Подяка за підтримку: поляки отримали в Україні особливий статус. Що це означає

Документ гарантує: громадяни Польщі зможуть перебувати в Україні півтора року

дай оголошення або рекламу в газету Закарпатські ОГОлошення дзвони • 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово дзвони • 067 666 90 90 • телеграм • цілодобово

“Хліб дружби” почали пекти на Рівненщині. Він символізує добросусідські відносити поляків та українців. А ще – започатковує однойменний проєкт – фінансуватимуть маленькі пекарні, аби їх в області більшало. Фундатором благодійної справи є польський пекар Яцек Полєвський, пише 5 канал

“Ми маємо фундацію у Польщі. Зараз її реєструємо. Гроші на це жертвували громадяни Польщі. Це був публічний збір коштів”, – розповів польський пекар.

А ще пан Яцек – відомий волонтер. Польський пекар добре знає, що таке війна в Україні. Він із перших днів після звільнення Бучі допомагав місцевим.

“У Польщі всі сказали, що ми божевільні, але відважні. Тут теж всі здивувалися, що ми приїхали, бо війна. Але ми не боїмося”, – каже Яцек Полєвський.

Тисячі польських волонтерів, підтримка України зброєю, захист наших інтересів у ЄС. А ще – прихисток для мільйонів українців-біженців під час війни. Такою є допомога Польщі. І за це Україна вирішила віддячити сусідам. Громадяни Польщі отримають особливий статус в Україні. Законопроєкт уже у Верховній Раді.

“Дружня Польща стала прикладом надання Україні й українцям всебічної допомоги”, – зауважив заступник голови МЗС Микола Точицький.

Такий закон – це президентська обіцянка.

“Наші громадяни, які вимушено переїхали до Польщі через російську агресію, отримають майже такі ж права і можливості, як і громадяни Польщі. Це великий крок і жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України. І цей крок не залишиться одностороннім”, – наголосив Зеленський.

Документ гарантує: громадяни Польщі зможуть перебувати в Україні півтора року. А ще – вчитися в українських школах та університетах. Матимуть рівні з українцями права на працю. А ще – зможуть претендувати на окремі соціальні виплати.

“Це і право відкриття бізнесу. Це перебування на території України професорсько-викладацькому складові, який має бажання працювати в університетах України. Медичним працівникам, які бажають надавати практичну допомогу”, – перелічив нардеп “Батьківщини” Михайло Цимбалюк.

“Це справді дзеркальний закон, який повторює ті пільги, і ту допомогу, яку поляки дають українцям. Ми дякуємо президенту Польщі, уряду, владі й опозиції за підтримку”, – сказав народний депутат “ЄС” Микола Княжицький.

“Це фактично надання польським громадянам рівних прав з українськими щодо освіти та лікування”, – підкреслила депутатка “Голосу” Юлія Клименко.

Пан Пьотр – польський волонтер. Зараз він у Великій Британії. Збирає допомогу для України. Про особливий статус для громадян Польщі в нашій державі вже знає.

“Це надзвичайно важлива справа. Не тільки важлива тут і зараз, а передусім для майбутнього. Як для майбутнього України, так і для майбутнього Польщі – для наших відносин. То є великий шанс і чудовий жест, який сподіваюся, дозволить нам будувати спільну нову історію. Бо очевидно ще довга дорога перед нами”, – вважає польський волонтер.

“Це викликало дуже позитивну реакцію у громадян Польщі. Я вважаю, що це дуже правильний крок. Це подяка простим полякам. Направду, вони робили неймовірні речі. Вони приїжджали на кордон, забирали наших біженців”, – переконаний дипломат, генконсул України у Любліні (2015-2022) Василь Павлюк.

Конституції не суперечить. Особливий статус громадянам Польщі можна і варто надавати, кажуть правники.

“У межах державного суверенітету ми можемо надавати перевагу громадянам певної країни. Основне, щоб головні права були рівні серед іноземців. Право на життя, право на гідність. Тут не може бути переваг – поляк ти чи німець. А те, що пропонується – я не бачу тут проблем щодо конституційного права”, – пояснює членкиня правління центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

Законопроєкт у першому читанні підтримала як владна фракція, так і опозиція. Тому цей документ точно затвердять, сумнівів немає.

ЗакарпатПост