Рада заборонила російську музику в українських медіа та громадському просторі

Верховна Рада на засіданні 19 червня ухвалила у другому читанні й у цілому доопрацьований законопроєкт №7273-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора», який частково забороняє російську музику в українських медіа і громадському просторі.

ПОРАДИ – корисна газета для всієї родини

Цю інформацію вказано у картці законопроєкту. Згідно зі стенограмою засідання, опублікованою на сайті Ради, за ухвалення законопроєкту сьогодні проголосувало 303 парламентарії.

Його ухвалили без обговорення, повідомляє ГОРДОН.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що він визначає поняття «національний музичний продукт» і передбачає програми розвитку національного музичного продукту, зокрема гранти.

Згідно із запискою, проєкт пропонує збільшити:

до 40% – частку пісень державною мовою на радіо;

до 75% добового обсягу – ведення передач, зокрема новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

Законопроєкт пропонує заборонити «публічне виконання, публічний показ, публічну демонстрацію, публічне сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, які:

містять зафіксоване виконання музичного недраматичного твору з текстом, здійснене співаком (співачкою), який є або був у будь-який період після 1991 року громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, за винятком колишніх громадян держави-агресора, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають (не мали на момент смерті) громадянства держави-агресора;

вироблені фізичною особою та/або юридичною особою, яка на момент їх оприлюднення була, відповідно, громадянином або зареєстрована в державі, яку в будь який час визнано державою-агресором».

Також законодавча ініціатива передбачає заборону на гастролі громадян країни-агресора Росії, пропонує запровадити заборону на відтворення будь-якої музики в салоні автобуса та – без згоди всіх пасажирів – у таксі.

Водночас законопроєкт передбачає створення списку виконавців, які засудили агресію Росії проти України, і визначення правил його формування. Тих, хто потрапив до списку, заборони, які вводить законопроєкт (гастролі та публічна демонстрація), не торкнуться.

Законопроєкт уже готують на підпис президенту.

Закарпатпост