Ембарго на золото, обмеження торгівлі, оборонний сектор: що увійде до сьомого пакета санкцій проти росії

Європейська рада затвердила сьомий пакет антиросійських санкцій. Зокрема, до нього увійде ембарго на імпорт російського золота та розширення заборони на товари, що можуть використовуватись в оборонній та безпековій сферах. Водночас заходи передбачають послаблення у деяких галузях, зокрема авіаційній.

• Підпишись на ЗакарпатПост в Інстаграм @zakarpatpost

Про це 21 липня повідомляється на сайті Європейської Ради, пише Суспільне

“Сьогодні ми робимо ще один важливий крок, щоб обмежити здатність Росії продовжувати та фінансувати свою агресивну війну проти України. Ми фактично забороняємо найважливіший експорт Росії після енергоресурсів – російське золото”, — зазначив високий представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Окрім того, країни ЄС домовились об’єднати зусилля для запобігання дефіциту паливна та продовольчій кризі.

“Ми також продовжуємо пільги щодо операцій з сільськогосподарською продукцією та передачею нафти до третіх країн. Тому що ЄС робить все можливе, щоб ми могли подолати глобальну продовольчу кризу, що насувається. Росія має припинити бомбардувати поля та елеватори України та перестати блокувати чорноморські порти”, — зазначив посадовець.

Відтак погоджений сьомий санкційний пакет запроваджує нову заборону на пряму чи опосередковану купівлюімпорт або передачу золота, якщо воно походить з Росії і було експортовано з Росії до ЄС чи будь-якої третьої країни після цього. Ця заборона також поширюється й на ювелірні вироби.

Також пакет розширює список контрольованих товарів, які можуть сприяти військовому та технологічному вдосконаленню Росії або розвитку її сектору оборони та безпеки, тим самим посилюючи експортний контроль щодо продукції подвійного призначення та передових технологій.

Крім того, нові заходи поширюють наявну заборону на доступ до портів та шлюзів для запобігання обходу санкцій, і розширюють сферу дії заборони на прийом депозитів, включно із депозитами від юридичних осіб, організацій або органів, заснованих у третіх країнах та контрольним пакетом акцій яких володіють російські громадяни або фізичні особи, які проживають у Росії. При цьому приймання депозитів для незабороненої транскордонної торгівлі потребуватиме попереднього дозволу від національних компетентних органів.

На додачу до економічних санкцій Рада вирішила розширити список фізичних та юридичних осіб та посилити вимоги до звітності, поклавши тягар декларування активів безпосередньо на підсанкційних осіб, щоб полегшити заморожування їхніх активів у ЄС.

“Індивідуальні санкції, ухвалені ЄС сьогодні, включають фонд “Русскій мір” і Росспівробітництво, які поширюють пропаганду Росії і просувають ідеологію “російського світу”, яка використовувалася для виправдання жорстокої війни Росії проти України”, — зазначив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау.

ЄС також вносить низку роз’яснень до наявних заходів, наприклад, у сфері держзакупівель, авіації та юстиції. Зокрема, сьомий пакет передбачає часткове послаблення щодо експорту товарів для потреб російської авіації.

“Наприклад, технічна допомога Росії в галузі авіаційних товарів і технологій буде дозволена тією мірою, якою це необхідно для забезпечення діяльності Міжнародної організації цивільної авіації зі встановлення промислових стандартів, а заборона на укладання будь-яких угод з російськими державними організаціями буде дещо ослаблена. Внесено поправки, що забезпечують доступ до правосуддя”, — зазначається в повідомленні.

При цьому для запобігання будь-яким можливим негативним наслідкам для продовольчої та енергетичної безпеки в усьому світі ЄС вирішив продовжити дію виключення заборони на здійснення угод з деякими державними структурами щодо операцій з сільськогосподарською продукцією та транспортуванням нафти до третіх країн.

“У ширшому сенсі ЄС прагне уникати будь-яких заходів, які можуть призвести до відсутності продовольчої безпеки в усьому світі. Жодний із заходів, вжитих сьогодні або раніше у зв’язку з діями Росії щодо дестабілізації ситуації в Україні, жодним чином не спрямований на торгівлю сільськогосподарською та харчовою продукцією, у тому числі пшеницею та добривами між третіми країнами та Росією”, — наголосили в Європейській Раді.

Так само заходи ЄС не забороняють третім країнам та їхнім громадянам, які працюють за межами ЄС, купувати фармацевтичні чи медичні товари в Росії.

ЗакарпатПост