Що робити закарпатцям, які втратили роботу під час війни? ВІДЕО

З початку війни 4,8 млн українців втратили роботу. З них 1,2 млн – біженці, які втекли в сусідні країни, а 3,6 млн – безробітні, які проживають в Україні. Такі дані містяться у доповіді Міжнародної організації праці при ООН. Насправді безробітних у рази більше, адже часто бізнес ставиться на паузу і можливості заробітку втрачає як роботодавець, так і наймані працівники. Не всі безробітні стають на облік і не всі мають цей статус. Крім того, на жаль, постійно маємо потрапляння ракет ворожої армії у об’єкти, через що нищиться інфраструктура, люди залишаються без роботи і навіть гинуть.

Придбай журнал Впливові люди Закарпаття. ТОП-100. м.Ужгород, пл.Корятовича, Центральний ринок, газетний лоток

Закарпаття від 24 лютого прийняло дуже багато внутрішньо-переміщених осіб. Дехто із них знайшов роботу, а дехто її втратив серед самих закарпатців. Тож якою є ситуація на ринку правці? Що робити,  якщо ви залишилися без засобів для існування? Про це ЗакарпатПост розповів начальник Хустської міськрайонної філії Закарпатського ОЦЗ Володимир Гуц.

На скільки саме збільшилась кількість безробітних, порівняно з довоєнним періодом? 0.19

Серед місцевого населення сильно не збільшилась. Однак за рахунок внутрішньо переміщених осіб, так, зросла суттєво. До нас приїжджає багато людей із окупованих територій, із зони проведення бойових дій і вони втрачають роботу. Також збільшилась кількість безробітних за рахунок подачі заяв через портал «Дія». Якщо, скажімо, у нас було на обліку 200 отримувачів допомоги  до війни, то зараз їх 300-315.

Серед яких спеціальностей найбільше безробітних? 0.53

Сильно картина з початком війни серед безробітних не змінилася. Як правило, до нас прийшли після закінчення опалювального сезону кочегари, після реорганізації державних підприємств було скорочено багато працівників, також через реформи постраждала медична сфера і до нас звернулися спеціалісти із лікувальних закладів. Крім того, багато людей різних професій зареєструвалися через портал «Дія» із Херсонської, Луганської та Донецької областей.

Скільки спеціалістів претендує на одну вакансію? 1.47

Кожен місяць по-іншому. Справа в тому, що на підприємства приходять різні замовлення. Наприклад, із «Берегкабель» нам приходить заявка на 20-30 робочих рук один місяць, на інший вони зупиняють виробництво. Так само й на рахунок інших підприємств. У середньому на одну вакансію, яка зареєстрована в Центрі зайнятості, претендує 5-15 осіб.

Які фахівці мають найбільший шанс знайти роботу? 2.29

У наш час найбільш затребуваними є фахівці, які володіють робітничими професіями: швачки, вантажники, складальники взуття, оператори, слюсарі. На 90 відсотків – це представники робітничих спеціальностей.

Якою є сума виплат, чи змінилася вона від мирних часів? 2.55

Починаючи з березня позаминулого року, відколи у нас почався карантин, мінімальна сума по безробіттю з 600 гривень зросла до 1000. Максимальна допомога при безробіттю – це 1,5 мінімальних заробітних плати.

Раніше соціальна допомога безробітним виплачувалася протягом максимум 360 днів, для людей передпенсійного віку – до 720 днів. Як це змінилося з початком війни? 3.27

Розміри і тривалість допомоги по безробіттю фактично не змінилися з початком війни. На тривалість отримання допомоги дуже впливає стаття звільнення. Тобто, якщо людина звільнилася за власним бажанням, але з поважних причин, у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору, має право отримувати допомогу терміном на 270 календарних днів і якщо скорочена – 360 днів. Особи передпенсійного вік, які підтверджують стаж і вік виходжу на пенсію, мають право отримувати допомогу протягом 720 календарних днів.

Чи є у нас якісь курси перекваліфікації? 4.31

Так. Є. Найближчі центри професійно-технічної освіти є у Львові та Рівному, є в Одесі, Полтаві, у Києві, звичайно. Вони працюють переважно дистанційно. Перелік професій не зазнав ніяких змін. Після проходження курсів люди отримують відповідні свідоцтва. У нас наразі ніяких курсів не проводиться, лише стажування на робочому місці.   

Внутрішньо-переміщені особи. Чи багато їх? Чи знаходять роботу? Чи стають на облік?  5.13

У зв’язку з військовими діями до нас масово звертаються внутрішньо-переміщені особи. Якщо людина має відповідні документи, вона може зареєструватися у Центрі зайнятості і ми їй підбираємо роботу. Наразі декілька осіб було працевлаштовано безпосередньо Службою зайнятості, частина знайшла роботу самостійно. Роботодавець, який приймає на роботу внутрішньо-переміщену особу, має право на отримання компенсації в розмірі мінімальної заробітної плати – 6500 гривень, незалежно від розміру зарплати працівника, але вона не може бути меншою за цю суму. Виплачується ця компенсація протягом двох місяців.

Чи багато людей стають на облік через «Дію»? 6.42

Так. Мешканці окупованих території дуже активно реєструються саме через «Дію». Ми відповідно перевіряємо документи. Якщо чогось не вистачає, телефонуємо і людина додатково надає їх. Зараз у нас перебуває на обліку 90 осіб, які зареєструвалися через додаток «Дія». Крім того, існує спрощена процедура взяття на облік, коли не обов’язково подавати документи, можна лише вказати свій номер телефону, код і паспортні дані. Фахівець зв’язується з цією людиною і вона може будь-яким шляхом: через вайбер, електронну пошту, вацап, телеграм надати документи. Таким чином також можна отримати статус безробітного і відповідно – допомогу. Маємо також для спілкування різні гугл-форми,  чат-боти, через які контактуємо з людьми і надаємо їм підтримку за місцем проживання. Скажімо, звернулася людина з Херсонської області і ми реєструємо її у Херсонському обласному центрі зайнятості.

Чи можуть підприємці, які втратили бізнес розраховувати на допомогу від держави? 8.26

Так, люди, які займалися підприємницькою діяльністю і скасували її офіційно через власні міркування, чи у зв’язку з відсутністю роботи, можуть у нас зареєструватися. Ми їм шукаємо роботу, пропонуємо вакансії за попередньою професією, за освітою. Але є нюанс. На початку травня вступив у дію закон, у якому змінено поняття «підходяща робота».

Тобто, з 24 лютого, на час дії воєнного стану в Україні, для безробітних, які перебувають у статусі понад 30 днів, а також для тих, хто не має спеціальності і вперше працевлаштовується, підходящою є робота, яка не потребує кваліфікації та професійної підготовки. Отже, протягом місяця ми підбираємо людині роботу, опираючись на її освіту і дослід. Якщо не вдалося її знайти, будь-яка робота вважається «підходящою». У випадку, якщо людина відмовляється, на неї накладаються санкції, тобто на певний період часу припиняються виплати.

Зараз багато підприємців до закінчення війни згорнули діяльність і розпустили працівників у вимушену відпустку за свій рахунок. Люди фактично не мають засобів для існування. Що їм робити? 9.49

Ми можемо надати консультацію. У нас є відділ рекрутингу і туди може звернутися людина, яка вимушено втратила роботу, але не звільнена. Їй потрібно заповнити анкету. У нас є багато вакансій, які не актуальні, але зареєстровані. Тобто, підприємець нам не подає звіт, а просто приходить у Центр зайнятості. Ми пишемо вимоги до кандидата  і людина, яка приходить у відділ рекрутингу, ознайомлюється з вакансіями, залишає номер телефону, анкету. Із бази вакансій ми можемо щось для неї підібрати.  

На статус безробітного такі особи не мають права, оскільки вважаються зайнятими, бо не є звільненими з роботи.

Що це за новація для безробітних – суспільно-корисні роботи? Чим вони відрізняються від громадських, до яких залучають тих, хто скоїв негрубе правопорушення і які призначаються згідно з рішенням суду? 10.48

Були 2 види громадських робіт. Перший – за рішенням суду, коли людина мала відпрацювати, наприклад, 15 діб чи місяць на благо держави. Це – не наш профіль, ми не займалися цим. І другий – громадські роботи, які організовують органи місцевого самоврядування. Це – розчищення русел річок, благоустрій територій, допомога літнім людям… загалом близько 25 пунктів, за якими ці роботи могли організовуватися. Фінансувалися такі роботи наполовину за наш рахунок, а наполовину – за кошти сільради чи міської територіальної громади, або повністю за кошти місцевої влади. Тепер суспільно-корисні роботи організовуються після розпорядження органів місцевого самоврядування. Визначаються об’єкти, види робіт. Якщо таке розпорядження є, воно надсилається до нас і ми працюємо з людьми для забезпечення виконання суспільно-корисних робіт.

Шмигаль пообіцяв, що українцям надаватимуться гранти для розвитку бізнесу. Чи  в Закарпатті є шанс отримати такий грант? 12.09

Якщо з’являється подібна інформація, ми її доводимо до безробітних. Утім у нас було призупинено проведення семінарів, тренінгів. Із 1 липня знову починаємо збирати людей і розповідати їм, які є гранти, у яких розмірах і на який вид діяльності. Поки що ці гранти лише в інформаційному просторі. Що нам відомо, усе публікуємо на сайті Центру зайнятості та в соцмережах.

ЗакарпатПост