переживають за ворога, бо у них можуть залишитися боєприпаси та вода. Вони рятують обох і можуть відразу забути про душ. Вони ходять в туалет в іншу з кімнат, де все закопують у пісок.

V malé místnosti mají vojáci vše, co potřebují. Zbraně, místo na spaní a hlavně pevnou střechu nad hlavou.

У маленькій кімнаті солдати мають все необхідне. Зброя, місце для сну і особливо міцний дах над головою.

Фото: Ján Husár

«Але найбільше я сумую за ванною. Або хоча б душ», – каже Петро. Є багато їжі, навіть якщо це не розкіш. Підігріті м’ясні консерви – найпоширеніша частина дієти: «Вважається, що їжа тепла».

Головне завдання волонтерів – охороняти позиції Росії у взаємодії з українською армією. Таким чином, чехи щодня зазнають російських обстрілів. Навіть під час розмови почувся темний гуркіт падаючих куль. «Мабуть, Град», — спокійно сказав Петро, ​​що росіяни стріляють з ракетної установки. У підвалі всі у відносно безпеці.

Raketové komplety Javelin se staly nedílnou součástí ukrajinské armády a její legendou. K dispozici je má i prapor Karpatská Sič.

Ракетні комплекти Javelin стали невід’ємною частиною української армії та її легендою. Також є Карпатський батальйон Січ.

Фото: Ján Husár

«Найгірше було, коли нас почали обстрілювати з гранатомета на дорозі. Ми пішли на позицію взяти камеру і в цей момент вони знайшли нас з дроном. Воно почало літати навколо нас. Ніхто нічого не може зробити. Ви просто брешете і думаєте, чи виживете. Це був найгірший день на сьогодні», – розповідає Петро.Росіяни змінили тактику. Відзначити свято хочуть підкоренням Сєвєродонецька, застерігає аналітикЄвропа

Українські сили повинні захищати весь фронт, а росіяни можуть вибирати, куди атакувати. Це також може бути в положенні, де розміщені чехи. «Це звичайне явище. Але це може прийти в будь-який момент», – описує Петро.

Zbraně, které mají k dispozici i čeští dobrovolníci.

Зброя, яку також мають у своєму розпорядженні чеські добровольці.

Фото: Ján Husár

Він обережно оцінює здібності суперника. «Вони точно не такі некомпетентні, як їх іноді стверджують. Скоріше питання, кого вони сюди посилають, засновника чи професіонала», – каже він.

Це залишиться до кінця

Протягом двох тижнів чехів на базі майже постійно обстрілювали. «Більшість танків, «Градів» і мінометів стріляють по нас. По суті, все, що у них є», – розповідає Петро. У тому числі заборонені люмінофорні боєприпаси. На перший погляд ця смертельна зброя красива.

Jeden z českých dobrovolníků hlídá na pozici možný pohyb nepřítele.

Один із чеських добровольців охороняє можливе пересування ворога на позиції.

Фото: Ján Husár

«Схоже на новорічний феєрверк, — каже Петро. Але зблизька це надзвичайно підступна зброя. Це викликає у людей хімічні опіки, які досягають кісток і дуже погано загоюються.

Чехи ще не зазнали атаки росіян, але у виняткових випадках буде зіткнення. І не тільки з розвідувальними підрозділами. «Іноді хтось приходить до нас, тому що налагодив. Він просто губиться тут. На цій посаді до колег прийшов п’яний росіянин. Це погано виходить», – описує Петро, ​​не вдаючись у подробиці.

Петро не знатиме, що він робитиме, коли закінчиться війна, і навіть не думатиме про це. «Побачимо, коли все закінчиться», — каже він. Але він точно планує залишитися до кінця.

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост