У Києві з‘явилися вулиці на честь закарпатців Кротона Фірцака та Енді Воргола

Про це повідомляється на сайті Київської міської ради.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

У застосунку Київ Цифровий завершено рейтингове електронне голосування щодо перейменувань міських об’єктів, назви яких пов’язані з російською федерацією та її сателітами. Загалом було отримано понад 6,5 мільйонів голосів.

Так, іменем Енді Воргола буде називатися вулиця, що раніше мала назву Достоєвського, а Івана Фірцака – Москвіна.

Енді Воргол, художник українського походження, народився 6 серпня 1928р. в м.Піттсбург (США). Його батьки – українці-русини із с.Мікова біля м.Меджилабірці (Словаччина), що за 100 кілометрів від Ужгорода. Батьки Е.Воргола емігрували до США в той період, коли Словаччина й теперішня Закарпатська область входили до складу однієї держави – Австро-Угорщини.

В Ужгороді є пам’ятник Ворголу (поблизу ПАДІЮНу), міні-скульптура – на площі Жупанатській, а в с.Минай, що на околиці Ужгорода – площа Воргола.

Іван Фірцак – закарпатський силач із Іршавщини (зараз це – Хустщина).

Про Кротона Фірцака ще за життя ходили легенди. Уродженець Іршавщини був цирковим атлетом і боксером, об’їздив 64 країни світу. Жили Фірцаки в Білках у присілку, який називається Телятинець.

Він — борець, боксер, боєць вільного стилю, силач, артист цирку. 1928 року був визнаний найсильнішою людиною планети. Деякі силові трюки Івана Фірцака-Кротона досі ніхто не може повторити.

В будинку в селі Білки, де жив спортсмен, діє музей Фірцака-Кротона, а на Будинку культури встановлено пам’ятний бронзовий барельєф атлета.

В Ужгороді на Минайській є пам’ятник Фірцаку, інший – у центрі села Білки.

ЗакарпатПост