«Червоної кнопки не існує». Експерт пояснила, що знаходиться в «ядерній валізці»

Дослідниця центру російських та євразійських студій Гарвардського університету, експертка з питань ядерної безпеки Мар’яна Буджерін в інтерв’ю Радіо НВ пояснила, що знаходиться в ядерній валізці, яку носять за лідерами держав, що мають ядерну зброю.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

“Це фактично система, через яку головнокомандувач, президент, може зв’язатися зі своїми силами, штабом сил цього ядерного стримування”, – сказала вона.

«Якщо дійсно є ось удар, ракета, скажімо, що летить у напрямку цієї самої Росії, тоді президент має певні коди, які він може ввести в цю систему для того, щоб вона активізувалася. У нього тепер є прямий зв’язок зі штабом цих стратегічних сил, відповідно цей штаб має зв’язок аж до всіх цих частин, людей, командних пунктів, що керують цими ракетами. І через систему кодів надається фактично авторизація запуску ракети. Але ця система дійсно багатоступенева і складна. Ось, скажімо, тієї ж червоної кнопки її не існує», — пояснила експерт.

За її словами, президент може ухвалити рішення і запустити ядерний удар у відповідь за час від 15 хвилин до півгодини.

ЗакарпатПост