У світі є тільки два полководці, що не програли жодної битви: Олександр Македонський та українець. ВІДЕО

Наша сьогоднішня розмова про людину – легенду, славного запорожця Івана Сірка.  Відомо. Що у світі є тільки два полководці, що не програли жодної битви. Це – Олександр Македонський та українець, один з кращих синів нашої землі – Іван Сірко. Тож хто він, цей непереможний козацький ватажок?

Придбай журнал Впливові люди Закарпаття. ТОП-100. м.Ужгород, пл.Корятовича, Центральний ринок, газетний лоток

Що відомо про життя Сірка

Коли народився Іван Сірко – ніхто точно не знає. Тобто дата його появи на світ – не відома. За припущеннями істориків, сталося це між 1605 і 1610 роками.  Згідно з одними джерелами, він народився в сім’ї шляхтича на Поділлі, а згідно з іншими — на Харківщині. Утім друга версія малоймовірна. Як проходило дитинство і юність ми також уже ніколи не дізнаємося. Сучасні історики сходяться на тому, що майбутній кошовий отримав належну шляхтичеві освіту. Перша половина його життя — суцільна «біла пляма». Досі, зокрема, невідомо, що саме покликало його на Січ. Однак знаємо, що прожив він 70-75 років і за цей час зробив дуже багато для рідної землі. Козацький ватажок мав зріст трохи вищий від середнього (174-176 см.), правильні риси обличчя, рівний ніс. А ще на нижній губі з правого боку у Сірка була родима пляма червоного кольору. Сучасники вважали її “божим знаком”, даним на те, щоб відрізняти його від звичайних людей.

Військова служба

Сірко мав феноменальний військовий талант,  провів 55 походів проти Османської імперії та 65 великих битв та 179 сутичок з ворогами і у всіх з них здобув перемогу. Перша велика перемога під командуванням українського козака сталася в 1646 року. Тоді  2500 тисячний загін запорожців покликали на допомогу французи. На чолі нашого війська стояли  Богдан Хмельницький та Іван Сірко. Вони за одну ніч взяли іспанську фортецю Дюнкерк, яку французька армія не могли захопити протягом цілих п’яти років. Цікаво, що його полководницький талант цінували у всій Європі. За діяльністю Сірка пильно стежили іноземні уряди, про нього розповідали читачам газети Польщі, Німеччини, Швейцарії та інших країн, а сам він листувався і був особисто знайомий з царями, королями, ханами, гетьманами, полководцями. Від нього боялись так, що дехто вважав Івана Сірка ясновидцем, а то й чаклуном.  Після його смерті висушену праву руку, запорізькі козаки брали на всі важливі походи, намагаючись закликати військову вдачу.  Похований Сірко у селі Капулівка на Дніпропетровищі.

Цікаві факти про Сірка

Відомо, що Іван Сірко був дуже шляхетною людиною, добре поводився з бранцями, готовий був перегризти горло хоч-кому за своїх козаків.  Часто вносив пожертви на храми та монастирі, відзначався високими моральними якостями, почуттям власної гідності. Був це сильний, мужній воїн, суворий і навіть жорстокий до ворогів та запроданців.  Сірко встановив кілька рекордів в історії Запорозької Січі, зокрема, за числом обрань на посаду кошового. За різними даними, він близько десятка разів очолював Військо Запорозьке. На думку сучасного біографа Юрія Мицика, який присвятив вивченню життя Сірка майже три десятиліття, посаду кошового отамана він обіймав 15 разів. На жаль, судилося йому жити у часи, коли Україна перебувала під окупацією московії, тож із ординцями він не воював. А шкода… Жив би зараз, допоміг би швидше розгромити окупантів. Утім наші славні сучасні козаки – Збройні Сили України неодмінно впораються з завданням і виборють для нашої держави законну омріяну історичну перемогу над ворогом.

ЗакарпатПост