«Уявіть, що кожен другий на вулиці – з вогнепальною зброєю». Голова Нацполіції України вважає дискусійним питання легалізації зброї

Голова Національної поліції України Ігор Клименко вважає дискусійним питання легалізації зброї в Україні.

читай тільки перевірені новини на сайті

Про це він заявив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна», яке вийшло 13 червня, пише видання ГОРДОН.

Він заявив, що потрібно «розділити бойові дії та мирне життя».

«Коли починалася повномасштабна війна РФ в Україні, було прийняте правильне, на мою думку, рішення щодо озброєння наших громадян. Це дало можливість зупинити ворога і бути у відносній безпеці тим, хто був на якійсь відстані від лінії бойових зіткнень. З іншого боку, ми поступово повертаємося у деокуповані міста, намагаємося повернутися до мирного життя. І тут у мене вже до вас запитання: уявіть, що ви йдете по вулиці і знаєте, що кожен другий чи третій громадянин іде з вогнепальною зброєю», – сказав Клименко.

Голова Нацполіції звертає увагу, що йдеться про криміногенну ситуацію в Україні. Він зазначив, що кількість конфліктів на вулиці та випадків хуліганства «збільшилася у десятки разів» після зняття заборони на продаж алкоголю.

«Тому легалізація зброї – це дискусійне питання. Із початку бойових дій з незаконного обігу лише працівники карного розшуку вилучили більше ніж 1 тис. одиниць вогнепальної зброї, понад 100 гранатометів і 350 тис. боєприпасів. Тисячі одиниць зброї на руках можуть нести загрозу життю мирних і законослухняних громадян. Так от, оце все спочатку треба повернути на склади, облікувати або підірвати, як це роблять вибухотехніки, а потім уже повертатися до питання володіння зброєю. Тобто в першу чергу ми маємо облікувати всю зброю, яка є на сьогоднішній день у наших громадян. Поліція в перші дні вторгнення видала приблизно 18 тис. одиниць зброї, вона облікова. Військові так само обліковують видану ними зброю. Але є багато зброї трофейної, невідомого походження, боєприпасів», – продовжив Клименко.

Цей процес має відбуватися поступово, заявив він.

«Має бути step by step: спочатку реєстр, щоб зрозуміти, скільки зброї є на руках, у кого вона є. І вже після цього можемо говорити про те, яка зброя, якого калібру та якого класу має бути на руках у наших громадян – чи буде то автомат, чи карабін, чи пістолет», – додав голова Нацполіції.

фото Інтерфакс

Закарпатпост