Манія величі і хвора уява. Перед тим, як побачити путіна, люди змушені проходити двотижневий карантин

Ні вторгнення в Україну, ні чотири щеплення проти коронавірусу, ні ослаблення пандемії не скасували карантину для тих, хто контактує з Володимиром Путіним. Регулярно в ізоляції сидять пілоти та медики. Для доступу до “чистої зони” сотні людей чотири рази здають ПЛР-тести і двічі перевіряють антитіла до коронавірусу. Беруть і додаткові аналізи – на грип, стафілокок та глисти. Бі-бі-сі розповідає, як охороняють здоров’я російського президента, як влаштована система тестування в карантині і скільки мільярдів рублів це обходиться російському бюджету.

дай оголошення в газету РОБОТА ГРОШІ • тел. 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • тел. 067 666 90 90

“Коли дійшла черга до мене, ми з ним [Путіним] привіталися. Я передав йому привітання від ветеранів та керівництва нашої республіки. Він усміхнувся і потис мені руку. Президент залишив про себе незабутнє враження”, – так описує зустріч з Володимиром Путіним генерал Ахат Юлашев із Казані, пише ВВС

Юлашев тиснув руку російському президенту на параді на Червоній площі 9 травня 2022 року – у розпал війни Росії з Україною. Заради цієї зустрічі 94-річний чоловік провів два тижні на карантині .

До Москви генерал – ветеран не Великої Вітчизняної, а афганської війни – приїхав 23 квітня. Зустріли його “з усіма почестями та поселили у розкішному московському готелі”, розповідав він після повернення місцевим ЗМІ, не приховуючи, що “перебував на повному забезпеченні на карантині”.

Бі-Бі-Сі не вдалося зв’язатися з Юлашевим.

Генерал Юлашев був одним із приблизно 400 осіб, які перебували з 24 по 9 травня на карантині в Москві заради того, щоб потиснути руку або просто наблизитися до Володимира Путіна.

Щоправда, жили вони, зважаючи на все, непогано: карантин проходив у двох готелях у центрі столиці – п’ятизірковому “Золотому кільці” та чотиризірковому “Президент-готелі”.

Рік тому Бі-бі-сі вже писала про безпрецедентний карантин для всіх, хто обслуговував Володимира Путіна або близько контактував із ним. З того часу російський президент отримав аж чотири дози вакцини від коронавірусу і розпочав війну з Україною, але ні вакцинація, ні надзвичайна ситуація принципово не змінили ситуацію: він став частіше переїжджати з резиденції до резиденції, а весь обслуговуючий персонал і всі, хто контактує з ним, продовжують сидіти. у карантині, але тепер у різних точках Росії.

Parad

За відкритими даними, кремлівські структури витратили на це близько 1,5 млрд. рублів, ще не менше 1,7 млрд. обсерватори отримали у вигляді субсидій.

“Такі заходи безпрецедентні, але щодо них неможливо зробити висновок про те, чи є у президента проблеми зі здоров’ям, скоріше, це перестраховка або “зоряна хвороба”, – сказав ізраїльський анестезіолог Михайло Фремдерман, який до 2014 року працював у Росії. .

Костянтин Балонов, завідувач відділу у відділенні анестезіології та реанімації у клініці Tufts Medical Center у США та особисто лікував важких пацієнтів з коронавірусом на апаратах ШВЛ, вважає, що подібні карантинні заходи так само ірраціональні, як і патологічна ненависть до “нескорених” Олексія Навального або телеканалу “Дощ” (включений до РФ до реєстру ЗМІ-“іноземних агентів”).

Він вважає, що медики у Кремлі просто бояться можливих репресій і перестраховуються: “Сидіти в карантині та здавати численні аналізи – з медичного погляду це параноя чи реальний страх. “Справа лікарів” може дуже швидко стати новою реальністю”.

Російська служба Бі-бі-сі з’ясувала подробиці того, як під час війни і пандемії, що йде на спад, бережуть здоров’я президента і як це робили до широкого поширення коронавірусу – за останні роки ні на один великий форум Путін не приїжджав без штату лікарів.

Обсервація для рукостискання із президентом

99-річний полковник Микола Козлов із підмосковного Корольова у 1945 році брав Берлін і розписався на стінах Рейхстагу. Його щороку запрошують на парад.

“З радістю дізнався, що цими днями він проходить спеціальний двотижневий карантин у санаторії – перебуває в режимі ізоляції від будь-яких контактів, щоб нічого не завадило самопочуттю тих, хто буде поряд з ним на трибуні, на Червоній площі”, – писав у квітні депутат . Мособлдуми Сергій Керселян.

Поруч із Козловим у першому ряді центральної трибуни були президент та міністр оборони. “Через одну людину – Шойгу, а через дві, на мою думку, – Путін, – згадує ветеран у розмові з Бі-бі-сі. – Ми з ним [Путіним] коротко обмінялися привітаннями, запитали про здоров’я”. Обмінялися вони і рукостисканням: “Привітав, пройшов, побажав усім [здоров’я]”.

У карантині він не бачить нічого незвичайного: так було і минулого року, і перед зустріччю з Путіним 22 червня .

Parad

У підмосковному військовому санаторії, за його словами, цього року було лише п’ять ветеранів Великої Вітчизняної війни, кожен із супроводжуючим. “Два тижні відпочивали, гуляли лісом, харчування нормальне. Звідти відразу потім поїхали на парад”, – згадує він. Козлов сидів на карантині разом із донькою, але на трибуні поряд із батьком вона не була.

Загалом на трибуни Червоної площі запросили 590 ветеранів Великої Вітчизняної війни. Їх зустрічали та супроводжували волонтери, відібрані за конкурсом. У карантині сиділи далеко не всі – з регіонів ветерани та волонтери здебільшого приїжджали до Москви 7 чи 8 травня.

Ситуація була іншою для таких ветеранів, як Юлашев та Козлов: вони отримали квиток на центральну трибуну , де місця розподіляла адміністрація президента з ветеранськими організаціями та міністерством оборони. Ті, хто перебував у першому ряду, тиснули руку Путіну.

Скільки людей перебували перед парадом на кремлівському карантині, влада не повідомляла.

Однак із реєстру держконтрактів можна зробити деякі підрахунки

Окрім рукостискань із гостями центральної трибуни, у Путіна 9 травня були й інші тісні контакти. Він поклав квіти до пам’ятника Невідомому солдатові та пройшов у колоні акції “Безсмертний полк”.

У покладанні вінків після параду разом з Путіним брали участь Микола Козлов та інші ветерани, що пройшли карантин. Після цього вони вирушили на прийом до Великого Кремлівського палацу. Там Путін сидів уже віддалік, “трошки в торці” зали. І все було “швидко-коротко”: “Привітався, привітав, підняв чарку за всіх. Випили, потім він пішов, а бенкет продовжувався”, – розповів Бі-бі-сі Козлов.

З ним за 25-м столом опинився підмосковний губернатор Андрій Воробйов. Чиновник та інші перші особи, судячи з їхнього попереднього порядку, у карантині не були. Можливо тому президент тримав дистанцію.

У минулі роки Путін після параду публічно особисто вітав ветеранів у Кремлі та піднімав тост. З початку пандемії ця традиція перервалася, наприкінці квітня прес-служба Кремля повідомила РІА «Новости», що прийому не буде

За даними сайту держзакупівель, на 9 травня все ж таки було заплановано урочистий прийом від імені Путіна. 5 травня УДП замовило 500 бланків запрошень, 450 книжок з меню та програмою концерту та 70 покажчиків столів. За стандартами забезпечення “санітарно-епідеміологічного благополуччя” президента цій події, для тісного спілкування з гостями, теж мав передувати карантин.

З карантину в “чисту зону”

Люди, які оточують Путіна, не просто сидять на карантині, але ще й здають різні аналізи. Ці лабораторні дослідження “в санітарно-епідеміологічних” цілях також закуповує Управління справами президента.

Деякі контракти розкривають складну процедуру допуску перед початком роботи в “чистій зоні”. Правила з’явилися в 2021 році.

Щоб взагалі потрапити до карантину , потрібно за дві доби здати аналіз крові на антитіла до коронавірусу. Перебуваючи на карантині, доведеться протягом 12 діб чотири рази здати ПЛР, а на дванадцятий день – знову кров на антитіла.

Якщо у людини не виявлялися антитіла IGM, які свідчать про те, що вона хворіє, то вона після 14 днів ізоляції отримувала допуск “у чисту зону” – тобто до президента.

Тести

Пізніше у контракт додали умову, що на запит УДП у людей у ​​карантині можуть брати біоматеріал та інші аналізи. Це сталося вже після вакцинації Путіна.

З початку пандемії Управління справами президента та його структури замовили кремлівським поліклінікам у Москві аналізи співробітників та інших осіб, у тому числі за “карантинними” контрактами, на суму близько 200 млн рублів.

За заявками УДП аналізи з 2021 року здали близько 1500 осіб – у деяких брали мазки не лише на коронавірус, але також на ГРВІ, грип та стафілокок та кров на біомаркери. Кал вони теж здавали – але не на коронавірус, а на яйця гельмінтів.

Про те, що наближені до президента чиновники мають здавати кал, повідомляв у лютому 2022 року з посиланням на анонімні джерела телеграм-канал Baza, який стверджував, що чиновникам доводилося здавати ці аналізи кілька разів на тиждень.

При цьому, наприклад, для співробітників комбінату харчування “Кремлівський”, які годують не президента і працюють не в Кремлі, а в будинках Адміністрації президента на Старій площі в Москві, Держдуми, Ради Федерації, Будинку уряду та Верховного суду, виявилося достатньо лише мазків для ПЛР-тесту.

Літній загін “Росія” УДП, чиї екіпажі літають з Путіним, витратив на аналізи найбільше – 125 млн рублів. З червня 2021 року льотчики та стюардеси стали здавати не лише ПЛР, а й усі види досліджень на COVID-19. Щомісяця вони складали до 2 тисяч термінових ПЛР-тестів та до 600 тестів на антитіла. А також – півсотні аналізів крові на біомаркери та 100-200 аналізів калу для виявлення коронавірусу.

Covid Tests

Та сама схема працює і зараз. Лише за травень 2022 року льотний загін сплатив 1376 мазків та 98 проб калу на коронавірус, а також 447 аналізів крові на антитіла та 32 – на біомаркери. При цьому вони продовжують сидіти на карантині в підмосковних та інших санаторіях.

“Медичного аспекту в дослідженні калу на коронавірус немає. Це спроба продублювати з метою перестрахування звичайний тест, оскільки будь-який мазок може виявитися неінформативним”, – сказав Бі-бі-сі російський лікар-інфекціоніст, який лікував ковидних хворих у “червоній зоні”. Він попросив про анонімність, оскільки не уповноважений коментувати цю тему. Випадки зараження коронавірусом фекально-оральним шляхом йому не відомі, про це говорили й інші експерти.

Тести на інші інфекції та різке скорочення контактів, за словами того ж співрозмовника Бі-бі-сі, іноді застосовують для тяжких хворих – наприклад, перед операціями в онкогематології, щоб унеможливити будь-які побічні ефекти. Але час таких заходів обмежений, вони не продовжуються роками, і зазвичай людина не живе у стерильних умовах. “Не всі дії чиновників виправдані з точки зору науки, багато хто хоче сподобатися начальству, показати що вони всі продумали”, – каже лікар.

Телеграм-канал Baza писав, що багато кремлівських працівників змушені проводити майже весь рік на карантині, і деякі співробітники Адміністрації президента та ФСТ “відсиділи” у 2021 році в одномісних номерах понад 150 днів – через що у персоналу почали виникати проблеми у сім’ях.

Контракти на карантинне проживання таких осіб зазвичай засекречені. Але держзакупівлі показують картину, аналогічну до льотчиків.

Карантин для них у десятці кремлівських санаторіїв поруч із резиденціями президента в Підмосков’ї, Сочі та на Валдаї з початку пандемії у 2020 році вже обійшовся у понад 1,2 млрд рублів, а сума всіх контрактів наближається до 2 млрд. Деякі з цих санаторіїв повністю перетворені на обсерватори та закриті для відпочиваючих.

При цьому лише в 2020 році вони отримали від УДП субсидії в рамках антиковідних заходів на загальну суму близько 1,7 млрд. рублів. У 2021 році влада реєстр нових субсидій засекретила.

Випередити Путіна

У березні 2021 року Путін, за словами його прес-секретаря Дмитра Пєскова, щепився від коронавірусу вперше. У факті вакцинації президента багато хто сумнівався: її не показали по телевізору і не назвали навіть вакцину, яку вкололи главі російської держави. Лише пізніше стало відомо, що йшлося про “Супутник”.

Судячи з держзакупівель, після щеплення Путін почав активно пересуватися країною – на свята, форуми та від резиденції до резиденції, де приймав глав інших держав.

Однак щеплення не завадило карантину: перед кожною зустріччю штат співробітників, які, мабуть, готували зустрічі і близько контактували з Путіним, а також медики сиділи в карантині, з’ясувала Бі-бі-сі на основі даних держзакупівель.https://flo.uri.sh/visualisation/10494935/embed?auto=1

Медичний десант на Валдай

“Недалеко від старовинного російського міста Валдай, на півострові, підперезаному найчистішим озером Вечеря, височить лісистий пагорб, з незапам’ятних часів званий в народі “Русалочою горою”. Місце славиться красою і силою, сусідством із стародавнім Іверським чоловічим монастирем і місцезнаходженням РФ”, – так рекламує себе на своєму сайті будинок відпочинку “Валдай” у Новгородській області.

Про те, що поряд знаходиться резиденція Володимира Путіна, сайт замовчує. Але бажаючих відпочити під “Русалою горою” попереджає: “Шановні гості, інформуємо вас про закриття “Будинок відпочинку “Валдай” для прийому гостей з 6 листопада 2020 року на невизначений час”.

З самого початку пандемії туди командує своїх медиків Центральна клінічна лікарня (ЦКЛ) Управління справами президента, де лікується Володимир Путін. Судячи з оплачених рахунків, там майже завжди знаходиться від одного до чотирьох медиків, для яких орендують у закритому будинку відпочинку номери та окремі котеджі.

Лікарі почали супроводжувати Путіна на Валдай із 2020 року. Протягом року лікарня шість разів відправляла від одного до чотирьох своїх співробітників (найчастіше вони їздили вдвох) у відрядження терміном від 10 до 15 днів. Жили вони в окремих котеджах за тією ж ціною 5500 рублів на добу. За рік лікарня витратила на їхнє проживання 847 тис. рублів.

2021 року поїздки почастішали, при цьому лікарі приїжджали на термін від одного до 26 днів. Лікарня орендувала для них котеджі 18 разів на суму 1,193 млн руб.

Прийом на Валдаї

2022 року лікарі приїжджали до Путіна на Валдай вже як мінімум дев’ять разів – з 1 січня по 15 квітня там щодня перебували один-два співробітники кремлівської лікарні.

Максимальний термін відрядження одного медика тривав 34 дні. На даний момент лікарня сплатила оренду котеджів на Валдаї до середини квітня, заплативши 841 тис. руб.

У квітні видання “Проект” (російська влада його заборонила) опублікувало розслідування, припустивши за його підсумками, що Путін має серйозні проблеми зі здоров’ям. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков це заперечував.

“Проект” на підставі даних держзакупівель розповів, що з 2016 до 2020 року Путіна у численних поїздках до Сочі, де знаходиться одна з президентських резиденцій, супроводжувала бригада лікарів. Найчастіше з ним літали два отоларингологи та хірург – фахівець з раку щитовидної залози.

Відрядження кремлівських лікарів у Сочі продовжуються досі – новий контракт на їхнє проживання у санаторії “Русь” укладено днями.

У період пандемії та у військовому 2022 році столичні медики ЦКЛ, як з’ясувала Бі-бі-сі, стали сидіти в карантині в Москві – у тому числі перед важливими подіями та рідкісними публічними заходами Володимира Путіна

Наприклад, незадовго до нападу Росії на Україну, у лютому, ЦКЛ сплатила для своїх співробітників 20 номерів у московському готелі “Арбат” (підпорядковується “Президент-готелю” Управління справами президента). 20 московських медиків переселилися до готелю 2 лютого. З них 16 осіб жили там 15 днів, троє – на два дні менше, один – лише тиждень.

Medics

Іноді лікарня заселяла до чотиризіркового “Президент-готелю” лише одного лікаря – на термін 2, 9 та 14 діб. Чим відрізнявся цей фахівець від решти колег, невідомо, чи його ім’я в опублікованих на сайті держзакупівель документах приховано.

Загалом на проживання лікарів у цих двох готелях лікарня витратила з 2020 року близько 17 млн. рублів.

За умовами контрактів тестування на коронавірус та триразове харчування своїм співробітникам ЦКЛ найчастіше забезпечувала сама. Можливо медиків возили на роботу і назад, а готель служив для них обсерватором.

Консиліуми для форумів

Навіть у пандемію є один вид публічних заходів, який Путін рідко пропускає – це різні форуми. Для нього це можливість донести до бізнесу та інвесторів свою точку зору.

У військовому 2022 році, наприклад, на Петербурзькому міжнародному економічному форумі він довго міркував перед російськими бізнесменами та рідкісними іноземними гостями про те, як санкції та рішення європейської та американської влади призвели до західного світу у найважчу кризу.

Путіна, ще задовго до пандемії, на всі форуми супроводжували бригади лікарів, зокрема інфекціоністи та спеціалісти різного профілю, з’ясувала Бі-бі-сі на основі даних держзакупівель.

Особливо показовим є Східний економічний форум, який проходить у Владивостоці. Туди через усю країну вирушають медики ЦКЛ – вони прилітають за тиждень до прибуття Путіна і покидають Владивосток після його повернення до Москви.

У 2021 році Путін прибув до Владивостока 1 вересня, проводив робочі зустрічі, а 3 вересня брав участь у пленарному засіданні ВЕФ на території кампусу Далекосхідного університету на російському острові.

Східний форум

За тиждень до прибуття президента лікарі ЦКЛ оселилися в люксі готелю “Асторія” у Владивостоці (606 тисяч рублів) та в університетському готелі на острові Російський (45 тисяч рублів), де і проходить форум.

У 2019 році на острові Російський під час ВЕФ жили заступник головного лікаря ЦКЛ Борис Горшенін (мабуть, як адміністратор групи) та ще сім медиків (315,5 тисяч рублів).

Потужні бригади фахівців ЦКЛ супроводжували Путіна на Арктичний форум. У 2017 році він проходив у Архангельську. Президент виступав там 30 березня.

З 27 по 31 березня в гуртожитку Північного арктичного університету жили кардіолог Сергій Ванієв, головний інфекціоніст Управління справами президента Георгій Сапронов (пандемії тоді ще не було), професор-невролог Володимир Шмирьов та отоларинголог-фоніатр Наталія Чучуєва, фахівець з лікування порушень голосу та інших ЛОР-органів.

До складу бригади також входили два терапевти – Юрій Лукін та Володимир Шпинчевський, а також старша медсестра Ірина Арсєєва, фельдшер відділення швидкої допомоги ЦКЛ Олег Альошин та ще деякі медики.

У 2019 році Арктичний форум проходив у Петербурзі у квітні. Борис Горшенін прибув туди за тиждень до приїзду Путіна до Петербурга. За два дні до президентського візиту до нього приєдналися начальник неврологічного центру Сергій Архіпов, все той же отоларинголог-фоніатр Наталія Чучуєва, інфекціоніст Андрій Девяткін, головний пульмонолог Управління справами президента Світлана Євдокимова, головний кардіолог УДП Микита Ломакін та ще один співробітник лікарні.

Через два місяці Путін повернувся до Петербурга, щоб 7 червня виступити на ПМЕФ. З 3 по 9 червня у Петербурзі знову чергував Борис Горшенін. ЦКЛ заплатило за його готельний номер 369,9 тисячі рублів.

Covid Tests

Відкритих даних про оренду готелю для підлеглих на сайті держзакупівель немає. Але президентські лікарі у Петербурзі могли використати інфраструктуру резиденції Путіна – Костянтинівського палацу. Крім того, в Петербурзі є свої кремлівські лікарі – вони працюють у консультативно-діагностичному центрі керуючого справами президента.

2017 року президент був у Петербурзі під час ПМЕФ з 1 по 3 червня. З 31 травня по 3 червня у місті знаходилися все той же терапевт Володимир Шпинчевський, лікар швидкої допомоги Костянтин Послухавши та дві медсестри. Готель обійшовся ЦКЛ у 33 тисячі рублів.

Порівнюючи ці дані, можна зробити висновок, що бригади лікарів Путіна іноді чергували в місцях перебування президента “за протоколом”, а під час деяких його візитів серйозно побоювалися за здоров’я Путіна та посилювали склад.

Даних про те, хто з лікарів чергував на ПМЕФ у червні цього року, поки що немає – контракти на оренду житла для відряджених співробітників структури Управління справами президента публікують заднім числом.

Лікар Михайло Фремдерман із ізраїльської TLV Medical Center, якого Бі-бі-сі попросила оцінити заходи з охорони здоров’я російського президента, каже, що, наприклад, в Ізраїлі карантинні заходи однакові для громадян, включаючи прем’єра, а під час виборів, які відбуваються зараз на На тлі підвищення захворюваності на коронавірус, всі політики пішли спілкуватися в народ.

За його словами, главу уряду супроводжували фахівці-медики, яким він довіряє, але це стосувалося далеких закордонних поїздок.

У США навіть для хворих на коронавірус передбачено 5-денний карантин, після чого за відсутності температури можна виходити на роботу, але протягом наступних 5 днів не знімати маску, розповів Бі-бі-сі Костянтин Балонов зі США. На думку лікаря, карантин для профілактики зараження, особливо після вакцинації не потрібен, достатньо вдягнути маску. Він також ніколи не чув про те, щоб для цього в Америці хтось здавав кал на COVID-19 та інші аналізи, крім ПЛР або “швидких” антиген-тестів. Більшість біомаркерів, зазначених у контрактах на дослідження, не є специфічними для коронавірусу і можуть бути підвищеними при багатьох інфекційних та запальних процесах, навіть при артриті.

У персоналу Білого Дому США та журналістів у ньому акредитованих карантин немає, підтвердило Балонову, за його словами, джерело, знайоме з протоколами Білого дому. Перед прес-конференціями під час пандемії робили антиген-тести, а під час конференцій журналісти перебували у масках. На той момент це були стандартні правила знаходження у громадських місцях. При цьому в поїздках президента США супроводжує сімейний лікар, який має повну інформацію про його здоров’я на випадок необхідності та може координувати допомогу на місці.

За словами доктора Балонова, підвищені заходи безпеки можуть застосовуватися для пацієнтів зі зниженим імунітетом, наприклад, через хіміотерапію. Але й у цьому випадку карантин та численні аналізи явно надмірна міра. До того ж Путін, на відео не справляє враження тяжко хворої людини з імуносупресією, каже лікар.

Михайло Фремдерман перерахував кілька гіпотез щодо “кремлівського карантину”. Можливо, це просто розпил бюджетних грошей і результат старанності його підлеглих, вважає він.

Є, за словами лікаря, і інший варіант: “З деякою часткою ймовірності це може говорити про недовірливість і фобії Путіна, наприклад, побоювання біологічної зброї. Він же говорив про біологічні лабораторії США в Україні. А інформацію про необхідність тих чи інших аналізів чи карантину , швидше за все, отримує з папок, які йому приносять.

ЗакарпатПост