Закарпатець Максим Адаменко виготовляє перископи для ЗСУ з пластикових труб

Близько 300 перископів із пластикових труб виготовили волонтери в Мукачеві для Збройних Сил України. Ініціатором такої ідеї є екскурсовод, волонтер Максим Адаменко.

дай оголошення в газету ЗАКАРПАТСЬКІ ОГОЛОШЕННЯ • тел. 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • тел. 067 666 90 90

Як чоловік розповів Суспільному, кожен виріб перевіряють на міцність і тоді відправляють військовим.

Разом з волонтерами перископи роблять близько двох місяців. За цей час отримали позитивні відгуки від ЗСУ, тому готують нову партію, — каже Максим.

Пластикові труби та дзеркала для перископів Максиму Адаменку нарізають майстри. Далі їх передають у штаб, де волонтери виготовляють перископ. Починають зі шліфування труб. Волонтер Петро Паровінчак розповідає: “Я обробляю цей кут, шліфую тобто, щоб можна було нормально наклеїти скло”.

Далі ці труби передають іншій людині. “Мені довірили склеювати скло до труби. Приходжу сюди допомагати з першого дня, відколи я побачила оголошення, що потрібна допомога. Вирішила прийти, тому що у нас війна і кожна допомога потрібна”, — каже волонтерка Маріанна Плеша.

Після цього, трубу скріплюють клейкою стрічкою. Волонтерка Вікторія Фуяриш пояснює: “Ми фіксуємо скло, тобто Маріанна його клеїть, а для того, щоб воно не відклеїлося десь в той момент, коли не потрібно, ми його ще фіксуємо стрічкою”. Волонтерка Вікторія Гудак каже: “Ми вдягаємо скельце для того, щоб коли воно впаде, то щоб не розбилося. Під скельце ставимо подушечку і запаковуємо. Як маленьку дитину, запаковуємо в скотч”.

Для того, аби захистити дзеркало у трубі, волонтери роблять спеціальні подушки з будівельної ізоляції. Волонтерка Світлана Костенко показує: “Я роблю викрійку для матеріалу, який буде обгортати коліно, щоб його не пошкоджували. Я тільки обводжу маркером під трафаретом, маю підготовлені шматки ізоляції, далі дівчата нарізають за викрійкою”.

Олена Ціва волонтерка розповідає, що вони вирізають ізоляційний матеріал, який буде накладатися на коліно перископа для того, щоб оберігати дзеркало від пошкоджень. Потім дві такі труби з’єднують третьою — прямою.

Максим Адаменко волонтер пояснює: “Тепер, щоб легше насаджувалося, я кінець змочую водою, бо тут гумка і треба тертя зменшити. Далі вирівнюємо кут. Потім на місцях, де закінчується клейка стрічка, я укріплюю стяжкою від розмотування під сонцем, чи температурою. Кінчики обрізаються і перископ готовий до фарбування”.

Максим Адаменко разом з волонтерами перископи виготовляє близько двох місяців. Каже: вирішив це робити, коли спілкувався з військовим, котрий повертався на фронт і потребував професійного перископа.

“Але його не було в наявності в продажі. Я замовив кілька надрукованих на принтері перископів. Отримав 5 штук, але прийшов пошкоджений друкований кутник, і дзеркало кріпилося зверху стяжками. Я думаю, що буде, якщо він впаде, й дзеркало може розбитися. Але я передав цьому чоловікові цей перископ, він був дуже задоволений і надіслав мені фото, як він обмотав перископ тканиною, щоб укріпити дзеркала. Все це з’єднувалося водопровідною трубою. Я подумав, що є такі кутники, які можна зрізати й буде овальний отвір. Так я кілька днів шукав майстра, котрий мені це зробить. Знайшов. Він мені робить овальні дзеркала, які ідеально підходять на той отвір”, — розповів Максим Адаменко.

Так волонтери почали робити перископи з пластикових труб. Долучитися до роботи можуть всі охочі, — каже Максим Адаменко. Матеріали з собою приносити не треба. “Військовим ці перископи ми віддаємо безкоштовно, а матеріали закуповуємо за гроші, які пожертвували охочі. Ми купуємо готові вироби заводської якості — це труби, кутники, стяжки, утеплювач, армований скотч. Майстер мені обрізає, як потрібно, інший майстер робить дзеркала. Не потрібно вкладати гроші в дороге обладнання, а масштаби виробництва залежать від кількості рук. Також такий виріб можна легко відремонтувати”, — каже волонтер.

За словами Максима Адаменка, собівартість одного перископа — 100 гривень.

ЗакарпатПост