Конституція України від княжих часів до сьогодні

Наша сьогоднішня розмова не про людину, а про Конституцію, основний документ будь-якої держави.  Отже, що вам відомо про конституцію України, прийняття якої святкуємо 28 червня?

Придбай журнал Впливові люди Закарпаття. ТОП-100. м.Ужгород, пл.Корятовича, Центральний ринок, газетний лоток

Давні документи Русі

Сказати, що нашій Конституції 26 років – це нічого не сказати про минуле нашої держави. Ще до Русі в державі було звичаєве право.

Відтак князь Ярослав Мудрий видав у 1037 році «Руську правду» – збірку законодавчих норм. Звичайно, це не була Конституція, проте «Правда» регулювала відносини між людьми: питання честі та гідності, власності, кримінальні злочини та навіть мала елементи цивільного кодексу. Фактично це вже були певним чином конституційні норми.

Конституція Пилипа Орлика

Зараз точаться суперечки щодо того, чи була Конституція Орлика першою конституцією в Україні, Європі, а то й у світі. Тож що це за документ?

5 квітня 1710 року у місті Бендери (на території сучасної Молдови) було прийнято договір, укладений між обраним гетьманом Пилипом Орликом та козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького. Документ більш відомий як Конституція Пилипа Орлика. 

Варто наголосити, що це не було Конституцією у звичному нам розумінні, скоріше мова йде про  суспільний договір, згідно з яким суспільство та влада повинні були домовлятися між собою. Документ затверджував виборну владу гетьмана, його межі впливу та визначала найвищим органом влади Раду війська запорізького. Також обмежувалися рішення Гетьмана щодо зовнішньої політики, скражімо, він не мав права укладати союзи з Росією. Судова ланка була окремою, гетьман не мав права ані карати, ані милувати. Фактично, Конституція Пилипа Орлика діяла лише декілька років. Але це не применшує її значення. До речі, конституції Польщі та Франції також були чинними протягом короткого часу. Насправді це дуже важливий документ для нашої держави.

Конституція УНР, УРСР та сучасної України

Початок ХХ сторіччя приніс революції та падіння монаршої влади у московитів. На цьому тлі у нас вкотре з’явився шанс отримати бажану свободу. Тож УНР затвердило власну Конституцію. Вона називалася «Статут про державний устрій, права і вільності УНР». Прийняла документ Центральна Рада 29 квітня 1918 року. Проект Основного закону підготував сам Михайло Грушевський разом зі спеціальною комісією. Конституція проголошувала незалежність і територіальну цілісність української держави. У документі значилося, що суверенне право повинно належати народу.

За радянських часів Україна мала 4 конституції – 1919, 1929, 1937, 1978 рр., які повністю були формальними та копіювали союзні конституції.

Після отримання незалежності, протягом 1990-1996 років було запропоновано 15 проектів Конституції України. Наша теперішня Конституція, яка була прийнята 28 червня 1996 року. Із того часу вона дещо змінилася, ймовірно в неї буде внесені ще деякі зміни у зв’язку з членством України у ЄС. Але це – згодом. Зараз нам потрібно спочатку перемогти у війні з росією.

ЗакарпатПост