росармія мародерів крала унітази ще під час Другої світової. ВІДЕО

Наша сьогоднішня розмова про головний скарб, на який полює росармія – унітаз. Чим же так подобається нашим непроханим гостям туалет? Чому вони забирають у нас те, що на що інша нормальна людина взагалі не звертає увагу? Невже вбиральня має для росіян таке важливе значення?

• Підпишись на ЗакарпатПост в Інстаграм @zakarpatpost

Про це ми зараз і поговоримо. Але перед тим підпишіться на канал, аби не пропустити нові відео.

Коли з’явилися унітази

Аби глибше зрозуміти проблему, поговоримо спочатку про появу унітазів у світі.

Історичні дослідження показали, що перші туалети з використанням води з’явилися в долині Інду п’ять тисяч років тому. Інші ж історики стверджують, що вперше примітивні туалети з’явилися 12 тисяч років тому. А деякі з них вважають, що прообраз унітазу з’явився спочатку в Месопотамії.

Також є версія про перші туалети у 2500 роках до нашої ери на території сучасного Пакистану. Тоді туалетами були обладнані навіть будинки небагатих городян, а нечистоти стікали підземною зливною системою у відстійники і виводилися за межі міста.

Перший унітаз, схожий на той, яким ми користуємося зараз,  винайшов у 1596 році англієць Джон Харрінгтон. В його конструкції був встановлений спеціальний клапан, що спускав воду, щоб змити екскременти з чаші. Такий нічний горщик не треба було виносити кожен раз після використання. Він дав йому назву «Аякс». Така установка була зроблена в покоях Єлизавети I. Але в той час палаци ще не були забезпечені каналізацією, тому під цим унітазом був споруджений спеціальний накопичувальний резервуар. Утім у широкому доступі змивні унітази з’явилися аж через два століття. У 1883 році інший англієць Томас Тівфорд першим запатентував унітаз у вигляді керамічної раковини та зливного клапану. Саме він назвав унітаз унітазом, і, що цікаво, із латині це слово означає «єдність». Звісно історія виробу на цьому не закінчилась, бо навіть сьогодні унітази постійно модифікуються.

Чому унітаз?

Виявляється, унітази у росії крали іще і під час другої світової війни…. Тоді звільняючи від німців польські та австрійські міста, сталінські солдати насамперед виламували у покинутих будинках унітази. Тоді, щоправда, бійці не мали жодного уявлення про призначення цих штук, їх вважали ”дивними вазами” та елементами сервірування столу.

Але  радянські мародери крали унітази під час Другої світової і в Україні. Ось що пише про це український письменник Юрій Винничук.

Під час совєтської окупації Львова мешканці побачили багато чого несподіваного. Наприклад, совєтського офіцера, який траґав на плечах унітаз. Це була неабияка дивовижа, яку пізніше згадали у своїх мемуарах кілька колишніх львів’ян. Бо унітаз на плечах польського офіцера – видовище просто неймовірне, бо польські офіцери мали вищу освіту, часто походили з інтелігентних родин. Совєтські офіцери походили з люмпену. Тому й поводилися як люмпен, а часто навіть як орангутанги: коли не розуміли призначення певної речі, то її трощили. А ще вони були лохами.

Цікаво, що в російському ж фільмі  «Октябрь»,  є дуже символічний епізод: матрос розбиває імператорський унітаз, який він вважав символом дворянства, а отже ворожим винаходом.  Але хоча унітази для окупантів є такими ворожими, усе ж вони не цураються їх красти, і ця традиція у них, як бачимо, дуже давня.

Гадити абиде

Загалом ходити до цивілізованої вбиральні солдати росармії, привезені навійну в Україну із найбільш депресивних регіонів, не звикли.

І це підтверджують відеосвідчення жителів Чернігівської області, які пережили окупацію рашистів, завірусилося в мережі.

Жінки розповідають: окупанти не знали, що таке унітаз і як ним користуватися. Так, у селі Ягідному вони на унітаз ставили мисочку і так справляли свої треби.

А ось що розповідає про пережите старенька бабуся:

“Вони унітази забирали. Унітази! Заходить у хату – і каже: “А що це таке?”. А йому хтось каже: “Унітаз”. “А що це таке?”… Питає, нащо воно. Йому кажуть, що ми в туалет ходимо. “Як? У комнаті – в туалет?”. То це забрав, може, поставить у кімнаті – і будуть ходить”.

Село Гребениківка на Сумщині розташувалося за 35 кілометрів від кордону з Росією. Окупанти зайшли сюди у перший же день повномасштабної війни і розставили свою техніку поміж будинками місцевих. Місцевий священник отець Роман також розповів про дивну поведінку окупантів.

Вони вперше в селі побачили асфальт і що у кожній сільській хатині є вода та туалет. Хлопці розказували мені, що вони снігом підтиралися. Буряти тут були, у одного чоловіка вони поставили на городі техніку та почали навкруги гадити. Чоловік каже: «Якщо не хочете в хату заходити, ось вам туалет надворі стоїть — такий, до якого ви звикли ходити». Але буряти все одно ходили всюди навкруги. Як у жартах, чесне слово.

Тож добування унітазів в Україні стало вже однією з цілей загарбників. Але ж погодьтеся, порівняно із вкраденою собачою будкою, унітази – це таки розкіш.

ЗакарпатПост