Буряти відмовляються воювати в Україні. Їх утримують у СІЗО на окупованих територіях

Вони починають розуміти, що вижити їм тут навряд чи вдасться і бояться за своє життя.

• Підпишись на ЗакарпатПост в Інстаграм @zakarpatpost

Про це повідомляє сайт Медіазона.

Сім контрактників із військової частини у Бурятії, які написали рапорти про відмову воювати в Україні, розповіли про погрози з боку командування. Аудіозапис із їхніми коментарями «Медіазоні» передала президентка фонду «Вільна Бурятія» Олександра Гармажапова.

На початку запису військові свої імена називають Ілля Камінський, Алдар Диликов, Володимир Мальков, Андрій Мартинов, Сергій Арсенов, Віктор Дурних та Микола Васильєв — усі вони проходили службу у військовій частині №32364 у Бурятії, а після кількох місяців війни написали рапорти про відмови від участі у ній.

«Ми всі написали рапорти, командування відреагувало негативно. Тобто розпочалися погрози з боку командування. <…> Погрожували на рапорти, казали, що до ППД (пункт постійної дислокації — МОЗ) ніхто не потрапить, приїжджав начальник військово-слідчого відділу Дніпропетровської та Херсонської області. Казали, що створили штурм-загін під Луганськом, і після СІЗО-1 відправляють усіх туди», — розповідає один із військових.

За його словами, групами від 8 до 10 осіб військовослужбовців везуть у військову комендатуру, де тримають 3-4 дні замкненими у гаражі з одноразовим харчуванням, а потім відправляють до СІЗО під Луганськом, зроблене на базі реабілітаційного центру. Контрактник також зазначив, що наказ про відправку військових до СІЗО віддавав замкомандувача з військово-політичної роботи, а начальник військово-слідчого відділу змушував відмовників писати пояснювальні та заяви про готовність воювати далі.

ЗакарпатПост